Annonce
Randers

Se billederne: Tonstunge togvogne vendte hjem til Scandia

De store togvogne blev fragtet fra Fredericia til Randers på lastbiler. Foto: Jakob Lerche

Randers: I 2014 blev de sidste 45 tilbageværende medarbejdere på Vognfabrikken Scandia, der på daværende tidspunkt var overtaget af Bombardier, opsagt, og 150 års randrusiansk industrihistorie blev afsluttet.

Men torsdag og fredag vendte fire togvogne atter hjem til de gamle skinner i industriområdet, og flere tidligere medarbejdere stod klar til at overvære det nostalgiske syn. Vognene blev leveret på lastbiler fra Fredericia, løftet af ladet af en kran, hvorefter en velvoksen gaffeltruck skubbede dem ind i Hal K.

De fire vogne er af togtypen MR, og er produceret på togfabrikken i Randers i 1980. Årsagen til hjemkomsten er, at togvognene fra næste år skal fungere som spisested, i bedste Orient Expressen stil. De kommende måneder skal 10 mand, der tidligere har arbejdet på Scandia, være med til at sætte togene i stand – flere af dem har sågar været med til at bygge præcis de vognsæt, der er blevet leveret tilbage.

Lige nu bærer togvognene præg af at have været stillestående i en længere periode, men med de tidligere fabriksarbejderes erfaring kombineret med arkitekternes visioner, får vognene fra næste år nyt liv og formål.

Det forreste hjulsæt blev fragtet for sig, da lastbilen ellers ikke ville kunne komme under alle broer. Foto: Jakob Lerche
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce