Annonce
Randers

Sidder på et værtshus...: Skanse Kroen var som skabt til tredje halvleg

Gaslight, Storegade 15. Uno Larsson åbnede Gaslight i juli 1977 i de lokaler, der indtil da havde heddet Painted Lady. I 1970’erne, da disko-feberen rasede, blev der afholdt dansekonkurrencer på Gaslight. Vinderne skulle repræsentere diskoteket i en stor konkurrence for alle diskoteker i hele landet. Stedet var populært. Her var både livemusikoptræden og kendte discjockeyer, som styrede dansegulvet – de sidste ofte med en stor pladesamling fra Radio Luxemburg. Om tirsdagen var der altid 1-krones øl. Gaslight lukkede i 1983. Konkurrencen var stor mellem byens diskoteker, og der var krig på øl- og spirituspriser. Foto: Finn Larsen
Byen har altid haft mange steder, hvor folk kunne slukke tørsten og slå sig lidt løs. Og i rammer som passede folk. I dag kommer vi forbi steder som Gaslight, By Kroen og Skansekroen.

Randers: Sidder på et værtshus… men ikke nær ved Gammel Strand, som John Mogensen sang i 1971. Derimod er vi taget på en tur rundt i Randers. Ved indgangen til 1970 var man stadig i gang med den store sanering af Randers midtby. Siden 1950’erne var hele gader blev fjernet, pladser omdannet til brede boulevarder, og husrækker jævnet med jorden. Forløbet i Randers var ikke anderledes end i alle andre store danske provinsbyer og havde rødder i en landsdækkende udvikling, der blev igangsat af den daværende regering. I 1970’erne tog fotograf Finn Larsen sit kamera med rundt på en tur i Randers. Han fotograferede forskellige typer af værtshuse og restauranter, som fandtes i byen. Det er der kommet denne serie af billeder ud af.

Et tidsbillede

1970’erne var en periode med mange kontraster. Oven på ungdommens 68-oprør gik den vestlige verden ind i det nye årti med en tro på frisind, nytænkning og ”Make Love, Not War”. Det var årtiet for vedtagelsen af fri abort, rødstrømpernes kamp for ligestilling og etableringen af Thy-lejren og Fristaden Christiania. Men det var også en tid præget af økonomisk nedgang, oliekrise og politisk opbrud – bedst illustreret ved jordskredsvalget i 1973.

1 Grønne Kro

1 Grønne Kro, Jernbanegade. Foto: Finn Larsen

I 1963 købte Chr. Pedersen Hotel Westend i Vestergade. Han så et potentiale i hotellets køkkenchef fru Anna Larsen og satte gang i projektet med at indrette Den Grønne Kro, som blev en helt ny spiserestaurant. Lokalerne fra en tidligere cigarforretning med tilhørende lille lejlighed samt hotellets kældervaskeri blev sammenlagt og omdannet til Den Grønne Kro, som blev hotellets ”krog” ned mod Jernbanegade. Restauranten var tegnet af arkitekt Kjeld Kjeldsen og udformet i en hyggelig engelsk pubstil. Grønne Kro fik i oktober 1988 bevilling til at kunne holde åbent til kl. 05.

2 Bykroen

2 Bykroen, Vestergade 45. Foto: Finn Larsen

I september 1973 åbnede Gunhild og Erik Christensen Bykroen i Vestergade. Her blev reklameret med hygge og god stemning. Hver søndag kunne man få 1 stk. med sild og varm frikadelle for 5 øre. Bykroen eksisterer stadig i Vestergade.

3 Kasketten

3 Kasketten, Lille Voldgade 11. Foto: Finn Larsen

Ina og John Hartvig overtog Kasketten 18. oktober 1976. Men efter ca. seks uger drejede de nøglen om. Den 20. december samme år blev den genåbnet ved den 35-årige rejsemontør Anders Broch-Madsen fra Helsted. Han forpagtede den af ejerne Kirsten og Robert Jensen, der indrettede bodegaen i 1975.

4 Skanse Kroen

4 Skanse Kroen, Skansebo 4. Foto: Finn Larsen

På Resens Kort fra 1660’erne er angivet en stjerneformet skanse lige omkring det område, hvor Skanse Kroen ligger, heraf navnet. I 1967 åbnede Skanse Kroen. Det var et typisk arbejderværtshus med masser af stamgæster. Førhen var det også stedet, hvor man ofte tog hen til tredje halvleg. Skanse Kroen eksisterer stadig. I nyere tid har kroen for eksempel afholdt de uofficielle Randersmesterskaber i billard, og der er fokus på aktiviteter som gåture i Vorup Enge, en tur ud at bowle, særlige fester, indkøbsture til Tyskland med videre.

