Annonce
Randers

Seks-årige Felix’ død har sendt borgerforslag i Folketinget: Mere end 25.000 underskrifter på et døgn

64.418 havde mandag eftermiddag underskrevet borgerforslaget om sorgorlov til forældre. Lørdag, før Sabina Kjemtrup lagde et opslag på med opfordring til at bakke op, var tallet 35.888. Det er tæt på 30.000 nye underskrifter på to døgn. Foto: Eva Maria Jørgensen
Ulykken i Fussingø i marts, hvor en seksårig dreng mistede livet, gav overskrifter landet over. På moderens opfordring delte Sabina Kjemtrup i weekenden et opslag, som igen skulle kaste fokus på den manglende mulighed for sorgorlov, når man mister et barn, som er ældre end syv måneder. Det havde lyneffekt.
Annonce

Randers: I Danmark har man ret til 14 ugers sorgorlov, hvis man mister sit barn i perioden fra 22 uger henne i graviditeten til syv måneder efter fødslen. Hvis barnet er ældre, skal man i stedet sygemeldes – og det betyder, at al den krævede kontakt til kommunen og jobcentret følger med.

Det ønsker et såkaldt borgerforslag at gøre op med. Siden 2018 har det nemlig været muligt at få et forslag på Folketingets dagsorden ved at skaffe 50.000 underskrivere på en sag. Det er dog ingen garanti for, at forslaget går igennem, men blot en mulighed for at bringe et emne til politisk drøftelse.

Forslaget, som foreslår seks måneders sorgorlov til forældre, der mister et barn, blev først stillet 20. december 2019, og har hele tiden haft stor opbakning. Alligevel var antallet af underskrifter stagneret. Lørdag var der 35.888.

Annonce

Klar til at hjælpe

Sabina Kjemtrup er mor til Bastian, som har gået i børnehave med Felix. Felix er den seksårige dreng fra Randers, som på ulykkelig vis mistede livet i Fussingø Skov, da en stabel med træstammer rullede over ham på en skovtur.

Desuden har Sabina Kjemtrup facebooksiden ”Felix - et liv med hydrocephalus", som handler om hendes tre-årige dreng af samme navn, der er handicappet med vand i hjernen. Her har hun en stor følgerskare, og selvom hun primært får støtte til sin egen Felix på siden, bruger hun også af og til platformen til at støtte andre sager, som står hendes hjerte nært.

Derfor var hun også helt klar til at hjælpe, da den sorgramte mor fra Fussingøulykken kontaktede hende.

- Jeg kender ikke familien særlig godt, men min søn har gået i førskole med Felix. Jeg er jo ikke en almindelig influencer, som reklamerer for ting, men når noget ligger mig på sinde, deler jeg det gerne. Og det gør denne sag, forklarer Sabina Kjemtrup.

Annonce

Står hendes hjerte nært

Derfor slog hun lørdag et billede af Felix i supermandsdragt op på hendes side – sammen med et link både til en artikel om dødsfaldet og til borgerforslaget. Og det havde en stor effekt.

Under et døgn senere var de 50.000 underskrifter nået – og i skrivende stund små to døgn senere er der 18.000 ekstra, der har markeret deres støtte. Det er tæt på 30.000 nye underskrifter. Det glæder Sabina Kjemtrup.

- Jeg synes, det er så dejligt at se, at så mange danskere synes, det er en lidt skæv lov, vi har i dag, siger hun.

Desuden står borgerforslaget også hendes eget hjerte nært. Hendes tre-årige søn med samme navn har nemlig været ved at dø flere gange. Og selvom han er velbehandlet i øjeblikket, lever familien med en risiko for at miste ham.

- Jeg synes, det er mega vigtigt, at vi får den her mulighed. Det kunne lige så godt have være mig der stod i deres sko, konstaterer Sabina Kjemtrup.

Både hun og dem, der har startet forslaget, er klar over, at et borgerforslag ingen garanti er for, at det ender som et lovforslag.

- Men nu bliver det da i hvert fald taget op, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ridse i lakken: Michael Aastrup vil kæmpe for at genvinde vælgernes tillid efter omdiskuteret udlandsrejse

Randers FC

Vito sikrede Randers FC endnu en sejr i generalprøven

Randers FC For abonnenter

Central midtbaneduo begynder at klikke: - Det har ikke altid set skidegodt ud

Annonce