Annonce
Randers

Se tendenserne her: Coronavirussen bremser kriminaliteten, men politiet har styrket beredskabet markant

Østjyllands Politi har oplevet et stort fald i antallet af voldstilfælde, siden Danmark blev lukket ned for at begrænse spredningen af coronavirussen, men i Randers Kommune er tallet uændret for perioden. Arkivfoto: Annelene Petersen
Politiinspektør fortæller, hvordan de første tre uger med coronanedlukning har påvirket kriminaliteten i Østjyllands politikreds og i Randers Kommune. Samtidig løfter han en lille pegefinger inden påsken og opfordrer folk til at overholde forsamlingsforbuddet.
Annonce

Randers: Danmark er i øjeblikket i den fjerde uge, siden statsminister Mette Frederiksen gik på talerstolen og lukkede Danmark delvist ned.

Og man må sige, at udmeldingen har sat sit aftryk. På den ene eller anden måde. Det gælder også i de kriminelles vaner, og derfor også hos Østjyllands Politi.

- Det generelle billede i hele politikredsen er, at kriminaliteten er bremset op. Vi får knap så mange anmeldelser som samme periode sidste år. Det har selvfølgelig noget at gøre med, at folk er mere hjemme, siger Martin Løye, politiinspektør ved Østjyllands Politi.

Det burde alt andet lige gøre det sværere at være indbrudstyv, at folk isolerer sig mere i egne hjem. Alligevel er antallet af anmeldte indbrud i Randers Kommune stort set uændret i coronakrisens tre første uger sammenlignet med samme periode sidste år.

- De kriminelle skal stadig have en form for berigelse, og vi kan se flere episoder, hvor tyveknægtene bliver overraskede, fordi der er nogen hjemme. I hele politikredsen kan vi også se, at 20 procent af indbruddene er sket ved uhindret adgang, hvor et vindue har været åbent eller døren ulåst. Så vi vil gerne henstille til, at man stadig husker at låse og lukke efter sig, siger Martin Løye.

I den samlede, næsten uforandrede, indbrudsstatistik indgår også indbrud i erhverv, og her har Randers Kommune oplevet en mindre stigning i perioden.

- En hypotese er, at de kriminelle søger andre steder hen, hvor risikoen for at møde nogen ikke er lige så stor, som i de private hjem, hvor flere er hjemme, vurderer Martin Løye.

Kriminalitet under coronanedlukningen

Østjyllands Politi har på Randers Amtsavis' foranledning set nærmere på visse kriminalitetstyper begået i Randers Kommune i perioden fra fredag 13. marts til og med torsdag 2. april i 2019 og 2020.

Antallet af anmeldte indbrud er faldet med én fra 50 til 49, men Østjyllands Politi oplyser, at der har været et marginalt fald i antallet af indbrud i privat beboelse og en mindre stigning i antallet af indbrud i erhverv.

Antallet af anmeldelser for tyveri er faldet fra 70 til 59. Faldet drejer sig primært om butikstyveri fra "andre forretninger", hvilket er en kategori for butikker, der ikke omfatter supermarkeder, kiosker, tøj- eller elektronikforretninger med mere.

Antallet af voldstilfælde er steget fra 15 til 16. Det drejer sig både om vold og kvalificeret vold.

Der er ingen ændring i antallet af husspektakler.

I kredsen for hele Østjyllands Politi er der sket et fald i voldstilfælde fra 138 til 91.

På trafikområdet vurderer politiinspektør Martin Løye, at antallet af færdselsuheld og bøder for trafikforseelser cirka er faldet med en tredjedel i hele kredsen.

Annonce

Mindre vold - bare ikke i Randers

Indbrud er ikke den eneste kriminalitetstype, som er påvirket af coronaudbruddet.

Hos Fyns Politi kunne man i sidste uge fortælle, at antallet af anmeldte husspektakler er fordoblet i coronaperioden, men i Østjyllands politikreds er antallet relativt uændret, oplyser Martin Løye.

Antallet af voldssager er til gengæld faldet en tredjedel. En forklaring på nedgangen er ifølge politiinspektøren, at nattelivet, hvor der traditionelt kan være følgekriminalitet som euforisende stoffer, overtrædelser af ordensbekendtgørelsen og altså også vold, er lukket ned på fjerde uge.

I Randers Kommune er antallet af voldsanmeldelser dog steget fra 15 til 16 sammenlignet med perioden sidste forår.

- Det er svært at finde en forklaring på, men det kan skyldes, at når vi opgør de her voldstal, indgår alt, hvad der sker i det offentlige rum, men også inden for de fire vægge i sikrede institutioner eller arresthuse, som der eksempelvis ligger i Randers, siger Martin Løye.

Annonce

Forsamlingsforbud i stram snor

Skulle man fristes til at tro, at den samlede opbremsning i kriminaliteten i Østjylland Politis område betød mindre arbejde til politiet, kan man godt tro om igen.

- Vi har faktisk styrket vores beredskab markant i den her periode. I øjeblikket bruger vi jo ressourcer på at få begrænset den her smittespredning, som politikerne gerne vil det. Fra at være orienteret meget i forhold til retshåndhævelse af visse typer kriminalitet er vi flyttet mere over til den tryghedsskabende og forebyggende patruljering, siger Martin Løye.

Det gælder særligt håndhævelsen af forsamlingsforbuddet på maksimalt 10 personer.

- Vi kører en lang række tilsyn. Det er i størrelsesorden af 50 stykker om dagen set på hele politikredsen. Vi er kommet med henstillinger i ny og næ, men har endnu ikke delt bøder ud. Det er et signal om, at mange har forstået det, siger politiinspektøren.

Men han advarer også om, at politiet holder det i stram snor, selvom påskens fridage er lige om hjørnet.

- Vi vil stadig have forøget beredskab og køre intensive tilsyn alle steder. Der vil være mange, som søger mod sommerhusområder, campingpladser, strande og alle mulige andre steder, men det gør politiet også. Vi vil sikre, at de nye bekendtgørelser bliver overholdt, så vi er sikre på at få inddæmmet smittespredningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Ordentlighed betaler sig, mener ejer af Marcus Gruppen: Annullerede ordrer for 10 millioner kroner i starten af coronakrisen

Annonce