Annonce
Læserbrev

Selvforskyldt

Læserbrev: Den ekstremt høje vandstand nedstrøms Tangeværket kan forklares. Udover at vi har haft rekordstor mængde nedbør her i efteråret, har Gudenåcentralen eller Tangeværket også lukket ekstra store mænger vand ud af den opstemmede Gudenå, også kaldet Tange Sø.

På en tur onsdag 6. november kunne jeg lidt overraskende konstatere, at Gudenåcentralen oven på en uge med næsten konstant nedbør har sænket vandstanden i Tange Sø med omkring 30 centimeter. Altså er der lukket langt mere vand ud af søen, end der er løbet ind. Helt sikkert en handling, der har resulteret i en ekstraordinær høj vandstand fra Bjerringbro og nedstrøms. Mere nedbør og højere vandstand som følge af klimaforandringerne samt en øget grødevækst som et resultat af næringsstoffer fra især landbruget giver forhøjet vandstand i Gudenåen. En vigtig del af løsningen må være at fjerne opstemningen ved Tange, hvor Gudenåen har et fald på 10 meter. En fritløbende Gudenå er en forudsætning for opfyldelsen af vandrammedirektivet. Den hurtigt strømmende Gudenå vil også give naturen og biodiversiteten et løft.

Modsat vil en opgravning og uddybning af Gudenåen være den værst mulige løsning.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce