Annonce
Randers

Se den søde video: Kræftramte Mads fik sit største ønske opfyldt

Tirsdag var en stor dag for Mads Øksenholt, der for nylig fyldte fem år. Mens han sad i rundkreds og spiste frugt med sine kammerater i børnehaven Tryllefløjten, fik han pludselig besøg af Make A Wish Ønskefonden, som kom for at opfylde den lille knægts største ønske: At møde Spiderman.

Annonce

Randers: Smilet gik fra øre til øre, og der blev bidt godt og grundigt i fingrene af spænding, da selveste Spiderman pludselig stod foran børnene sammen med repræsentanter fra Ønskefonden, som kunne fortælle femårige Mads Øksenholt, at han på tirsdag flyver til Disneyland Paris for at tilbringe tre dage med både sine forældre og den franske udgave af Spiderman.

Også de andre små poder i børnehaven gjorde store øjne, da Spiderman pludselig stod foran dem. Og hos nogle var der måske også en snert af misundelse over den oplevelse, der venter den lille dreng. Men der er ikke meget at være misundelig over. I sit korte liv har Mads Øksenholt nemlig oplevet mere modgang end de fleste. I en alder af bare ét år fik han konstateret leukæmi, og siden da har hverdagen været fyldt af smerter, udmattelse, utallige indlæggelser og skrappe kemokure.

Her er hans historie.

Det var Mads' største idol, Spiderman, der sammen med repræsentanter fra Make A Wish Ønskefonden overraskede Mads Øksenholt med gaven. Foto: Annelene Petersen
Annonce

- Jeg tror, det er leukæmi

I august 2014, kort tid før sin to års fødselsdag, begyndte Mads Øksenholt pludselig at skrante på en måde, der gjorde hans mor, Maria Øksenholt, bange.

- Jeg mistede min far på grund af leukæmi et halvt år inden. Og jeg syntes pludselig, jeg kunne genkende nogle af min fars symptomer hos min søn. Jeg tog ham derfor med til lægen. Flere gange. Men hver gang fik jeg at vide, at det nok bare var influenza, fortæller hun.

Da Mads Øksenholt også klagede over ondt i ørene, besluttede hun også at tage ham med til ørelægen.

- Så snart Mads lagde sig på briksen, sagde ørelægen "Maria, synes du ikke, han ser gul ud?", forklarer Maria Øksenholt.

Det spørgsmål gjorde Maria skrækslagen. For hun vidste bedre end nogen anden, at gullig hud kan være et tegn på blodmangel, som igen kan være et tegn på leukæmi. Det var nemlig sådan, hendes fars kræftsygdom var blevet opdaget. Samtidig fik spørgsmålet hende til at ånde lettet op, for endelig var der en, der så det samme som hende, når han så på den lille dreng.

På ørelægens opfordring kørte de direkte til lægen for at få testet Mads Øksenholts blodprocent.

Samme aften blev Maria Øksenholt ringet op af sin søster, som fortalte, at hun netop var blevet kontaktet af en vagtlæge, som ikke kunne få fat i Maria selv. At de på sygehusets laboratorie havde opdaget, at Mads' blodprocent var ekstremt lav, og at de skulle køre direkte på sygehuset.

- Jeg går i panik. Får moslet Mads ud i bilen og kører direkte ind på børneafdelingen, hvor jeg fortæller en læge, at jeg tror, Mads har leukæmi. Det kan lægen ikke udelukke, og vi bliver derfor sendt direkte videre til børnekræftafdelingen på Skejby Sygehus, fortæller den tydeligt berørte mor, og tilføjer:

- Der tilbringer vi så det næste halve år.

Foto: Annelene Petersen
De sidste års kamp mod kræften har tæret på familien, fortæller Mads Øksenholts forældre. Foto: Annelene Petersen
Annonce

- Træk vejret, Maria

Hvordan de fik overbragt den frygtelige besked, har Maria Øksenholt fortrængt.

- Jeg kan huske, at jeg ligger i en seng på sygehuset, og at en sygeplejerske siger "Maria, du skal trække vejret". Men det er faktisk noget af det eneste, jeg kan huske fra de første 14 dage af forløbet. Resten af tiden befinder jeg mig i en tilstand af chok.

