Annonce
Østjylland

Se med: Stiften viser online debat og 3D-video om overdækning af banegraven

3D-visualiseringen giver et indtryk af, hvor meget et nyt bykvarter på en overdækket banegrav kommer til at fylde i bybilledet - og i forhold til nabokvartererne. Illustration: Urbistic.com
Stiften og Fællesrådet for Frederiksbjerg og Langenæs arrangerer debatmøde om planerne om et nyt bykvarter over banegraven. Her viser vi også en længere 3D-visualisering af bydelen over banegraven. Der er kun onlineadgang til mødet, der kan streames på stiften.dk
Annonce

AARHUS: Værsgo. Tænd din pc eller smartphone og klik dig ind på stiften.dk på tirsdag kl. 19.30.

Her kan du streame et spændende debatmøde om planerne om at overdække banegraven og bygge et tæt bykvarter mellem Bruuns Bro og Frederiks Bro.

På grund af coronarestriktioner er der ikke fysisk adgang til debatmødet, der er arrangeret af Fællesrådet for Frederiksbjerg og Langenæs i samarbejde med Århus Stiftstidende.

Det er store og centrale byudviklingsplaner, der på mødet bliver kastet lys over på et tidspunkt, hvor byrådet om kort tid skal beslutte, om det vil gå videre med planerne om at overdække banegraven. Tanken er faktisk en dobbelt overdækning. Nederst et dæk til parkeringsanlæg og oven over et, hvor der kan bygges 110.000 etagekvadratmeter boliger og erhverv enkelte steder i helt op til omkring 20 etager.

Annonce

På 3D-rundtur i nyt kvarter

For at give et indtryk af, hvordan det planlagte banegravskvarter kommer til at tage sig ud størrelsesmæssigt og i forhold til nabokvartererne har arrangørerne udviklet en 3D-model af skitseforslaget.

Som det nye kvarter over banegraven kan komme til at se ud set fra Frederiks Allé. Platformen i forgrunden er beregnet til, at man her kan sidde og nyde solen og solnedgangen. Visualisering: C.F. Møller

Aftenens møde starter med, at der bliver vist video af 3D-modellen, hvor man blandt andet kommer omkring banegravs-kvarteret, ser det i sammenhæng med nabokvartererne, kommer ind i det og ser det fra forskellige positioner i byen.

Her kan du allerede nu se en bid af 3D-visualiseringen, som er skabt af den århusianske virksomhed urbistic.com, der har specialiseret sig i at levendegøre eksempelvis byggeprojekter:

Hvorfor et online debatmøde nu?

- Byrådet skal snart træffe en beslutning. Vi vil gerne bidrage til højne diskussions-niveauet og gøre alle klogere, inden debatten rykker indenfor i byrådssalen, siger en af arrangørerne, Jeppe Spure, formand for Fællesrådet for Frederiksbjerg og Langenæs.

Aftenens program

19.30-19.40 - Velkomst v/ Jeppe Spure Nielsen, formand for fællesrådet og Jan Schouby, chefredaktør på Stiften

19.40-20.00 - Præsentation af 3D-modellen

20.00-20.35 - Oplægsholdere præsenterer deres synspunkter (5 min til hver)

20.35-20.55 - Refleksioner over oplæggene fra politikerne

20.55-21.00 - Oplægsholderne stiller deres spørgsmål til politikerne

21.00-21.15 - Politikerne svarer på spørgsmål

21.15-21.25 - Refleksioner fra oplægsholdere og politikere: Hvad tager du med dig?

21.25-21.30 - Moderator Jan Schouby runder af

Og han fortsætter:

- På 3D-visualiseringen ser man tydeligt bygningsmassen fra forskellige vinkler og positioner, så man kan danne sig et indtryk af højder og tæthed i forhold til den omgivende by.

Annonce

Et blandet panel

Efter 3D-rundturen er der korte oplæg fra en række mennesker med meget forskellige holdninger til overdækningen– fra Marc Perera Christensen, direktør for Erhverv Aarhus, der er meget positiv overfor projektet til Anette Brusvig fra en gruppe, der siger nej tak til overdækningen.

De holder oplæg

 • Anette Brunsvig, tak-men-nej-tak initiativet
 • Marc Perera Christensen, direktør Erhverv Aarhus
 • Torben Nielsen, rektor Arkitektskolen
 • Ask Søfelt, Den Grønne studenterbevægelse
 • Morten Sparvath Thomassen, tegnestuechef hos Ejendomsselskabet Olav de Linde
 • Sebastian Jonshøj, formand Naturfredningsforeningen Aarhus
 • Søren Beck-Heede, DSB Ejendomme
 • Michael Kruse, C.F. Møller

Derudover kommer politikere fra stort set alle byrådets partier med teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V) i spidsen på banen og i debat med oplægsholderne.

På mødet deltager også Søren Beck-Heede, der er administrerende direktør i DSB Ejendomme og Michael Kruse, partner i C.F. Møller Architects.

