Annonce
Randers

SF-formand på besøg i kirkens fødevarebank: Vi spørger ikke, hvorfor folk kommer

SF-formand Pia Olsen Dyhr og folketingskandidat Charlotte Broman Mølbæk lagde tirsdag vejen forbi fødevarebanken ved Sct. Peders Kirke i Randers. Her ses de i samtale med modtager af kirkens mad, Charlotte Kristensen (tv) samt kirke- og kulturmedarbejder Irene Abildgaard fra Sct. Peders Kirke (th). Foto: Pia Pagaard M. Madsen
Fødevarebanken ved Sct. Peders Kirke i Randers sørger hver uge for at dele mad ud til borgere, der ikke kan få økonomien til at hænge sammen. Tirsdag fik den besøg af partiformand Pia Olsen Dyhr og Charlotte Broman Mølbæk fra SF.
Annonce

Randers: - Vi spørger aldrig, hvorfor folk kommer og henter mad hos os. Hvis de kommer, så er det nok, fordi de har brug for maden.

Ordene kommer fra kirke- og kulturmedarbejder ved Sct. Peders Kirke i Randers, Irene Abildgaard, og er rettet mod SFs partiformand Pia Olsen Dyhr og partiets lokale folketingskandidat Charlotte Broman Mølbæk.

De to politikere er mødt op ved Sct. Peders Kirkes fødevarebank med det formål at sætte fokus på SFs målsætning om at få fjernet kontanthjælpsloftet, så der blandt andet kan blive sat en stopper for det stigende antal fattige børn i Danmark, som man har set i de senere år.

- Jeg er rigtig stolt af det arbejde, som kirkerne i Randers gør for at hjælpe de af byens borgere, som ikke har midlerne til at klare sig selv. Men jeg må også sige, at jeg virkelig bliver ramt på min retfærdighedsfølelse, fordi det arbejde, de udfører, overhovedet er nødvendigt, siger Charlotte Broman Mølbak, der bakkes op af sin partiformand:

- Danmark er et rigt land. Vi har råd til at give alle mennesker den bedste start på livet. Men ikke desto mindre ser vi, at toppen af Danmark løber fra resten af landet, mens flere og flere børn i Danmark vokser op i fattige familier, og hvor masser af mennesker hver dag er tvunget til at vælge mellem medicin og mad. Det synes jeg er forkert, og derfor skal vi fjerne kontanthjælpsloftet, siger Pia Olsen Dyhr.

Tomatsauce, flydende margarine, suppe, håndsæbe og diverse konservesmadvarer. For Charlotte Kristensen (tv) og mange andre borgere i Randers er muligheden for at hente en indkøbspose med diverse varer hos Sct. Peders Kirke i Randers en stor støtte i hverdagen. Foto: Pia Pagaard M. Madsen
Annonce

Flere henter mad i kirken

De seneste tal viser, at 5,6 procent af børnene i Randers lever i familier, hvis månedlige indkomst ligger under fattigdomsgrænsen. På Norddjurs er tallet helt oppe på seks procent.

Irene Abildgaard og de øvrige medarbejdere i Sct. Peders Kirkes kirkekontor kan da også godt mærke, at antallet af fattige stiger i Randers. Hver tirsdag åbner de således dørene til kirkens fødevarebank, hvor fattige borgere kan hente madvarer og dermed få hjælp til at fylde deres maver. Og her er oplevelsen, at der kommer flere og flere, som har brug for hjælp til at få mad nok til hele måneden.

- Det er ikke kun socialt udsatte og flygtninge, der kommer og henter mad hos os. Vi får også i stigende grad besøg af unge mennesker og fraskilte familier, som simpelthen ikke kan få pengene til at række måneden ud, siger Irene Abildgaard.

Annonce

Fødevarebank blev redningen

Midt i det politiske tirsdagsvirvar står Charlotte Kristensen fra Randers og fylder en pose med madvarer fra fødebankens hylder.

Hun er alenemor til to piger, kontanthjælpsmodtager gennem to år og et efterhånden velkendt ansigt i Sct. Peders Kirkes fødevarebank. Årsagen til det sidste er, at hun siden december 2018 med jævne mellemrum har gjort brug af muligheden for at få hjælp til at fylde sine køkkenskabe med mad.

- I vores familie står vi generelt i en situation, hvor der ikke skal ret meget til, før det økonomiske læs vælter. I december stod vi så i en situation, hvor jeg skulle vælge mellem at sørge for mad på bordet eller at bruge hele husholdningsbudgettet på at køre en sag mod Randers Kommune af hensyn til mine børn, siger Charlotte Kristensen, som sammen med en uvildig socialrådgiver valgte den sidste af de to muligheder.

- På den måde blev Sct. Peders Kirke en af de vigtigste årsager til, at vi overhovedet fik mad i tre måneder, siger hun.

Annonce

Et tabu for de fleste

Charlotte Kristensen fra Randers har ingen problemer med at stå frem og fortælle om det behov for hjælp, hun har haft - og i perioder stadig har – i forhold til at få mad på bordet. Hun lægger heller ikke skjul på, at hun håber på en fjernelse af kontanthjælpsloftet, som SF vil kræve det, hvis regeringen efter det kommende folketingsvalg bliver rød. Men det er langt fra alle, der er lige villige til at dele deres fortælling.

For alt imens Charlotte Kristensen fortæller sin historie til blandt andre Charlotte Broman Mølbæk og Pia Dyhr Olsen i fødevarebankens lokale ved Sct. Peders Kirke, står to borgere tålmodigt udenfor og venter på, at det bliver deres tur til at fylde en indkøbspose med varer fra fødevarebankens hylder.

Ingen af dem ønsker at medvirke til hverken presseinterviews eller en samtale med SF-formanden. Egentlig vil de bare gerne kunne hente den mad, som de har brug for, så uset som muligt. Og sådan er det i bund og grund for de fleste af dem, der har svært ved at få økonomien til at hænge sammen.

På landsplan lever 64.500 børn i dag under fattigdomsgrænsen, hvilket svarer til en stigning på 21.000 børn siden 2015.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Cyklist kørt ned af svingende bil

Randers

Frank Nørgaard kalder institutioners 'nej tak' til pixi-evangelier for en knægtelse af kristendommen: - Endnu et knæfald for islam

Danmark

Professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce