Annonce
forside

Se Danmark: Bag scenen med Jonah Blacksmith

Randers: Jonah Blacksmith forud for koncerten på Værket. Foto: Annelene Petersen

Avisens nysgerrige fotografer rapporterer på læsernes vegne fra mennesker og begivenheder i Danmark vest for Storebælt. Se deres bedste billeder hver dag under overskriften Se Danmark.

Randers: Der var travlt i kulisserne forud for koncerten med Jonah Blacksmith på Værket i Randers forleden. Fotojournalist Annelene Petersen fulgte de prisvindende unge musikere fra Thy, mens de gjorde klar til forestillingen, og fik også forklaringen på bandets navn.

Annonce
Tønder: Julen begynder i Tønder med optog og juleåbning. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Jedsted: Lodsejer Poul Erik Nielsen tager af og til på sejltur på Kongeåen, og han mener at kunne se fra gang til gang, at der kommer mere grøde, og at åens bredder bliver begravet i pil, siv og træer, der rager mange meter ud i Kongeåen. Foto: Chresten Bergh
Sønderborg: Gallapremiere på første verdenskrigsfilmen I Krig og Kærlighed. Foto: Timo Battefeld
Kværndrup: Julemarked på Egeskov. Foto: Michael Bager
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hjertestart: En dag er det måske en af vores egne

Der er næppe noget, der er mere skrøbeligt end livet og mere selvfølgeligt end døden. Der er næppe noget, der er mere livsbekræftende end at redde liv. Og der er næppe noget, der er nævneværdigt lettere end at give kunstigt åndedræt og hjertemassage samt at betjene en hjertestarter. Alligevel virker det skræmmende, når vi forestiller os en situation, hvor vi selv står med en livløs person og skal forsøge at genoplive et medmenneske. Forhåbentlig vil vi alle kaste os helhjertede ind i redningsopgaven, hvad enten vi har førstehjælp i frisk erindring fra spejderkorpset, værnepligten, køreskolen eller andetsteds, eller vi har førstehjælp liggende et lidt fjernere sted i hukommelsen. Bedst vil det naturligvis være, hvis den vigtigste disciplin i livet, nemlig at redde andre menneskers liv, ikke er en rusten disciplin. Jo ældre vi bliver, des mere rusten bliver livredningsdisciplinen desværre, og des mere behov har vi for at få genopfrisket det, som de fleste af os har lært flere gange i løbet af livet - men som vi ikke holder ved lige, og som vi hurtigt glemmer igen. Frygten for pludselig at stå i en situation, hvor behovet for førstehjælp er akut, bliver større og større, jo mere hengemt vores viden på feltet er. Som retssamfund kunne vi vælge at lovgive om obligatorisk førstehjælpsuddannelse flere gange i løbet af livet, men bedre ville det være, hvis vores samfundssind, næstekærlighed, ansvarsfølelse påbød os at genopfriske vores viden om kunstigt åndedræt, hjertemassage og betjening af hjertestarter. Den rigtige løsning kræver, at vi hver især bruger en weekend eller en række hverdagsaftener hvert femte år på at friske den viden op, der kan hjælpe os med at redde et livløst menneske, vi måtte møde på vores vej. En dag er det måske en af vores egne - en af vores allernærmeste - der har brug for, at der er en førstehjælper på pletten. Om ikke før så forstår vi den dag, hvor vigtigt det er, at vi alle kan redde hinanden. Forleden var det international hjertestarterdag med demonstration af hjertestarter på biblioteket i Randers, der satte fint fokus på det livsvigtige ansvar, vi alle har for hinanden.

Fodbold For abonnenter

Reportage fra overlevelsesdrama: Håbet lever stadig i Helsted

Annonce