Til gengæld glemmer hun aldrig det efterfølgende halve år, hvor hun gennemlevede enhver mors værste mareridt: At se sit lille barn kæmpe mod den livstruende sygdom med alt, hvad det indebærer af skrappe kemokure, smerter og udmattelse.

Lige omkring det tidspunkt, hvor Mads Øksenholt blev raskmeldt, blev Maria Øksenholt gravid, og det hele begyndte at lysne for den lille familie. Lige indtil en dag i juni 2015, da telefonen pludselig ringede, mens højgravide Maria stod i haven.

- Da jeg ser, at det er et hemmeligt nummer, der ringer, får jeg hjertebanken. Jeg ved, at det er Skejby Sygehus, fortæller hun.

Og ganske rigtigt. I den anden ende af røret sad en læge, som skulle overbringe den værst tænkelige nyhed. Kræften var tilbage, og det så ikke godt ud. Hvis Mads skulle overleve, skulle han have en knoglemarvstransplantation.

Desværre hænger den slags donorer ikke på træerne, og derfor valgte lægerne få dage efter at sætte Marias fødsel i gang 14 dage før termin i håbet om, at Mads' lillesøster kunne bruges som donor.

Testen viste, at der var et match på 60 procent mellem Mads og lillesøster Maja. Så hun kunne bruges, men for at mindske risikoen for, at Mads' krop afviste transplantationen, ville lægerne hellere forsøge at finde et match på 100 procent. Heldigvis lykkedes det - i det tyske donorregister var der en dreng, som matchede Mads Øksenholt perfekt.

- 17. december 2015 får han transplantationen, fortæller Maria Øksenholt, som ikke længere kan holde tårerne tilbage. Selv om det er to år siden, er det stadig svært at tale om.

- Efter operationen var han rigtig, rigtig dårlig. Han var enormt svækket og havde mange smerter. Det var svært at se på for os som forældre, forklarer hun og fortsætter:

- Derudover krævede transplantationen, at han efterfølgende var indlagt syv-otte uger i isolation på Rigshospitalet. I den tid boede vi i Ronald McDonald-huset, og Mads' far og jeg måtte skiftes til at være hos Mads og i huset hos lillesøster. Så det var syv-otte uger, hvor vi hele tiden var splittet og ikke så meget til hinanden.

Foto: Annelene Petersen
De andre børn så måbende til, da Spiderman pludselig kom ind i børnehaven og satte kurs mod Mads Øksenholt. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Lever med angsten

Derefter fulgte et helt år, hvor familien Øksenholt hver eneste mandag til tirsdag måtte overlade lillesøster til nogle venner for at tage turen fra Randers til København, hvor Mads skulle kontrolleres, inden han for anden gang kunne raskmeldes for godt og vel et halvt år siden.

- Hver eneste dag lever vi med angsten for endnu et tilbagefald. Men derudover er vores hverdag så småt begyndt at blive normal. Vi går kun til kontrol hver fjerde måned, og Mads er startet i børnehave, fortæller Maria Øksenholt, som dog stadig har orlov. Skiftet fra den stille sygeseng til en børnehave med fart over feltet er nemlig noget af en mundfuld for den femårige dreng. Derfor er han indtil videre kun i institutionen tre-fire timer om dagen.

Derudover går tiden med at forsøge at finde sammen som familie igen og bearbejde de seneste års oplevelser.

- Personligt arbejder jeg meget med mig selv for at acceptere, at jeg i perioder har været tvunget til at overse min datter lidt for at være der for min syge søn. Og så arbejder vi rigtig meget på at blive en normal familie igen. Derfor betyder det også enormt meget for os, at vi i næste uge får tre dage, hvor vi bare skal hygge os sammen og kan komme tættere på hinanden, siger hun.

Foto: Annelene Petersen
Smilet gik fra øre til øre, da den lille dreng blev overrasket i børnehaven Tryllefløjten på Romalt Boulevard. Foto: Annelene Petersen
- Kan du gøre sådan her med hænderne? spurgte Spiderman. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Michael Aastrup forsvarer sig efter Dubai-tur med kæresten: - Rejsen var arbejdsmæssigt relevant

Sport

Forstærkning til Randers HK: Henter stregspiller hos ligarivaler

Randers

Falske bank- og NemID-folk svindlede ældre kvinder: - En person fra Kina har forsøgt at hæve 20.000 kroner

Annonce