Annonce
Randers

SF'er: Vanvittigt at konsulenter tjener på handicapbesparelser

Charlotte Broman Mølbæk (SF) finder det vanvittigt, at konsulenter kan tjene på sårbare borgere. Arkivfoto: Annelene Petersen
SF's lokale folketingsmedlem, Charlotte Broman Mølbæk, havde i sidste uge social- og indenrigsminister Astrid Krag i samråd om kommunernes brug af konsulenter til at lave besparelser på handicapområdet. Randers Kommune skal svare på spørgsmål fra Ankestyrelsen, der vurderer lovligheden i metoden.

Randers: Det vakte furore, da det politiske netmedie Altinget i december kunne fortælle, at mindst 19 danske kommuner har hyret konsulenter til at finde besparelser på hjælp til handicappede og psykisk syge.

Samarbejdsaftalerne er indgået mellem kommunerne og de to østjyske konsulentvirksomheder Brorson Consult og Trancit.

I langt de fleste tilfælde er kontrakten udformet ud fra et såkaldt no-cure-no-pay-princip, hvor kommunens betaling til rådgiverne er afhængig af, hvor stor en besparelse der opnås.

Det gælder dog ikke i den kontrakt, som Randers Kommune indgik i starten af 2018 med konsulentfirmaet Brorson Consult.

To juraeksperter har over for Altinget vurderet, at en del af samarbejdsaftalerne mellem kommunerne og konsulentbureauerne kan være på kant med loven. Det fik social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) til straks at reagere. Hun kaldte metoden "aggressiv og grov" og bad Ankestyrelsen om at undersøge, om kommunernes metoder er lovlige.

Vi mangler nogle konkrete svar og handlinger. Det er helt vanvittigt, at nogen kan tjene penge på besparelser på sårbare borgere. Det er et symptom på et sygt system. Den tidligere regering svigtede kommunerne. Nu vil jeg gerne høre, hvad den nuværende regering vil gøre for at skabe forandring.

Charlotte Broman Mølbæk, medlem af Folketinget (SF)

Aggressiv metode

I sidste uge var sagen oppe at vende i Folketingets Social- og indenrigsudvalg. Her havde tre folketingsmedlemmer, Anni Matthiesen (V), Karina Adsbøl (DF) og den lokalt valgte Charlotte Broman Mølbæk (SF), kaldt ministeren i samråd for at få hende til at gøre rede for sin holdning til kommunernes brug af konsulenter på handicapområdet.

Samtidig blev ministeren spurgt til, hvilke initiativer hun agter at tage for at sikre, at der ikke hyres konsulenter med det formål at lave besparelser på handicapområdet.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag kaldte i samrådet kommunernes fremfærd for en aggressiv metode, der blot fører til mistillid hos brugerne. Og hun fandt det ekstra problematisk, hvis konsulenterne selv skal stå for det opfølgende arbejde. - Det må ses efter i sømmene. Det er vigtigt for regeringen, at der er en ordentlig velfærd. Tillidskrisen på handicapområdet får kun endnu mere næring, når der bliver gravet grøfter mellem kommunerne og de handicappede. Der er brug for at bygge broer. Jeg ser på med stor bekymring og alvor, sagde Astrid Krag og slog fast, at hensynet til økonomi ikke måtte stå over den enkelte borgers behov.

Charlotte Broman Mølbæk er tilfreds med, at ministeren tidligt har været ude at kritisere kommunernes brug af konsulenter på handicapområdet og sat Ankestyrelsen til at vurdere lovligheden af metoden.

Annonce

Sygt system

Til gengæld efterlyser hun mere konkrete svar fra ministeren i forhold til, hvordan handicapområdet reelt bliver styrket.

