Annonce
Randers

Selim har fundet et frirum ved musik-camp for piger: Hendes underviser håber, at pigerne slipper for kønsdiskrimination

Anna Lerato Gethermann på hænder, i baggrunden Selim Ky på guitar. Sammen med fire andre piger danner de eget deres Pop Pilots-band. Foto: Annelene Petersen
Pop Pilot-camp på Randers Musikskole er en uges nørden med musik, tekster og nye venner - iscenesat af Dansk Rock Samråd (ROSA).

RANDERS: - Jeg kan ganske enkelt ikke leve uden musik, siger Selim Ky (16).

Sammen med 15-årige Anna Lerato Gethermann og femten andre unge piger deltager hun i efterårsferien i Dansk Rock Samråds - ROSA - Pop Pilot-camp i Randers.

Pop-Pilot Camp er for piger melem 14 og 19 år, og der er ingen krav om nogen musikalsk baggrund, så længe interessen for at lære at spille musik er til stede. På campen lærer de unge deltagere at skrive sange og spille på instrumenter - eller bliver bedre til det. I et band, der er blevet sat sammen af campens instruktører. ROSA har arrangeret lejrene siden 2012.

Annonce
- Jeg kan ikke leve uden musik, siger 16-årige Selim Ky. Foto: Annelene Petersen

De to randrusianske piger er begge elever på Randers Musikskole, men før camp'en kendte de ikke hinanden.

- Noget af det fede ved sådan et arrangement er jo netop, at du får nye, musikalske venner. Og selv om det hele er overstået på en uge, kommer du meget tæt på de andre deltagere. Jeg var med på en tilsvarende camp for to år siden, og da vi skulle sige farvel, var vi mange, der stortudede, fortæller Anna Lerato Gethermann.

Hele døgnet

De 17 piger bor sammen i løbet af deres Pop Pilot Camp og er stort set sammen hele døgnet.

- Og det er da hårdt - men ikke for hårdt. Selvom jeg lige var hjemme og sove en enkelt nat. Jeg trængte lige til at komme lidt væk fra vores madrasser - og så savnede jeg min mors mad, siger Anna Lerato Gethermann.

Jeg var med på en tilsvarende camp for to år siden, og da vi skulle sige farvel, var vi mange, der stortudede.

Anna Lerato Gethermann

For det kan godt kan være en overvindelse at holde balancen  i alt det nye.

- Du skal hele tiden forholde dig til nye mennesker, nye instrumenter og et nyt band. Derfor får vi også hele tiden at vide, at vi skal huske at tage en pause, når vi har brug for det. Men det er egentlig ikke svært at være her: Alle rummer alle.

Annonce

Seks instruktører

De 17 deltagere i campen undervises af seks kvindelige instruktører med forskellig musikalsk baggrund. Artister, der på hver deres måde og med hver deres erfaring giver deres erfaringer videre til deltagerne på lejren

- De kan noget forskelligt.  Jeg kunne for eksempel spørge en guitarist til råds, da jeg skulle lave en guitarsolo til et af vores egne numre, fortæller Selim Ky.

En af de seks instruktører på Pop Pilot-camp'en er Luna Bülow Ersahim, som selv spiller saz - et tyrkisk-kurdisk strengeinstrument - i bandet Aysay.

- Fordi jeg ikke kan lade være med at tænke på min egen tid. Dengang eksisterede sådan en camp ganske enkelt ikke. Og det er dejligt at møde fremtidens musikere i det her forum - med håbet om, at de ikke senere skal slås med problemer på grund af deres køn.

Annonce

Politisk projekt - men ikke for deltagerne

- Pop Pilot-camp er også et politisk projekt for mig, fordi her kun er piger - men på ingen måde for pigerne selv: Det handler først og fremmeste om musik. Jeg er bare glad for at være med til at lokke nye farver frem hos deltagerne, siger Luna Bülow Ersahim.

Pop Pilot henvender sig kun til piger. "For os er det et politisk projekt. Men absolut ikke for deltagerne. For pigerne handler det udelukkende om musik," siger instruktør Luna Bülow Ersahim. Foto: Annelene Petersen

En uges camp bliver på den måde et symbol for de deltagende piger: De kommer til at opleve, at nogle af deres camp-kammerater lykkes med at få udgivet deres musik.

- Og aldersforskellen er faktisk en stor fordel. De yngste deltagere ser op til de ældre. Og de ældre kan se op til instruktørerne.

- Vi er fra 14 til 19 år, hvilket godt kan lyde som en stor aldersforskel. Men det mærker vi ikke, når musikken spiller. Faktisk er det en fordel, for vi kommer med helt forskellige kvaliteter til vores fælles projekt, siger Selim Ky og Anna Lerato Gethermann.

Ud over deltagere og instruktører huser den randrusianske Pop Pilot-camp også tre 'storesøstre', der er voksne kvinder, som tager sig at en masse praktiske gøremål: Mad, naturligvis. Men også med ører til en snak, hvis nogle af pigerne får behov.

Campen er bygget op af en stribe workshops, som sigter på at klæde pigerne på til at blive dygtige musikere, bedre komponister og gode tekstforfattere. Sammen med andre sociale aspekter.

De seks instruktører hos Pop Pilot er kvinder, som også er aktive musikere. "Jeg kunne snakke med en guitarrist, da jeg skulle finde en solo til et af vores nye numre," fortæller Selim Ky. Foto: Annelene Petersen
 Pop Pilot puster til musik-glæden hos piger/kvinder fra 14 til 19 år. Foto: Annelene Petersen
ROSA har arrangeret Pop Pilot siden 2012 forskellige steder i Danmark. Dette efterår slås de musikalske folder i Randers. Foto: Annelene Petersen


Annonce
Randers For abonnenter

Få det fulde overblik: Sådan er knap 250 millioner lønkompensationskroner blevet fordelt mellem 556 virksomheder i Randers

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Først var der én, så to og nu falder de på stribe: Coronasmitten har fået has på mindst otte politikere i Randers

Randers FC For abonnenter

Venter der et salg eller 100 kampe mere for Vito i lyseblå? - Det er rent win-win, ligegyldigt hvad der sker

Norddjurs

Ø søger sygeplejerske: - Det er et fantastisk job, og vi kører ud til patienterne på en ATV

Randers

Villa stod i lys lue: - Bygningen er overtændt, og det brænder voldsomt derude

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Chefredaktøren mener For abonnenter

Et julebad er ingen selvfølge: Fattig behandling af syge og svage i Randers

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

Randers

Frank Nørgaard langer ud efter sin egen afdeling: Der er ingen undskyldning for dårlig snerydning

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Østjylland

Udbyhøj Kabelfærge bliver slæbt hjem fra Fyn i weekenden: Den er klar på Randers Fjord mandag eftermiddag

Randers For abonnenter

Politiker kritiserer byrådskolleger for at sige nej til dagligt bad til ældre og udsatte borgere: Flertallet løber fra ansvaret og lader de ansatte stå med udfordringerne

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Annonce