Den første repræsenterer det konsortium, der står bag planerne om at overdække banegraven i forbindelse med elektrificeringen af Aarhus H, hvor sporene alligevel skal graves ned, og man ved samme lejlighed kan bore de 300 søjler ned, der skal bære overdækningen.

Udover DSB Ejendomme består konsortiet af MT Højgaard og Pension Danmark, ligesom Aarhus Kommune er med.

Politikere på banen

Følgende byrådsmedlemmer deltager i mødet om overdækning af banegraven:

 • Ango Winther, Socialdemokratiet
 • Bünyamin Simsek, Venstre
 • Peter Bonfils, Enhedslisten
 • Thomas Medom, SF
 • Knud N. Mathiesen, Dansk Folkeparti
 • Eva Borchorst Mejnertz, Radikale Venstre
 • Dorthe Borgkvist, løsgænger

C.F. Møller har lavet udkastet til en helhedsplan for et bykvarter over banegraven.

Annonce

Planer kalder på kritisk undren

- I panelet er der repræsenteret forskellige holdninger til overdækningsplanerne. Vi prøver at kalde nogle af de forskellige stemmer frem, der har bidraget med svar, da kommunen havde planerne i høring tidligere i år, siger Jeppe Spure.

Det nye bykvarter over banegraven, som det kan komme til at tage sig ud fra Bruuns Bro. Visualisering: C.F. Møller.

Her var langt hovedparten af de 144 høringssvar meget kritiske overfor planerne.

- I fællesrådet er vi ikke nødvendigvis imod en overdækning af banegraven, men vi er kritiske overfor et så stort fortætningsprojekt, der vil ændre dele af Banegårdskvarteret og få stor indvirkning på dele af Frederiksbjerg også, siger fællesrådsformanden.


I fællesrådet er vi ikke nødvendigvis imod en overdækning af banegraven, men vi er kritiske overfor et så stort fortætningsprojekt, der vil ændre dele af Banegårdskvarteret og få stor indvirkning på dele af Frederiksbjerg også

Jeppe Spure, formand for Fællesrådet for Frederiksbjerg og Langenæs


Han hæfter sig ved, at konsortiet siger, at der skal bygges 110.000 etagekvadratmeter boliger og erhverv over banegraven for at få projektet til at hænge sammen økonomisk.

- Vi undrer os. Selve udgangspunktet for projektet er, at der skal bygges 110.000 etagekvadratmeter. Det er rigtig meget. Og det er den omvendte verden i forhold til, hvordan byrådet siger, det vil lave byudvikling – nemlig at udgangspunktet er byliv, så byrum og først derefter kommer man til, hvad det er, der så skal bygges, siger Jeppe Spure og fortsætter:.

- Spørgsmålet er, om der kan slås noget af de 110.000 etagekvadratmeter. Om projektet kan gøres mindre tæt. Her har kommunen en rolle at spille, fordi den ejer 20 procent af arealet – og i sidste ende selvfølgelig fordi, det er byrådet der beslutter, om man vil gå videre med overdækningsplanerne eller sige stop her.

By over banegraven

 • Tanken om at overdække banegraven mellem Bruuns Bro og Frederiks Bro og bygge by oven over perroner og spor er luftet med jævne mellemrum gennem masser af år.
 • Nu er det faktisk muligt at bygge såvel et parkeringsdæk som et dæk til et nyt bykvarter over banegraven i forbindelse med elektrificeringen af Aarhus H. Selve overdækningen vil kunne stå færdig i 2026.
 • Planen er at bygge en bilfri bydel med omkring 800 boliger, butikker, restauranter og kontorer på dækket og lukke hullet mellem Midtbyen og Frederiksbjerg fra Bruuns Bro til Frederiks Bro.
 • Udgangspunktet er, at der sal bygges 110.000 etagekvadratmeter over banegraven. Det er rigtig meget, og kvarteret over banegraven vil da også blive tæt og højere end nabokvartererne - enkelte steder helt op til 20 etager.
 • C.F. Møller Architects har lavet skitsen til en helhedsplan for det nye kvarter. Den indeholder blandt andet en forbindelsesgade midt gennem området fra Bruuns Bro til Frederiks Bro, lige som såvel de små sidegader fra Jægergårdsgade som Kriegersvej bliver ført videre ind i det nye kvarter.
 • Bag planerne står DSB Ejendomsudvikling, MT Højgaard og Pension Danmark, ligesom Aarhus Kommune er gået med ind i konsortiet for at være med til at undersøge, om overdækningen er en mulighed og en god idé

Du kan læse mere om planerne om en ny bydel over banegraven her:

https://deltag.aarhus.dk/sites/default/files/documents/Projektmateriale.pdf

https://banekvarteret.dk/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ridse i lakken: Michael Aastrup vil kæmpe for at genvinde vælgernes tillid efter omdiskuteret udlandsrejse

Randers FC

Vito sikrede Randers FC endnu en sejr i generalprøven

Randers FC For abonnenter

Central midtbaneduo begynder at klikke: - Det har ikke altid set skidegodt ud

Annonce