Annonce
Kultur

Se billedgalleri: Lilholt og band spillede op til folkefest på amfiscenen

Lars Lilholt Band var i topform på scenen i Randers lørdag aften. Foto: Annelene Petersen
De otte sprudlende folk-rockere gør det ikke sværere, end det behøver at være. Glad aften på Værkets Amfiscene med fokus på det velkendte og velspillede repertoire.

ANMELDELSE: For første gang nogensinde havde Værket valgt at opkræve entré til en koncert på den både flotte og intime amfiscene, der i år har fået æren af at være festugens musikalske udstillingsvindue nummer et.

Det skete med Lars Lilholt Band som det stensikre trækplaster, og selv om det ikke just kan kaldes for den store kunstneriske satsning, skulle det hurtigt vise sig at være en velvalgt beslutning.

Den gode Lars Lilholt, der har mange relationer til den kronjyske hovedstad, og som i 80’erne havde bopæl i Langå, er sammen med sit band meget bevidst om de virkemidler, der er garanter for en ordentlig fest. Vi ved da også allesammen, hvad han står for, når han giver los: høj musikalsk kvalitet, sprudlende performance, samhørighed med publikum - og stribevis af syng-med-sange fra et bagkatalog skabt over de sidste næsten 40 år.

Recepten er såmænd ret så enkel og ligetil – i hvert fald på papiret. Det kan være noget vanskeligere at omsætte de mange fine ord til virkelighed – hvis man da ikke lige er af en type som Lars Lilholt. Man må lette på hatten over det, som han formår og sætter gang i. Han er en institution og en gigant i den danske underholdningsbranche, og trods en fremskreden alder på 65 år udstråler han stadig overvældende meget energi og lyst til at indtage de skrå brædder.

Det hører naturligvis med til historien, at han ledsages af et højpotent folk-rock-band, der i den grad udstråler lyst til at lege med – både som tæt sammenspillet ensemble og som solister med hyppige udfoldelsesmuligheder. Alle er i vigør – i konstant bevægelse og med en variation, som betyder, at koncerten aldrig kommer til at virke ensformig, selv om mange af numrene er skåret over den samme læst.

De otte bandmedlemmer trives i hinandens selskab, hygger sig og spiller op til hinanden. Der sker virkelig noget på scenen. De vil gerne, de kan, og de giver meget til publikum, der kvitterer for tilliden som levende medspillere, der kan deres Lars Lilholt – og synger med, så det er en ren fornøjelse.

Annonce

Lars Lilholt Band på Amfiscenen

Lars Lilholt Band:
Lars Lilholt (sang, violin og guitar)
Gert Vincent (guitar, kor)
Kristian Fogh (keyboards, kor)
Eddi Jarl (trommer/slagtøj)
Mads Kjøller-Henningsen (fløjte, sækkepibe, kor)
Anders Bækgaard (bas, kor)
Lærke Lilholt (kor)
Malene Mailand (kor)

Sætliste:
Det sidste ord
Nefertiti
Høstfesten
I skyggen af de første drømmespor
Kun én jord
Første gang på Roskilde
Dansen går
Peter Masai
Giv det blå tilbage
Kong Pukkelrygs land
Mikkel han var død
Jens Langkniv
Hvidsten Kro
– PAUSE –
Hvis vejen ikke starter i mit hjerte
Gudenåen
Café Måneskin
Tomgang
Geddens tænder
Længes ind mod land
Gloria
Onkel Christian
Alt hvad jeg er
Ofelia
Kald det kærlighed
Den hvide dværg
EKSTRA:
Klovnen er død
Fandens fiol

Imponerende intensitet

Aftenen igennem bevaredes en imponerende intensitet – på trods af vanskelige vejrmæssige udfordringer med jævnlige regnbyger og en mærkbar blæst.

Lars Lilholt Band havde samme eftermiddag været på scenen i Holstebro men lod sig ikke mærke med den mathed, som givetvis må have siddet i kroppen. Efter de tre første numre bød kapelmesteren velkommen med et ”God aften – vi har glædet os”, og så blev der ellers lukket op for posen i ”Drømmespor-nummeret” med tryk på kedlerne – bastant og særdeles medrivende. Sangene om Roskilde Festival samt Peter Masai fik en masse muntre introducerende ord med på vejen – ikke mindst fordi afrikaneren Peter Masai for år tilbage helt uventet besøgte Lars Lilholt i Langå med et ønske om at besøge Langå Varmeværk og Langå Sparekasse for at se ting, der fungerer.

”Kong Pukkelrygs land” tager altid kegler og bragte de gode vibrationer videre til ”Jens Langkniv”, som havde sin scenedebut den 1. maj 1984 – på Skovbakken i Randers. Det er stadig en særdeles medrivende sang, der også tekstmæssigt har noget at byde på. Lars Lilholt er en dygtig historiefortæller, og under sine mange koncerter har han altid en tydelig og præcis artikulation, som gør teksterne forståelige og dermed meget mere vedkommende. Det er noget af en kvalitet, som mange andre scenekunstnere kunne tage ved lære af.

Lars Lilholt var alene med sin guitar i den akustiske version af ”Hvidsten Kro”, der markerede 75-året for nedskydningen af Hvidsten-gruppen i Ryvangen d. 29. juni 1944. Alle kender sangen med det eviggyldige budskab, som man aldrig må glemme – og opmærksomheden hos publikum var selvsagt stor.

Anden halvleg

”Velkommen tilbage til 2. halvleg” lød det fra Lars Lilholt, inden han sammen med sit band var klar til yderligere 70 minutter – oftest med fuld knald på. Ikke så mange dikkedarer men hurtigt videre på den gode måde.

Shaka Loveless-sangen ”Tomgang” blev afleveret på overbevisende manér, og ”Geddens tænder” bød på en flot duet med Lars Lilholt og Malene Mailand i hovedrollerne. Fællessangen gjaldede i både ”Onkel Christian”, ”Alt hvad jeg er” og ”Kald det kærlighed”. I ”Den hvide dværg” oplevede vi noget så usædvanligt som en decideret trommesolo – endda af den længerevarende slags. Udført varieret og effektfuldt af den sprudlende Eddi Jarl. Hvilken iscenesættelse!

Det siger sig selv, at de omkring 1000 tilskuere ville have mere – og vi fik yderligere to numre. Først Lilholt-versionen af den gamle The Kinks-sang ”Death Of A Clown” og til sidst det, som Lars Lilholt Band er allerbedst til: den spillemandsagtige folk-rock.

Lars Lilholt blev bakket godt op af sit band og korsangerne Lærke Lilholt og Malene Mailand. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce