Annonce
Randers

Se anbefalingerne til politikerne: Sådan kan ældreområdet i Randers få et løft

En rapport lavet af konsulentfirmaet Implement peger på, at Randers Kommune kan lave en række ændringer, der vil være til gavn for ældreplejen. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Et konsulentfirma har i Randers lavet landets mest tilbundsgående undersøgelse af et ældreområde. Politikerne har nu et 134 sider langt dokument, der peger på adskillige steder, hvor der kan gøres en indsats.

Randers: En rapport fra konsulentfirmaet Implement er landet på politikernes bord. Onsdag aften fik de en orientering om indholdet af den 134 sider lange rapport, der sætter fokus på Huset Nyvang og ældresektoren generelt. I april skal politikerne tage stilling til indholdet på et byrådsmøde.

Kommunens ældresektor er overordnet set velfungerende, og borgerne får en god behandling, lyder konklusionen. Der er dog flere steder, hvor der med fordel kan laves nye tiltag.

Rapporten kommer med en lang række anbefalinger til, hvordan politikerne kan gøre ældreplejen bedre.

Annonce

Kvalitetsstandarder

Implement anbefaler, at Randers Kommune gennemgår de eksisterende kvalitetsstandarder og øvrige dokumenter, som beskriver det gældende serviceniveau.

Formålet er at overveje, om serviceniveauet for de forskellige typer af ydelser fremstår sådan, som kommunen ønsker.

Serviceniveauet er i dag beskrevet så overordnet, at det reelt giver begrænset information. Undersøgelsen viser også, at det for hovedparten af de pårørende ikke er tydeligt, hvilket serviceniveau kommunen ønsker at tilbyde.

Annonce

Kompetence- og rekrutteringsstrategi

Anbefalingen er, at Randers Kommune formulerer og implementerer en sammenhængende kompetence-, rekrutterings- og fastholdelsesstrategi.


Det vil være forkert at tro, at det er en opgave, de enkelte ledere hver især kan løfte alene.

Implement


Omkostningerne ved den nuværende høje personaleomsætning er så store, at politikerne bør være mere opmærksomme på det - og bruge mere ledelseskraft på at forhindre stor gennemstrømning af medarbejdere på plejecentre.

Annonce

Fremtidens model for pårørendesamarbejde

Sammen med personaleomsætningen er samarbejdet med pårørende den væsentligste strategiske udfordring for omsorgsområdet i Randers Kommune, ligesom i andre kommuner. Hvis man for alvor vil styrke området, bør der ses på de strukturelle rammer.

Det vil være forkert at tro, at det er en opgave, de enkelte ledere hver især kan løfte alene og bedre end i dag, eller at der findes enkle greb med stor effekt.

Anbefalingen er, at Randers Kommune sætter sig for at formulere og implementere, hvad man kunne kalde fremtidens model for pårørendesamarbejde. Det vil være naturligt, at fagpersoner med forskellig baggrund samt eksterne interessenter og aktører inddrages i et sådant arbejde.

Annonce

Boligstruktur

Implement anbefaler, at den nuværende boligstruktur på omsorgsområdet revurderes med fokus på især to forhold.

Det ene er det meget høje antal ældreboliger med kald, som bidrager til et højt udgifts- og serviceniveau på dette område, men samtidig fortrænger mulighederne for et bedre serviceniveau andre steder.

Det andet vedrører den grundlæggende pleje- og demensboligstruktur, hvor det efter konsulentfirmaets vurdering formentlig ville være hensigtsmæssigt at have en højere ressourcetildeling til et mere begrænset antal specialiserede demensboliger end det nuværende. Til gengæld skal tildelingen til de øvrige pleje- og demensboliger harmoniseres.

Annonce

Revision af ressourcetildelingsmodel

Konsulentfirmaet anbefaler, at der laves en revision af ressourcetildelings-modellen for omsorgsområdet. Baggrunden er blandt andet, at der er behov for en aktiv stillingtagen til, hvilket ressourcebehov drift af specialiserede tilbud til borgere med demens kræver. Desuden er den nuværende tildeling til de forskellige boligtyper ikke afstemt med den måde, driften varetages.

Ligeledes bør grundlaget for tildelingen til hjemmeplejedistrikterne efterses.

Annonce

Specialtilbud for borgere med demens

Anbefalingen er, at der sker en afklaring af forventningerne til specialtilbud til borgere med demens - og hvilken funktion, de skal have i den samlede tilbudsvifte.

Dette bør ske som en del af en samlet udredning af demensområdet, der både ser på boliger, tilbud til pårørende, serviceniveau, faglige metoder og magtanvendelse samt kompetencebehov og økonomitildeling med mere.

Annonce

Huset Nyvang

Den nuværende handlingsplan for Huset Nyvang bør fastholdes som grundlag for genopretningen af Huset Nyvang. Konsulentfirmaet anbefaler, at der formuleres konkrete målepunkter som støtte for overblik over tiltagene og fremdrift.

Desuden skal der være fokus på at få etableret balance i driften også på kort sigt eventuelt ved tilførsel af medarbejdere fra andre dele af organisationen. Det skal være midlertidigt og ske efter frivillig aftale.

Annonce
Analyse For abonnenter

Troværdigheden på spil: Derfor er Kjærsgaard nødt til gå fra K nu og sige farvel til politisk indflydelse

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Konservative i stormvejr: Derfor smækker Christina Kjærsgaard med døren - og derfor bliver Bo Ratz hos partiet

Sport For abonnenter

Utallige jobtitler, adrenalinsus og rødglødende telefoner: Mike Nielsen har aldrig et roligt øjeblik i verdens bedste job

Randers

Julepresset mor i Assentoft fik randrusianerne til lommerne: Når mange donerer, føler man sig mindre alene

Randers

Ny café på central plads i Randers åbner snart: Her bliver søndagsåbent og nye varianter af både kaffe og sandwich

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Regeringen arbejder hen mod pressemøde om corona-tiltag onsdag

Randers

Butikstyve forsøgte at stikke af fra politiet: Stjal varer i flere butikker

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Annonce