Annonce
forside

Sex & Samfund: Skoler må forholde sig kritisk til sexkåringer

Skolekulturen skal tjekkes kritisk efter, når elever laver sexkåringer, mener Sex & Samfund.

Der mangler en kritisk vurdering og bevidsthed om, hvad det kan have af konsekvenser for både elever og lærere, når 9. klasseelever nominerer og kårer lærere i kategorier med seksuelle undertoner.

Det mener generalsekretæren i Sex & Samfund, Bjarne B. Christensen.

Onsdag skriver Berlingske, at lærere på nogle skoler accepterer, at elever fra 9. klasse kårer dem i kategorier med seksuelle undertoner til afslutningsfesterne.

Det er blandt andet kategorierne "Årets Teacher I'd Like to Fuck", "Årets vil du med mig hjem?" og "Ring, når jeg fylder 18", som lærerne kåres i.

- Skolen, lærerne og vi som samfund må lige stoppe op, tænke os om og lade være med at reproducere gamle ting på den samme måde.

- Jeg synes, at det råber på en langt mere kritisk stillingtagen til, hvad det er for en kultur, vi har. Sådan at skolen spørger sig selv, hvad det er for nogle ritualer, de har, siger Bjarne B. Christensen.

Nogle af elevernes nomineringer er blevet offentliggjort som videoer på YouTube.

Det gælder blandt andet en video fra Munkekærskolen i Solrød, som er blevet set mindst 68.500 gange.

I nomineringsvideoen ser man en mandlig lærer flankeret af to 9.-klasses drenge, der hver har en hånd på lærerens skulder.

Til musikken fra "I'm sexy and I know it" følges læreren op mod kameraet, indtil han standser og smiler.

Men det er ikke den eneste skole. Berlingske har set lignende videoer fra i alt seks skoler og endnu flere klasser i hovedstadsområdet.

Bjarne B. Christensen påpeger, at man skal være opmærksom på, at youtubevideoer i princippet kan blive delt og gemt for evigt.

- I vores digitale hverdag, hvor alting bliver lagt op, delt og gemt for evigt, jamen så er det pludselig ikke en enkelt begivenhed, hvor man afslutter en skoledag.

- Det er noget, som vil ligge der og i værste fald forfølge elever og lærere på lang sigt, siger han.

Anders Bondo Christensen, der er formand for Danmarks Lærerforening, vil ikke kommentere de konkrete skolers ageren.

- Helt generelt skal vi være opmærksomme på, at vi ikke videreformidler nogle stereotyper, som ikke høre hjemme i 2018. Det skal vi også, selv om det er en festlig dag, hvor det er fis og spektakel, der er det gennemgående tema, siger han.

Anders Bondo er dog ikke i tvivl om, at når skolerne evaluerer det, som er foregået, vil man finde ud af, at der er nogle ting, der skal rettes til, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Formørket middelalder i moderne Randers: Oplysning synes nødvendig

Selv om Randers Kommune for nylig brystede sig af ikke at have nævneværdige problemer med radikalisering og negativ social kontrol, har vi siden oplevet adskillige afskyvækkende eksempler på radikalisering, og forleden fik politikerne i byrådets socialudvalg fortalt en historie om negativ social kontrol, der rystede dem alle. En enkelt historie om negativ social kontrol er muligvis ikke mange, men den er én for mange, og den er bestemt værd at nævne og ekstrem vigtig at få frem i lyset. Det er hævet over enhver fatteevne, at fædre kan finde på at slå deres døtre ihjel, fordi døtrene bliver gravide med mænd, som fædrene ikke bryder sig om. Det er således hævet over enhver fatteevne, at en randrusiansk far af anden etnisk herkomst end dansk har haft planer om at slå sin datter ihjel, fordi hun var blevet gravid med en dansk mand. Det er fuldt forståeligt, at denne ækle historie, der lykkeligvis blev stoppet, inden den kunne være endt med æresdrab, rystede politikerne i byrådets socialudvalg. Historien bør også ryste alle vi andre. Historien hører ikke hjemme i vores moderne vestlige verden, hvis vidtrækkende frihedsgrader vi elsker at leve med. Historien hører ikke hjemme nogetsteds og minder os desværre om en formørket middelalder, som vi ikke ønsker os. Vi ønsker, at alle i vores samfund skal leve et godt liv med den frihed, som næsten er altomfattende, og som naturligvis omfatter kærligheden samt valget af familie og familieforøgelse. Desværre har det vist sig nødvendigt at have det lokale samarbejde mod radikalisering og negativ social kontrol, som Randers Kommune og Østjyllands Politi har haft siden 2018. Det var det samarbejde, der fik stoppet historien om faren og den gravide datter fra Randers, inden den kunne være endt med æresdrab. Det er vigtigt, at kommunen og politiet fortsætter deres gode samarbejde og fortsætter samarbejdet med organisationen RED, der sikrer ofre for negativ social kontrol nye hjem, nye navne, nye historier, blandt andet. Det er vigtigt, at politikerne fortsat prioriterer samarbejdet med at hjælpe ofre for de konflikter, der opstår, men endnu vigtigere at de prioriterer forebyggelse og oplysning i de formørkede kroge af vores ellers oplyste samfund.

Annonce