Annonce
Randers

Se billederne: Smedens røde McCormick trak entusiasterne til

I gamle dage havde landbrugsmaskiner ingen startknapper. Derfor må Peder Henrik Pedersen (forrest) ty til håndkraft og håndsving for at få den motoriserede mejetærsker i gang. Foto: Anne Myrup Pedersen
Der blev kælet for nostalgien, da Peder Henrik Pedersen i weekenden inviterede venner familie og entusiaster til høst på gammeldags manér ved Harridslev nordøst for Randers.

Harridslev: - Vil du ikke prøve en tur? Det kan du sagtens finde ud af.

Peder Henrik Pedersens begejstring er slet ikke til at tage fejl af. Øjnene stråler som et juletræ, og smilet, der strækker sig helt op over ørene, er ikke til at tørre af den forhenværende smeds ansigt, da han foreslår amtsavisens udsendte at sætte sig bag rattet.

Og man kan sagtens forstå ham. For den gamle, røde og utrolig velholdte McCormick-traktor fra 1949 og den dertil hørende motoriserede mejetærsker fra begyndelsen af 1950'erne er et helt særligt syn, når de brummer af sted der på marken.

Annonce
Minder og erfaringer om, hvordan det var dengang i 1950'erne og 1960'erne, bliver flittigt delt og diskuteret af de fremmødte venner og naboer. Foto: Anne Myrup Pedersen

For sjov og ballade

Amtsavisen er taget til Amtsvejen, der ligger lige nord for Harridslev. Her har Peder Henrik Pedersen – bedre kendt som "smeden fra Vestrup" – og hans hustru Tove nemlig inviteret venner, familie, entusiaster og ikke mindst avisen til høst på gammeldags manér.

Helt nøjagtig skal der høstes en halv tønde land – eller cirka 2750 kvadratmeter – med moden vårbyg med de gamle landbrugsmaskiner. Og på denne solbeskinnede lørdag har cirka 35 mennesker taget imod invitationen og er mødt op for at dele begejstringen over og oplevelsen af høsten. Naturligvis perfekt akkompagneret af en kop kaffe, en sodavand og et stykke hjemmebag.

- Det er jo kun for sjov og for at underholde. Men vi hygger os med det, siger Peder Henrik Pedersen, som gennem hele sit arbejdsliv ikke har lavet andet end at reparere landbrugsmaskiner.

Renovering lod vente på sig

Den gamle smed fortæller, at det er andet år i træk, at høsten foregår på samme måde, som da han selv var barn.

- Tidligere år har jeg haft andre til at høste stykket for mig. Men for to år siden blev jeg færdig med at renovere mejetærskeren, som jeg har haft til at stå i tyve år – men ikke haft tid til at gøre noget ved. Og siden har vi jo så høstet selv, siger han.

Og denne, nye tradition er altså gået hen og blevet et sådant tilløbsstykke, at der er behov for både kaffe, sodavand, øl og intet mindre end fire slags kage for at brødføde alle de fremmødte i sensommervarmen.

Allerede, når der er høstet et enkelt træk på den lille mark, skal mejetærskerens to sække med korn tømmes. Og det kan naturligvis kun gøres manuelt. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Tidligere Visit Randers-ansat bliver vigtig brik i ny turisme-satsning

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];