5 Pølsevogn på hjørnet af Søndergade og Vestergrave

5 Pølsevogn på hjørnet af Søndergade og Vestergrave. Foto: Finn Larsen

Pølsevognen er et stykke dansk kulturhistorie, og i år er det 100 år siden, at de første seks pølsevogne kom rullende på gaderne i København. Siden da har pølsemænd og -kvinder landet over stået for at servicere de danske pølseelskere med “nissearme”, “mumier” og “skaldede franskmænd i soveposer." I 1970 havde pølseforhandler Henning Jacobsen pølsevognen på hjørnet af Søndergade og Vestergrave.

6 Skansens Grill-bar

6 Skansens Grill-bar. Foto: Finn Larsen

Grillbaren lå i Strømmen 37. Hvis man ikke var til restaurantbesøg, kunne man aflægge visit i ”Danmarks største pølsevogn”, hvis vi skal tro Amtsavisen for 20.10.1954. Pølsevognen stod ved Støberigade. I 1980 flyttede grillbaren ned i nye lokaler på Kristrupvej 5.

7 Strømmen Øl- og Vinstue

7 Strømmen Øl- og Vinstue, Strømmen 25. Foto: Finn Larsen

Det er ikke meget, som vi ved om Strømmens Øl- og Vinstue, men den er sandsynligvis ophørt i december 1993 eller januar 1994, hvor lokalerne blev sat til leje.

8 Riverside Bodega

8 Riverside Bodega, Storegade 2. Foto: Finn Larsen

Erik Bindesbøl indrettede i løbet af 1970’erne bodegaen Riverside. Det var også i dette årti, at gadens restauratører slog et slag for byens ”nye” forlystelsesgade. Storegade blev massivt annonceret som stedet, hvor man havde mulighed for at slå sig løs, uanset om man var til disko, livemusikoptræden, en kold øl og en bid brød eller en hyggelig atmosfære med dæmpet musik. Storegade havde noget for enhver smag.

9 Restaurant Strøget

9 Restaurant Strøget, Torvegade 8. Foto: Finn Larsen

I Torvegade 8 lå Restaurant Strøget, som blev drevet af Karina og Jørn Sønder. Her var der månedlige udstillinger i lokalerne af forskellige kunstnere, som kunne betragtes, mens man nød sin tre-retters menu eller måske månedens ret.

10 Lord Nelson

10 Lord Nelson, Storegade 10. Foto: Finn Larsen

Lord Nelson åbnede i det tidligere diskotek Tordenskjolds lokaler 3. februar 1973. Manden bag Lord Nelson var den 32-årige Bjørn Ingolf Stausholm. Han havde planer om at holde åbent alle ugens dage – undtagen søndag og mandag. Der skulle satses på nogle specielle arrangementer om tirsdagen for at lokke flere folk til. Med sig havde Stausholm også taget den israelske discjockey Hammadi Star, der skulle vende plader hver fredag og lørdag i den første måned. De øvrige dage var det den brunlødede miss Adele fra Jamaica, som sørgede for pladeunderholdningen.

Annonce
Randers For abonnenter

Parkeringskaos i Danmarksgadekvarteret tvinger Nynne til at parkere ulovligt: Hun bor i det område, hvor der udskrives suverænt flest p-bøder i Randers

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Mikkel klagede over 112: Vagtcentralen vil lære af episode i det randrusianske natteliv

Randers For abonnenter

Jon budgetterede med bøder, indtil han fik nok: Se kortet over hvor der er størst risiko for at få en parkeringsbøde i Randers

Østjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Randers

Fuskede bilforhandlere med priserne på importerede biler? Nu skal sagkyndige hjælpe retten med at beregne værdien af 205 biler

Randers FC For abonnenter

Mindst 60 millioner kroner på spil, når Randers FC på mandag er i bowlen: Sådan kan det ende i en drømmelodtrækning

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Randers

Bilnøglelotteri nummer 30 udsat: Vi skal ikke belaste virksomheder, der også hjælper andre

Randers

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fra Stevnstrup fanget i haglstorm på autobahn

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Podcast

Torben byggede en friskole og dræbte Ørum Skole

Leder For abonnenter

Komplet hul i hovedet: Er der en voksen hjemme, der kan vække en minister, der synes at snorksove?

Randers

Skal du med bus eller tog efter ferien? Midttrafik er igen klar til at fylde busser og tog helt op

Annonce