Annonce
Østjylland

SF og EL i chok: Forligspartier dropper servicen for lavere skattestigning

Forligspartierne i Norddjurs Kommune har tilsyneladende besluttet at sænke skattestigningen, så den ender på 1,1 procentpoint frem for de tidligere udmeldte 1,3 procentpoint. Havde man bibeholdt den allerede udmeldte skattestigning på 1,3 procentpoint, ville Norddjurs Kommune have fået 18 millioner kroner ekstra at gøre med i budgettet for 2019. I 2020 ville der være kommet yderligere 13 millioner, 14 millioner kroner i 2021, samt otte millioner i 2022. Uanset hvad, får Norddjurs kommune først fuld gavn af skattestigningen i 2023. Arkivfoto: Pia Pagaard M. Madsen

Et ekstra bloktilskud og en lavere skattesanktion giver Norddjurs Kommune lidt mere luft i 2019-budgettet. Men til SF og Enhedslistens store fortrydelse har S, V, og DF i stedet valgt at rulle en del af den udmeldte skattestigning tilbage.

Annonce

Norddjurs: I de seneste dage er der langsomt men sikkert blevet fyldt en god bunke penge i Norddjurs Kommunes ellers så slunkne pengekasse.

Allerede før weekenden meldte økonomi- og indenrigsministeriet ud, at Djurslands nordligste kommune både i 2019 og 2020 kan forvente at få 5,1 millioner kroner i ekstra bloktilskud. Samtidige står det klart, at den statslige sanktion af kommunens planlagte skattestigning ikke bliver nær så voldsom som forventet.

Men dét at den udmeldte budgetaftale ser ud til at give et mindre pres på Norddjurs Kommunes økonomi, er ikke ensbetydende med, at forligspartiernes politikere vil bruge pengene på at løfte det serviceniveau, som står til at blive hårdt ramt. Tværtimod, lyder det fra gruppeformand Mads Nikolajsen fra SF.

Ligesom de øvrige andre partier, der står uden for budgetaftalen i Norddjurs (Enhedslisten, Konservative og Liberal Alliance), blev SF i løbet af weekenden informeret om de nye og bedre forudsætninger for økonomien i Norddjurs.

Men i samme ombæring fik de at vide, at forligspartierne, som består af Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti, er blevet enige om en ny budgetaftale, som i skrivende stund endnu ikke er offentliggjort.

- Vi har fået besked om, at S, V og DF nu har aftalt kun at lade skatten stige med 1,1 procentpoint i stedet for de 1,5 procentpoint, som vi ellers var enige om ved budgettets førstebehandling. Derudover har vi fået at vide, at de har vedtaget at droppe besparelser for syv millioner kroner i 2019 - de har bare ikke meldt ud, hvilke forringelser, der droppes. Det skal en ny udvalgsrunde efter budgetbehandlingen afgøre, siger Mads Nikolajsen.

Den ny budgetaftale, med den lavere skatteprocent, beholder alt for mange af de værste besparelser. (...) Besparelser som nu er helt unødvendige og urimelige.

Mads Nikolajsen, kommunalbestyrelsesmedlem
Annonce

- Lad os alle genforhandle

Som følge af weekendens nyheder og de ændrede budgetforudsætninger opfordrer både SF og Ulf Harbo fra Enhedslisten borgmester Jan Petersen til at genåbne forhandlingerne om budget 2019.

- Den ny budgetaftale, med den lavere skatteprocent, beholder alt for mange af de værste besparelser. Det gælder ganske særligt daginstitutionerne og børn med særlige behov. Besparelser som nu er helt unødvendige og urimelige, siger Mads Nikolajsen og henviser til, at det nye budget ikke giver den genopretning, som er afgørende for Norddjurs.

- Beslutningen om at sænke skattestigningen yderligere vil få konsekvenser for kassebeholdningen. Når de skruer ned for skattestigningen for anden gang, kan flertallet end ikke nå op på 100 millioner kroner i kommunekassen i 2022, siger han.

Annonce

Afviser egen skyld

SF og Enhedslisten besluttede for fjorten dage siden at forlade forhandlingsbordet i Norddjurs Kommune. Det gjorde de blandt andet, fordi de ikke kunne acceptere Venstre og Dansk Folkepartis ønske om at lave en voldsom økonomigenopretning på ganske kort tid.

Men nu ser det ud til, at både Venstre og DF har affundet sig med tanken om, at den økonomiske genopretning måske ikke behøver at gå helt så hurtig, som først udmeldt. Og det medfører tilsyneladende, at især Venstre får sit ønske om en så lille skattestigning som muligt opfyldt.

I har hele tiden vidst, at de økonomiske forudsætninger kunne gå hen og ændre sig markant her til sidst, men alligevel forlod I forhandlingerne. Er det ikke jeres egen skyld, at budgetforliget nu bliver trukket i en mere blå retning?

- Nej det synes jeg ikke. Vi kunne jo ikke have vidst, at der ville komme godt fem millioner kroner i ekstra bloktilskud. Når der kommer nye forudsætninger, som den slags til, så bør alle partier inviteres til at forholde sig til de nye forudsætninger. Det ville være oplagt, mener Mads Nikolajsen.

Avisen ville gerne have haft en kommentar fra borgmester Jan Petersen fra Norddjurs Kommune i kølvandet på de nye oplysninger om budgettet samt SF og Enhedslistens opfordring til genforhandlinger. Det har dog ikke været muligt i denne omgang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Beboere savner bussen i Helstrup og Øster Velling: - De har taget vores livsnerve fra os

Annonce