Annonce
Debat

Seje Mor

Annonce

Læserbrev: Forleden stod ‘Seje Mor’ Monica Lylloff, jurist og forfatter fra Kokkedal, foran 100 engagerede tilhørere under pyramideglastaget på Randers Bibliotek.

Lev Randers og Danske Handicaporganisationer i Randers fik et fængende og indigneret foredrag om kampene med det kommunale system som mor til hele tre børn med store udviklings- og indlæringsmæssige problemer. Om et velfærdssamfund, der ikke slår til, sådan som mange ellers tror. Det er noget, Monica Lylloff meget levende har dokumenteret i sin bog ‘Seje Mor’.

Mod store odds har Monica Lylloff alligevel startet en nu landskendt facebookgruppe. Den hedder #enmillionstemmer - bak op om de pårørende til handicap og psykisk sårbarhed. Gruppen har i løbet af et år fået hele 23.000 følgere og vokser stadig. Derfor bliver der nu lyttet på Christiansborg - på en helt anden dagsordensættende måde end tidligere. Det nyeste initiativ er et borgerforslag til Folketinget med den skarpe formulering ‘handicapområdet skal væk fra kommunerne’. Her er allerede 14.000 af de fornødne 50.000 støtter i hus.


Der sker ikke megen begavet opsamling af viden og erfaringer i systemet, så det er typisk forfra hver gang.


Monica Lylloffs sønderlemmende kritik af statens og de 98 kommuners håndtering af handicapområdet gav stor genlyd i forsamlingen. Der er utilstrækkelig vejledning til nybagte forældre og familier, der typisk står alene, midt i sorg, chok og andre pludselige belastninger. Der sker ikke megen begavet opsamling af viden og erfaringer i systemet, så det er typisk forfra hver gang. Og det er en helt urimelig og unødvendig kamp, der står på for forældre og søskende.

De møder en labyrint, der fortsat står i skærende kontrast til hensigten i 70’ernes bistandslov. Dengang blev det lovet, at der kun skulle være én indgang til det offentlige. Een indgang. Det blev ikke til noget, kan vi gamle handicapforældre huske. Og det er heller ikke løst i dag.

‘Monica, du er et lys!’, sagde en tilhører. Hendes helt relevante kritik af revnerne i velfærdssamfundet får stadigt flere op på mærkerne; heldigvis også langt ind i det politiske landskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Randers Kommune i fuld gang med forberedelser: For første gang nogensinde overhaler babyboomere de unge

Danmark For abonnenter

For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra ny skuffelse i Herning: Det ekstraordinære udeblev

Annonce