Annonce
Randers

SF-formand på lynvisit bruger Storkeengen som platform for klimaplan: - Vi skal gøre noget nu

Pia Olsen Dyhr (SF) er på en jyllandstur blevet overbevist om, at regeringens nuværende klimaplan er for lidt og for langsomt. Derfor vil hun onsdag eftermiddag fra Storkeengen i Randers forsøge at skyde en omgang større forhandlinger i gang med SF's eget udspil. Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Når Pia Olsen Dyhr (SF) onsdag eftermiddag stiller sig op i Storkeengen, er det for at sætte skub i regeringens klimatiltag, som ifølge hende indtil videre har været for lidt og for langsomt.
Annonce

Randers: Onsdag klokken 16.00 stiller SF's formand, Pia Olsen Dyhr, sig op ved Storkeengen i Randers. Hun har nemlig været på storkredstur i Jylland og har i den sammenhæng lagt mærke til oversvømmelserne. Derfor mener hun, at vi allerede nu skal forholde os til en virkelighed med vildere vejr.

- Det er naivt at tro, at vi har set det sidste til voldsomt vejr i Danmark, og der er helt konkrete ting, vi kan gøre, som kan bremse for eksempel oversvømmelser i fremtiden. Den fremtidssikring mod konsekvenserne af mere voldsomt vejr skal vi sætte gang i nu, siger hun.

Udspillet fra klimaminister Dan Jørgensen om spildevandsselskabernes klimatilpasning er ifølge Pia Olsen Dyhr ikke nok. Hun lægger i stedet op til, at der skal laves en samlet plan for klimasikring og klimatilpasning, som regeringen skal indkalde til forhandlinger om med det samme.

Ved Storkeengen vil hun præsentere SF's udspil til en plan.

Annonce

Oversvømmede kældre og baghaver

- Lige nu står folk med oversvømmede kældre og baghaver. For et par somre siden led vi under tørken. Voldsomme storme presser regelmæssigt vand langt ind over vores kyster. Det skal vi finde løsninger på, og vi kan ikke blive ved med at vente på, at det passer ind i regeringens drejebog og fireårs-plan. Vi skal begynde på det arbejde nu, siger Pia Olsen Dyhr, som anerkender ministerens udspil om spildevand.

- Det tyder jo på, at ministeren er klar til at gøre noget. Men det er for lidt og for langsomt. Vi skal i gang med den samlede plan for klimasikring og klimatilpasning nu, mener hun.

SF mener til gengæld, at en række andre tiltag både bør og kan sættes i gang med det samme.

For det første skal der skabes overblik over, hvilke områder, der kan sikres, og hvilke der ikke kan gennem kortlægning. For det andet skal landmænd afgive lavtliggende jord i bytte for højtliggende. Det skal give flere lavbundsområder, hvor vandet kan opsuges og mindre CO2-udledning. For det tredje skal nybyggeri i klimaudfordrede områder sikres, så det kan holde i mindst 100 år med klimaforandring. For det fjerde skal kommunernes anlægsloft ikke omfatte energirenoveringer og jordkøb. Sidst skal både jordbrug og huse klimaforsikres i højere grad.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Luk kirkerne op

Randers FC For abonnenter

Fra kulkælderen til topscorer-bejler: Mentaltræner bag Vitos vilde forandring

Annonce