Annonce
Randers

SF i strid med sig selv

Vælgerne flygter og baglandet brokker sig. Tilværelsen som regeringsparti trækker hårde veksler på SF, men ledelsen afviser at trække partiet ud af regeringen.

Selskabsskatten skal ned. Det samme skal SUen, væksten i det offentlige forbrug og kontanthjælpen til de unge.

Der er ikke just tale om mærkesager for SF. Tværtimod. Ikke desto mindre har partiet som en del af regeringen været med til at fremlægge alle disse forslag i løbet af de seneste uger.

Efter halvandet år som regeringsparti fremstår SF efterhånden som ekspert i at sluge kameler, og det skaber uro blandt partiets græsrødder og vælgere.

Annonce

Ifølge en rundspørge foretaget af Berlingske Research blandt byrådsmedlemmer og lokalformænd siger et klart flertal, at regeringens vækstplan mangler aftryk fra SF. Samtidig viser en ny meningsmåling foretaget af Politiken, at 51 procent af de vælgere, der stemte SF i 2011, mener, at partiet bør forlade regeringen.

»Det er en illustration af SFs problem med at være i regering, fordi regeringens politik fjerner sig fra de traditionelle vælgeres ideer,« siger valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet til Politiken om meningsmålingen.

Flere lokalpolitikere tilslutter sig kravet om, at partiet skal trække sig ud af regeringen, og skatteminister Holger K. Nielsen (SF) vil ikke afvise, at SFs status som regeringsparti diskuteres. Men over for Information afviser flere medlemmer af partiets landsledelse at forlade regeringen.

» I min optik er vi en del af regeringen indiskutabelt. Det står simpelthen ikke til diskussion,« siger Poul Overlund-Sørensen, der var en af sejrherren Annette Vilhelmsens (SF) støtter i formandsopgøret.

»Efter min personlige overbevisning skal vi selvfølgelig være i regering. Hvor det både gør godt og også ondt. Men jeg deler da absolut frustrationer med flere af medlemmerne,« siger en anden af Vilhelmsens folk i landsledelsen, Thomas Klimek, til Information.

Han er personligt stærkt utilfreds med vækstplanens forslag om at sænke selskabsskatten fra 25 til 22 procent.

»Men det er naivt at tro, at man ikke nogle gange får snavs på fingrene, når man går ind i et regeringssamarbejde,« siger Klimek.

Over for Politiken anerkender Annette Vilhelmsen baglandets modstand mod elementer i vækstplanen, men hun fastslår, at både vækstplanen - sammen med kontanthjælpsreformen og SU-reformen - er god SF-politik.

»Det, der sker med sådan en stor plan, er, at man fokuserer på enkeltelementer i den. Og når man tager et enkelt element ud, vil man naturligt som SFer - der tænker på de svage i samfundet - tænke »hvad blev der af det?«. Men dette hedder en plan. Og det er en plan, der består af mange elementer,« siger partiformanden til avisen.

Hun mener, at partiledelsens udfordringer i forhold til vælgerne og baglandet først og fremmest handler om kommunikation.

»Jeg hører bekymringerne, bestemt. Det giver anledning til, at der er noget, vi skal have forklaret, og så skal man tage stilling derefter,« siger Annette Vilhelmsen.

Ifølge den seneste vælgermåling, som er foretaget af YouGov for MetroXpress, står SF til 5,2 procent af stemmerne. Tilsammen får regeringen og dens støtteparti, Enhedslisten, blot opbakning fra 41,3 procent af vælgerne.

Annonce
Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Leder For abonnenter

Dagligt mere end 1000 biler på villavej: Vi forventer, at kommunen finder en løsning

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Navne

Ejendomsmatador med rødder i Randers er død

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Randers

16-årig slog kvindelig togfører og låste sig inde på toilettet

Randers For abonnenter

50 lejere skal have ny udlejer: Lokal investor overtager markant investeringsejendom i det centrale Randers

Randers

Har du opdaget det? Nu kan du trille let ned på cykel- og gangstien under Hvidemøllebroen

Annonce