Annonce
Randers

Sebastian går stadig efter en sangkarriere

Lille Sebastian Juul-Lassen fra Harridslev Kro med den store stemme er blevet stor. 18 år og stadig meget aktiv med sin sang. Foto: Lars Rasborg

Da han var 11, deltog han i DRs Talentshow. I dag er han 18. Men drømmen om at synge er usvækket. Han ved også, at vejen til at nå sit mål er lang. Men han er klar til at investere de resurser, der kræves for at kunne leve op til sit store idol A

Annonce

Randers: Han tog hele Danmark med storm, da han i en alder af kun 11 år stillede sig op på tv i primetime og sang Johs Grobans gåsehuds-fremkaldende sang "You Raise Me Up" i DRs Talentshow , hvor han sang sig til semifinalen.

Det var i 2009. Og dengang sagde han i et interview med Randers Amtsavis, at hans store idol var den italienske tenor Andrea Bochelli.

Bochelli holder stadig.

Sebastian Juul-Lassen, der i mellemtiden er blevet en ung mand med bil og kæreste på, beundrer stadig den italienske sanger, der heller ikke udelukkende holder sig til opera, men lige som Sebastian elsker de store ballader. Dem med følelse og nerve, hvor publikum bliver sendt op i den syvende himmel.

For Sebastian elsker at synge. Elsker at give sit publikum den helt store oplevelse. Og nu er han helt sikker på, at det er den vej, han skal gå. Også selvom han for nogle år siden tvivlede på, om han nogensinde kom til at synge igen. For da stemmen gik i overgang, og alting var helt forkert, anede han ikke sine levende råd. Og tænkte, at han nok aldrig kom til at synge igen. Det kom han efter halvandet års ubalance i stemmen.

I dag har han igen kontrol over stemmen. Til gengæld er den ikke, hvad den har været.

Nej. Ikke bange. Men nervøs. Det tror jeg også, man skal være. Nervøsitet kan godt være en god følelse, der vidner om nærvær.- At være nervøs er jo også udtryk for, at det, man er nervøs over, betyder noget for en. At man har hjertet med. Og det har jeg. For musikken er mit liv, forsikrer Sebastian.

Sebastian Juul-Lassen, HHX-elev og sanger

Citat
Sebastian Juul-Lassen er i dag 18 år, men drømmen om at skulle leve af sin sang og musik er lige så stærk, som da han i en alder af 11 år deltog i DRs Talentkonkurrence 2009. Foto: Lars Rasborg
Annonce

Sinatra på tapetet

Den er faktisk blevet meget flottere nu, hvor stemmen er faldet en oktav.

- Før lå min stemme på en høj baryton. I dag synger jeg en lav baryton. Og jeg føler, jeg har meget mere stemmemateriale at arbejde med, siger 18-årige Sebastian Juul-Lassen, der stadig har sin Mozart og opera-arier på sit repertoire.

Men det lavere stemmeleje og den mørke klang har ført ham over i Frank Sinatra-litteraturen, hvor han for nylig glimrede ved en privat mini-koncert med såvel "Smile" som "My Way", fortæller Sebastian, der er opmærksom på, at det ikke bare handler om at stille sig op og synge en sang, men at synge korrekt, fortolke og føle det, man synger.

- I sidste ende er det jo hjertet, der skal være med. Men man skal være 100 pct. på det tekniske, før man kan levere ordentligt, siger den 18-årige, der gennem mange år har modtaget sangundervisning på Randers Musikskole. Hos sanger og pianist Boyana Bjørn.

Sebastiian i 2009 Foto: Annelene Petersen
Sebastian 2009.Foto: Annelene Petersen
Annonce

Struktur og disciplin

Her får han det råt for usødet. Teknikken skal være på plads for at få en sang til at sidde i skabet.

- Det er struktur og disciplin, der står først på dagsordenen. Og det er en god ting. Boyana har også lært mig at have respekt for den klassiske musik. Desuden har hun været med til at løfte mig over i andre genrer som eksempelvis Sinatra, siger Sebastian, der flere gange har deltaget i de danske musikskolers talentkonkurrence. Sidste gang sang han sig til sølv.

Og der er høj volumen i stemmen, der snildt kan bære en a capella.

Han er ikke bange for at optræde for et stort publikum. Har prøvet det mange gange. Også på Heidis Kro, som hans mor, Heidi Risgaard Petersen, driver. Og der har været selskaber, der har ønsket lidt musik mellem måltiderne.

