Annonce
Randers

Sidste etape af minkopgravningen er i gang: 30.000 ton forurenet sand fra minkgrave skal deponeres i Randers

Minkene er væk, og nu kører vognmænd sand væk fra de minkgrave, som i hast blev lavet, efter at de mange mink blev slået ned. Sandet er lettere forurenet og ender hos Nordic Waste ved Randers. Foto: Emma Haas
Den sidste skovlfuld mink blev mandag gravet op i Kølvrå ved Viborg og kørt videre til forbrændingen. Men før den sidste af de to minkgrave kan blive fyldt op og lukket af, skal der fjernes 15.000 ton sand, der har ligget under graven. Sandet, der er forurenet af nedsivet væske fra de aflivede mink, skal deponeres i en lergrav ved Randers.

Ølst: For David York, der er direktør i Nordic Waste, har de seneste måneders arbejde ikke været noget ud over det sædvanlige.

Alligevel har Randers-firmaet spillet en afgørende rolle i det kapitel i nyere danmarkshistorie, der i folkemunde kaldes mink-skandalen. Men hvis du spørger David York, har han bare gjort sit arbejde.

Nordic Waste er nemlig specialister i forurenet jord. Derfor blev det dem, der fik opgaven med at finde et sted til det sand, de døde mink er blevet begravet ovenpå.

Annonce

- Det er helt almindeligt gult sand. Det ligner det, man køber i byggemarkedet, når man skal støbe, siger han.


Det er helt almindeligt gult sand. Det ligner det, man køber i byggemarkedet, når man skal støbe. Vi har et nyttiggørelsesanlæg, der er det mest sikre i Danmark. Så nu ligger det trygt og godt hos os.

David York, direktør i Nordic Waste


Sandet, der har ligget i bunden af minkgravene, skal opbevares forsvarligt, fordi der er sivet væske fra de aflivede mink ned i det. Og det kan man hos Nordic Waste i Randers.

- Vi har et nyttiggørelsesanlæg, der er det mest sikre i Danmark. Så nu ligger det trygt og godt hos os, forklarer han.

30.000 tons

Sandet fra begge mink-grave bliver deponeret i en lerkapslet grav hos Nordic Waste.

Og der skal det altså ligge indtil videre.

- Havde vi ikke modtaget det, var det sikkert endt i en støjvold, og så vil jeg altså hellere have, at det ender hos os.

Sandet fra minkgravene er nemlig det, der klassificeres som kategori 2-forurenet, eller lettere forurenet. Denne type sand kan for eksempel genbruges i byggeri eller i støjvolde.

Lergraven, virksomheden råder over, har plads til 12 millioner ton jord. De 30.000 ton sand fra minkgravene fylder altså kun en sølle kvart procent.

Selvom Nordic Waste er specialister i at rense råstoffer, så de kan genbruges, er det altså ikke umiddelbart det, der er på programmet for sandet fra mink-gravene.

- Det kan måske godt komme på tale på et tidspunkt, når vores jordrensningsanlæg er oppe at køre. Men det er ikke planen i første omgang, siger David York.

Annonce

Fremtid

De 1300 ton afdøde mink blev for lidt over et halvt år siden begravet to steder i det midt- og vestjyske. Halvdelen blev begravet i Nørre Felding nær Holstebro, og den anden halvdel ved Kølvrå nær Karup.

Opgravningen af mink og sand i Nørre Felding blev afsluttet onsdag 16. juni, hvorefter Fødevarestyrelsen, der forestår opgravningen, rykkede videre til Kølvrå ved Karup.

Den sidste skovlfuld mink blev mandag gravet op i Kølvrå ved Karup. Arkivfoto: Bo Amstrup/Scanpix

Opgravningsarbejdet i Kølvrå begyndte allerede to dage efter, fredag 16. juni. Og knap en måned senere, mandag 12. juli, blev den sidste skovlfuld mink altså gravet op ved Karup.

Men det betyder ikke, at gravemaskinerne er gået på sommerferie. Nu er turen nemlig kommet til de cirka 15.000 ton forurenet sand, der har dannet bund for minkgravene, og som skal videre til Nordic Waste i Randers.

Alle de opgravede mink er blevet kørt på forbrændingsanlæg, hvor de vil blive brændt og energiudnyttet.

Når det saftholdige sand er fjernet, kommer områdets gamle "top-jord" på igen, og man efterstræber altså at området kommer til at se så tæt på uberørt ud som muligt.

Det er planen, at der løbende skal tages tests af jorden, ligesom man også skal teste overflade- og grundvandet igen, for at sikre, at det ikke er forurenet.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Tidsplan skubbet endnu engang: Arenaen får nyt, bulefrit gulv til sommer

Randers FC For abonnenter

Thomasberg er tilfreds med indsats og pointhøst, men ser spillere, der kan brænde mere igennem: - Han er mere underholdende end Sisto

Randers

Se video og billeder: Wrestler på 48 år er stadig aktiv - Kim 'Chaos' kan slet ikke lade være med at dele øretæver ud

Randers

Heldig randrusianer kom lige forbi og købte en Lottokupon: Snuppede 19 millioner kroner lørdag aften

Østjylland

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Randers FC For abonnenter

Højt tempo og urolig fodboldkamp: Flere talenter satte sig igennem i sæsonens første sejr

Leder For abonnenter

Hop nu bare i vandet, piger: Drengene er ikke farlige

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Kommune-kiks dumper nybyggede Thors Tårn i handicapvenlighed: - Det er ikke kun en faglig fejl, men også en afvigelse fra vores normale procedure

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Erhverv

Lokal firma trykker bæredygtige valgplakater i tusindvis - men bare ikke med politikere fra Randers, fortæller en skuffet direktør

Randers For abonnenter

Efter sag om facebook-opslag om mandestrip: Randers Kommune meldt til Arbejdstilsynet for dårligt psykisk arbejdsmiljø

Randers

77-årige Else Marie er fanget i Thors Tårn: - Jeg kan ikke komme nogen steder uden hjælp

Annonce