Annonce
Indland

SF vil hæve skatten for at sætte fart på grøn omstilling

Kim Haugaard/Ritzau Scanpix

SF foreslår højere skat på arbejde for at samle 18 milliarder kroner til klimaformål frem mod 2025.

Der er brug for en langt større indsats på klimaområdet, hvis de yngste generationer ikke skal blive efterladt med en skadet planet.

Det mener SF, der vil oprette en dansk klimaopsparing, som alle i arbejde skal betale ind til, og hvor der frem mod 2025 skal indsamles 18 milliarder kroner.

Pengene skal blandt andet gå til at plante mere skov og en fond, der skal sikre mindre energispild i huse.

- Opsparingen er en måde at sørge for, at vi får løst vores generations største problem - nemlig klimaproblematikken, siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr.

- Det skal ses som en slags grøn børneopsparing, hvor alle danskere skal forpligte sig til opgaven om at løse klimaudfordringen.

- Hvis vi ikke gør det nu, bliver det voldsomt dyrt i fremtiden - både for miljøet og økonomisk, siger hun.

Pengene skal findes ved at hæve topskatten og arbejdsmarkedsbidraget.

Højere bidrag vil betyde, at folk med en årlig indkomst på 250.000 kroner skal betale 624 kroner årligt til opsparingen, mens en indkomst på 400.000 kroner giver en ekstra betaling på 996 kroner.

For topskatten betyder det, at man skal bidrage med 4536 kroner om året, hvis man tjener mere end en million kroner om året.

Pensionister, studerende samt folk på kontanthjælp, dagpenge og andre offentlige ydelser betaler som udgangspunkt ikke, medmindre de tjener over 50.000 kroner om året på bijob.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Hos Venstre erkender man, at der skal ske meget mere på klimaområdet, og der er brug for flere initiativer. Men partiet mener ikke, at en klimaopsparing finansieret af højere skatter er vejen frem.

- Det hjælper ikke på klimaet. Det er ligesom at indføre en klimaafgift på flyrejser, siger Thomas Danielsen, klimaordfører for Venstre.

- Der er jo fint nok, at vi skal betale en halvtredser mere for flyrejser. Men hvad betyder det så? Så vil der blive fløjet på første klasse med god samvittighed, men klimaet bliver da ikke bedre af det.

Til gengæld er Socialdemokratiet mere positive. Men partiet afviser alligevel at hæve skatterne.

- Vi har ingen planer om at hæve skatten for at kunne finansiere det, for vi mener, det kan lade sig gøre uden skattestigninger, siger finansordfører Benny Engelbrecht til Politiken.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Tre voldsomme overfald på fire dage: Nordbyen plaget af vold

Randers

Dronningen tog toget til Randers

Allingåbro

Brand i maskinhus

Randers FC For abonnenter

Analyse: Derfor har Thomasberg fået noget at tænke over

Annonce