Annonce
Kultur

Seje børn laver tankevækkende kunst om corona og burer en gang for alle pandemien inde

Corona-håndtryk sat i glas og ramme. Den nye skulptur "Ta' hånd om" er blevet indviet på Randers Realskole. Billedet her lader elever spejle sig i skulpturen, der kommer til at stå som et vartegn for en tid, der forhåbentlig snart er slut. Foto: Annelene Petersen
1250 kilogram hvidler fra Sorring. 1467 håndtryk, samlet i en gennemsigtig montre. Det er 6. klasserne på Randers Realskole, der har tænkt stort og kreativt. Resultatet er så godt, at deres skulptur vil få en permanent plads ved indgangen til skolens nye afdeling på den anden side af Jensen Wærums Allé, hvor der en gang var hospital. Den får os nemlig til at reflektere over pandemien og de ændrede vilkår, vores dagligdag pludselig blev dikteret af.

Randers: - Jeg er så stolt over det her værk. Og det skal stå her foran indgangen de næste mange, mange år, forsikrede skoleleder Hans Myhrmann, da Randers Realskole i går indviede sin nye skulptur "Ta' hånd om", der ved første øjekast ligner en samling knogler. Men ved nærmere øjesyn er det heldigvis håndtryk i ler, som er samlet i en gennemsigtig montre og giver et varsel om, at pandemien endelig er blevet lukket inde og blevet historie.

Og skolelederen har noget at være stolt af. For det er en helt igennem velgennemtænkt og tankevækkende skulptur, som skolens 6. klasser har fået ideen til og selv omsat i praksis. Så det var også velfortjent, at han efter afsløringen lovede is til hele skolen på denne lyse sommerdag, som sidste dag i maj formede sig.

Sådan ser den ud, Randers Realskoles nye vartegn. Enkel og alligevel slagskraftig i sit budskab. Synet af den flotte skulptur kunne godt gøre skoleleder Hans Myhrmann til en både glad og stolt mand. Foto: Annelene Petersen

Samtlige elever, lærere og andre medarbejdere har givet en hånd med. De har simpelthen givet deres håndtryk i ler, som er blevet brændt ved høj stentøjs-temperatur og derefter anbragt i en stor glasmontre som evigt minde om den pandemi, der har holdt verden i et jerngreb.

Annonce


- Coronaen holdt os inde. Men nu har vi har lukket coronaen inde i boksen,


Det er en skulptur, der minder os om en mærkelig tid, hvor vi ikke må give håndtryk. Hvor skoler lukkede og eleverne modtog fjernundervisning. Hvor mennesker mistede fællesskabet. Hvor begrebet isolation fik en helt anderledes barsk betydning for mange mennesker. Det er alle disse tanker, som eleverne har omsat i den skarpt-vinklede og såre enkle skulptur.

Nu burer de coronaen inde

Tre talsmænd for projektet - Clara, Victoria og Niels-Erik (en fjerde kammerat, Linus var desværre sygemeldt) fortalte ved afsløringen om skulpturens tilblivelse og ide. De gjorde gældende, at corona længe har været en del af deres hverdag.

- Coronaen holdt os inde. Men nu har vi har lukket coronaen inde i boksen, siger de unge innovatører, der har været inspireret af billedkunstneren Tina Kallehave, der er tidligere elev på realskolen.

I dag bor hun i København, hvor hun under coronaen fik ideen til at lave et relief, der består af håndtryk.

Niels Erik, Victoria og Clara holdt en fin tale om realskolens nye skulptur, som er udtænkt og udført af skolens 6. klasser. Foto: Annelene Petersen

- Jeg stillede mig op ved Krauseparken på Østerbro, hvor jeg bad forbipasserende gi' mig et håndtryk i ler, fortæller Tina Kallehave, der er vældig imponeret over Randers-elevernes skulptur.

- Jeg blev faktisk både glad og rørt, da jeg fik at vide, at eleverne på min gamle skole har arbejdet med håndtryks-ideen. Og jeg er rigtig glad for at se den færdige skulptur, der er ualmindelig flot, siger Tina Kallehave.

Hendes færdige værk, der samler 800 håndtryk, hænger i dag på Heibergskolen, der pudsigt nok ligger i Randers Gade i København.

Og i Randers står der så en skulptur, der leder tanken hen på pandemi og isolation, men samtidig demonstrerer det fællesskab og den nærhed, som et håndtryk altså også er et symbol på.

Annonce
Randers For abonnenter

Stigende antal millioner når aldrig borgerne: I én kommune går halvdelen af pengene til cheflønninger og støttefunktioner

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Sagen afgjort: Ny ambulance-station i Randers Syd bliver indflytningsklar i julemåneden

Randers FC For abonnenter

Disse 5 ting skal vi blive klogere på, før det bliver alvor i Randers FC

Alarm 112

Fik slag i ansigtet: 19-årige frarøvet taske og studenterhue

Randers

Arrangører får længe ventet grønt lys: Ude Af Kontrol og Cascada indtager Justesens Plæne i festugen

Sport For abonnenter

Chris og Melskens' mavefornemmelse kaldte på noget nyt: Randers Freja får nyt trænerteam med Vorup-rødder

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Randers

Endnu en legeplads udsat for hærværk: - Der er nogen, der er gået mere eller mindre amok med en sprittusch

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Randers

Smadrede bilrude og stjal højttaler: - Du kan bare melde det til forsikringen

Randers For abonnenter

Frustrerede politikere om nej til byggeri i to etager: Skal vi til at bo i jordhuler?

Alarm 112

Brandfolk genoplivede kat på åben gade: Nu er der godt nyt fra dyrehospitalet

Annonce