Annonce
Randers

Se antallet af minkfarme i din kommune: Sådan forholder du dig til dem

Der er minkfarme i næsten alle de østjyske kommuner. Læs med og bliv klogere på, hvordan du bør forholde dig til dem. Illustration: Louise Bruun Høfler
Kan man blive udsat for smitte fra de lastbiler, der kører døde mink fra hele landet til Daka i Randers? Bør man lade sig teste oftere, hvis man er nabo til en minkfarm? Og er det sikkert at omgås folk, der arbejder med mink? Få svar på alt det og meget mere her.

Østjylland: Statens Serum Institut har fundet en muteret form for coronavirus i mink, som har udvist nedsat følsomhed over for antistoffer. Det betyder, at en kommende coronavaccine kan risikere ikke at have tilstrækkelig effekt over for den nye virusvariant.

Den muterede virus er ifølge Statens Serum Institut allerede blevet overført fra mink til mennesker. For at undgå, at den breder sig yderligere i Danmark og verden er syv nordjyske kommuner blevet lukket ned, og alle danske mink er af myndighederne beordret aflivet.

Det foregår ved, at minkene på farmen bliver lukket ind i en kasse, der er fyldt med kulmonoxid. Når de indånder gassen, sover de hurtigt ind.

Annonce

Langt størstedelen af de aflivede mink vil efterfølgende bliver hentet af lastbiler og kørt til Daka SecAnim i Assentoft ved Randers, der omdanner de døde dyr til råvarer i biodiesel- og kødbenmels-produktion.

Overblik: Så mange minkfarme er der i din kommune

Viborg: 18

Mariagerfjord: 14

Norddjurs: 8

Syddjurs: 6

Silkeborg: 5

Randers: 3

Aarhus: 3

Horsens: 2

Favrskov: 1

Skanderborg: 1

Odder: 0

Samsø: 0

I Østjylland er minkfarmene spredt ud over de fleste kommuner. Men hvordan skal man egentlig forholde sig, hvis man bor i nærheden af en minkfarm? Eller hvis man støder på en af de utallige lastbiler, der de kommende uger kommer til at transportere døde mink fra farme i hele landet til Daka? Det kan du blive klogere på herunder.

Er der risiko for, at mennesker kan smittes med coronavirus via de lastbiler, der kører mink fra de smittede besætninger til Daka?

Ifølge myndighederne foregår transporten af aflivede mink i lækagesikre og tildækkede containere.

Minkene bliver efter aflivningen overbruset med desinfektionsmiddel, så der ikke spredes corona via støvpartikler fra minkene i containeren. Selve containeren og lastbilens hjul bliver også oversprøjtet med desinfektionsmiddel inden turen til Daka.

Daka rengør og desinficerer containeren, inden den sendes retur.

De forholdsregler sikrer, at der ikke kan ske spredning af corona i forbindelse med transporten af de døde dyr.

Skal jeg testes, hvis jeg bor tæt på en minkfarm?

Nej. Ifølge de danske sundhedsmyndigheder er du ikke i særlig risiko for at blive smittet af coronavirus blot fordi du bor tæt på en minkfarm. Det gælder uanset, om du bor tæt på en smittet farm, en rask farm eller en farm, der er under mistanke for smitte.

Er det sikkert at omgås folk (eller familiemedlemmer til folk), der arbejder med mink?

Ja, du kan godt omgås personer, der arbejder med mink. Men husk at følge de generelle anbefalinger om, hvordan du forebygger smitte. Det vil sige, at du skal blive hjemme, hvis du har symptomer på covid-19, holde afstand, have en god håndhygiejne, holde dig fra de syv nedlukkede kommuner (medmindre du har en kritisk jobfunktion der) samt følge den generelle opfordring til at begrænse al social aktivitet og kun se de samme 10 personer.

Skal jeg begrænse udeliv og fritidsaktiviteter, hvis jeg bor nær en minkfarm?

Nej, det er ikke nødvendigt at begrænse dine aktiviteter yderligere, men følg de gældende restriktioner og retningslinjer for, hvordan man bedst undgår spredning af smitte.

Langt størstedelen af de aflivede mink bliver sendt til Daka i Randers. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Randers For abonnenter

Forrygende travlt trods corona: Ny-ombygget restaurant i Randers har masser at lave

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

For 100 år siden vogtede det Niels Ebbesen - nu er det forvist til at ruste i en park: Læsertip om udsigtspunkt afslører mystisk skæbne

Randers For abonnenter

Endnu en myndighed kritiserer specialtilbud: Rod i instrukser, journaler og medicinhåndtering er til fare for patienternes sikkerhed

Randers

Nu kan du snart stå i kø i tørvejr, når du testes - uanset hvordan vejret i øvrigt er

Randers FC For abonnenter

Uvisheden om Randers FC-trænerens fremtid kan ikke blive hængende i luften: Det er tid til afklaring

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Randers For abonnenter

De kan ikke gå - men de kan løbe: Sanne troede ikke, det var en sport for hende, men på under et år kom hun på landsholdet

Alarm 112

27-årig mands mulige mål afsløret i retten: Idrætsskole i landsby syd for Hobro var en af hans 'fantasier'

Sport

Flyvespark sendte Yasmins eventyr til tælling, men Randers-talentet vader i succes, slås på lige fod med drengene og har opfyldt sin store drøm

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Randers

Mandagshøjvande kom i vejen for Pers bådprojekt: Nu håber han, at utæt port bliver lappet, før det for alvor bliver vildt

Randers For abonnenter

De er ikke i gang med at rive det ned - tværtimod: Helt nyt liv på vej i det tidligere Provinsforlaget på Århusvej

Randers

Alvorlige anklager, falske profiler og hundredvis af mails: Svend Brinkmann åbner op om flere års forfølgelse

Annonce