- Vi mangler nogle konkrete svar og handlinger. Det er helt vanvittigt, at nogen kan tjene penge på besparelser på sårbare borgere. Det er et symptom på et sygt system. Den tidligere regering svigtede kommunerne. Nu vil jeg gerne høre, hvad den nuværende regering vil gøre for at skabe forandring. Det handler om at forebygge tidligere i stedet for at sende folk ud i lange forløb. Jeg forstår godt, at mange familier er dybt frustrerede. Hvis kommunerne bliver ved at mangle penge, nytter det ikke, at de bliver udsat for sanktioner, hvis de overtræder budgetloven, siger Charlotte Broman Mølbæk, der ser frem til Ankestyrelsens afgørelse senere på foråret.

Ankestyrelsen arbejder i øjeblikket på at danne sig et billede af aktiviteterne i de kommuner, hvor konsulentfirmaerne huserer, således også i Randers.

20. december modtog Randers Kommune et brev fra Ankestyrelsen, hvor byrådet bliver bedt om en udtalelse og redegørelse til brug for vurdering af mulig tilsynssag vedrørende Randers Kommunes anvendelse af eksterne konsulenter inden for det sociale område. Så sent som mandag var sagen oppe i kommunens økonomiudvalg, hvor forvaltningens notat med udkast til svar til Ankestyrelsen blev godkendt, inden sagen skal behandles på næste byrådsmøde. Kun Enhedslistens Bjarne Overmark tog forbehold. I udkastet til svar til Ankestyrelsen fremgår det, at Randers Kommune har haft ni samarbejder med Brorson Consult. Den samlede betaling for 80 timers arbejde beløber sig til 111.709 kroner. Heraf udgør en enkelt post "Aftale til fast pris om forhandling til socialområdet, kompetenceudvikling og temadage" 81.490 kroner. De øvrige er mindre beløb, som omhandler forhandlingskurser til medarbejdere samt sparring om vagtplanlægning.

Annonce

294 sager i Silkeborg

I notatet til Ankestyrelsen skriver Randers Kommune, at Brorson Consult ikke har haft ansvar for egne borgersager, men er brugt som en mulig sparringspartner for kommunens medarbejdere med henblik på at sikre, at kommunens medarbejdere kunne indgå aftaler om køb af det rette faglige tilbud til den enkelte borger til den rette pris.

Det mest omfangsrige samarbejde om gennemgang af sager på handicap- og psykiatriområdet sker ifølge Altinget i Silkeborg.

I 2018 fandt Brorson Consult besparelser for mere end tre millioner kroner ved at gennemgå 50 sager for kommunen. Nu er firmaet blevet sat til at se på 294 andre sager.

I kontrakten mellem Silkeborg Kommune og konsulentvirksomheden Brorson Consult står der for eksempel:"Prisen på ovenstående forløb udgøres af en engangsbetaling på 15 procent af den forhandlede besparelse i de 294 borgersager over de næste 12 måneder, tillagt moms og kørsel."

Kommunen afviser, at målet er at finde besparelser.

”Konsulenterne har udelukkende bidraget til at skabe klarhed i forhandlingerne mellem Silkeborg Kommune og eksterne leverandører, som typisk er tilbud drevet af andre kommuner eller af private. Formålet har været at sikre overensstemmelse mellem behov, bevilling og pris. Den konkrete støtte, som borgeren modtager, ændres ikke af denne proces,” har sektionsleder i Socialafdelingen i Silkeborg Kommune, Lars Bundgaard Leen, skrevet i en mail til Altinget.

Annonce
Analyse For abonnenter

Troværdigheden på spil: Derfor er Kjærsgaard nødt til gå fra K nu og sige farvel til politisk indflydelse

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Konservative i stormvejr: Derfor smækker Christina Kjærsgaard med døren - og derfor bliver Bo Ratz hos partiet

Sport For abonnenter

Utallige jobtitler, adrenalinsus og rødglødende telefoner: Mike Nielsen har aldrig et roligt øjeblik i verdens bedste job

Randers

Julepresset mor i Assentoft fik randrusianerne til lommerne: Når mange donerer, føler man sig mindre alene

Randers

Ny café på central plads i Randers åbner snart: Her bliver søndagsåbent og nye varianter af både kaffe og sandwich

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Randers

Butikstyve forsøgte at stikke af fra politiet: Stjal varer i flere butikker

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Annonce