- Mit repertoire er jo ikke suppe-steg-og-is. Og det vil det aldrig blive. Jeg drømmer heller ikke om at lave musik til arbejdet i køkkenet. Jeg vil gerne lave musik, man lytter til og investerer noget tid i, siger Sebastian, der i sommer begyndte på HHX-linjen på Tradium.

Lige præcis den uddannelse ligger godt for hans planer om at blive selvstændig. At være sin egen herre udi musikken.

Lille Sebastian Juul-Lassen fra Harridslev Kro med den store stemme er blevet stor. 18 år og stadig meget aktiv med sin sang. Foto: Lars Rasborg
Annonce

Hovedet fuld af musik

Det skal forstås på flere måder.

- Det er fornuftigt at lære at afsætte sin vare. At vide, hvordan markedet er skruet sammen. Desuden har jeg planer om at være min egen herre rent musikalsk. Jeg vil selv skrive min musik, lyder hans udmelding.

Derfor melder han sig også i det nye år til klaverundervisning på musikskolen med henblik på at søge ind på musikkonservatoriet, når handelsgymnasiet er afsluttet.

- Jeg vil kunne det hele fra bunden af. Derfor bliver jeg nødt til at studere det. Jeg vil gerne lære at skrive noder. Jeg vil gerne komponere. Har masser af musik, der flyder rundt inde i mit hoved. Mit problem er, at få det på nodepapiret og produceret, siger Sebastian, der også godt ved, at han ikke deler musiksmag med mange af sine jævnaldrende.

Han siger, han har meget respekt for god popmusik. Det er bare ikke ham at lave det. Derimod bryder han sig ikke om computerdrevet musik.

- Jeg er til levende musik. Ikke til samblet musik. Det dur ikke rigtig til min genre. Jeg vil ha' orkesterfølelsen.

Annonce

Med morfar ude

I sin nærmeste familie har Sebastian flere musikere at forholde sig til. Hans far, Asger Juul-Lassen, er medlem af kopibandet Queen Jam og er typen, der kan håndtere alle mulige instrumenter fra guitar over klaver til panfløjte. Hans bonusfar Morten Simonsen kan også noget med musik. Og så er der morfar Martin P, der hele sit lange liv har haft musikken tæt inde på livet.

- Han var vel kun syv år, da han begyndte at spille. Og så har han nærmest levet af det lige siden. Han er vild, siger et stolt barnebarn om sin morfar, der stadig i en alder af 78 år tager ud og underholder med sin musik.

Martin er selvlært på alle måder. Alligevel har han rådet sit barnebarn til at lære tingene fra grunden af.

- Jeg har også af og til været ude og gi' koncert med min morfar. Det er ret hyggeligt. Også lidt sjovt, at vi kan lave musik sammen, siger Sebastian.

Annonce

Serverer på kroen

Sebastian bor stadig hjemme hos mor og bonusfar i Harridslev. Han siger selv, han er ret socialt anlagt og kan lide atmosfæren på kroen.

- Så har jeg jo også mit fritidsarbejde lige ved hånden, konstaterer han og tilføjer, at så lærer han jo også lidt disciplin.

For han indgår i kroens tjenerstab og tjener her sine lommepenge, så han har råd til at gå i byen med kæresten Annika og vennerne og leve et normalt ungdomsliv.

- Det er nu mest min mor, der siger, at jeg har godt af at lære noget disciplin. Det er altid nyttigt, også hvis jeg virkelig vil være sanger. Og det vil jeg, konstaterer Sebastian.

Der bliver også plads til at dyrke lidt fitness og tage en kvart ironman, hvis det skulle være.

Og så skulle vi hilse og sige, at det er vældigt godt for både mavemuskler og stemme at synge, mens man tager bænken.

- Man får det så godt bagefter, understreger Sebastian, der gerne tager ud og optræder med sin musik.

Han er ikke bange for det store publikum. For han blev smidt ud i det som 11-årig, hvor han stod badet i scenelys, der umuliggjorde øjenkontakt med publikum. Og det er alfa og omega i Sebastians optik.

- Nej. Ikke bange. Men nervøs. Det tror jeg også, man skal være. Nervøsitet kan godt være en god følelse, der vidner om nærvær.

- At være nervøs er jo også udtryk for, at det, man er nervøs over, betyder noget for en. At man har hjertet med. Og det har jeg. For musikken er mit liv, forsikrer Sebastian.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Kun højre kant på papiret: Vito skaber forvirring i ny rolle

Annonce