Annonce
Randers

Sidste gratis sejlads for i år: Stor succes for fjordfærgerne

Morten Pedersen fra Viborg kom fem minutter for sent til færgen Ragna fradag aften i Voer. Så han overnattede i et shelter og sejlede så med over lørdag morgen på sin ensomme motorcykelfærd til Skagen og retur til Viborg. Foto: Lone Hammer Sørensen
Selv om det kun koster en 20'er tur retur for gående og 30 kroner for cyklister, så er de gratis færgeoverfarter på Randers Fjord et tilløbsstykke. Søndag 1. august var dog sidste gang i år, at man kunne nyde fjorden fra enten Udbyhøjfærgen eller lille Ragna - uden at skulle af med penge.

Randers Fjord: Så er det slut med at være gratist ombord på Udbyhøj Kabelfærge og den lille Ragna Mellerup-Voer for gående, cyklister og handicapbiler. Sommerpakke-tilbuddet i juli fra regeringen sluttede søndag, og tiltaget har været en lige så stor succes som i 2020, hvor tilbuddet blev indført første gang som følge af coronapandemien.

I 2020 var der 28.000 gæster, heraf 7700, der benyttede gratis-tilbuddet på Randers Fjord overfarterne. Og nogenlunde samme belægningstal regner overfartsleder Svend Svendsen med at lande på for juli måned i år.

Avisens udsendte besøgte færgestedet i Mellerup, og fik lov at sejle med fire gange, mens snakken gik med skipper Benny Nielsen, der har arbejdet godt otte år på ruten, som både er en af Danmarks ældste og korteste færgeoverfarter.

Annonce

Tyndt belagt på grund af vejret

Benny Nielsen kunne lørdag morgen berette om tyndt belagt i kundestrømmen. Sejlplanen siger fra klokken 8 til klokken klokken 17.50 i weekenden.

Lørdag morgen og formiddag var der ikke det helt store at lave, fortæller skipper Benny Nielsen, Ragna. - Men sådan er det altid, når der loves regnvejr, lyder det fra ham. Foto: Lone Hammer Sørensen

- Men der er også lovet byger og regn over hele dagen, og så plejer der ikke at komme så mange, lyder det fra ham, mens han behændigt styrer den lille bilfærge med joysticks. Rattet er kun til nødsejlads, forklarer han.

Indsejlingen til Mellerup, ja, "hele" sejlruten, som både er en af Danmarks korteste og ældste, kender Benny Nielsen som sin egen bukselomme. Han har sejlet med den lille færge i godt otte år. Foto: Lone Hammer Sørensen

Der har været en bil og to cyklister med over, før avisen stiger ombord, og nu er vi på vej over til Voer for at hente en motorcyklist. Det viser sig at være Morten Pedersen fra Viborg, der er på en lille weekendtur på sin nye motorcykel, en terrængående Yamaha T700.

Da han er vel ombord og har fået betalt, for sommerpakke-tilbuddet er som nævnt kun gratis for gående, cylister og handicapbiler, siger han til Benny Nielsen:

- Jeg var her også klokken 18.05 i aftes, men kom jo ikke med.

- Nej, du skulle jo have været her klokken 17.55 for at nå det, lyder det fra kaptajnen, inden han går ind i det lille styrhus for at bringe færgen den få minutter korte strækning til Mellerup.

Annonce

Overnattede i shelter

- Hvad gjorde du så?

- Ja, så fandt jeg da et shelter og overnattede, lyder det fra Morten Pedersen, der ellers havde haft plan om at nå så langt som til Øster Hurup fredag. Nu endte det så med Voer.

- Men jeg har ikke travlt. Jeg kører bare med mig selv, er normalt meget socialt anlagt, så det her er en lille test, siger Morten Pedersen, der har pakket sadeltaskerne med regntøj, mad og et primusapparat, så han kan klare sig weekenden over. Han kører til Skagen langs østkysten og kører retur til Viborg langs vestkysten.

Da han er kørt fra borde, lyder det fra skipper:

Med til jobbet som kaptajn på færgen hører et lille kontor med pc, køkken og kaffe på kanden. Her tjekker færgemanden statistik over antal kunder i juli måned, hvor det har været gratis for gående, cyklister og handcapbiler at komme ud at sejle med færgen. Foto: Lone Hammer Sørensen

- Det kunne mange lære af. At hvis de kommer for sent til færgen, koster det en overnatning,  siger han lunt, inden han sætter avisens udsendte af og går over mod sit kontor igen, til de næste kunder dukker op.

- Nå, vi troede, du skulle sejle med, frem og tilbage hele dagen, lød det drillende fra en lille håndfuld SUP-boardere, der har siddet og sundet sig ved et af cafeens borde-bænkesæt efter morgenens strabadser på vandet.

- Ja, vi ville jo ud før det dårlige vejr, regn og vind kom, lød det fra dem, mens de pakkede grejet sammen for at køre hjemad.

Der er ikke mange udfordringer ved at sejle strækningen, når man har gjort det i godt otte år og kender sit skib ind og ud. Foto: Lone Hammer Sørensen
Benny Nielsen kan lide at tale med mennesker, og det gør man som færgemand på Ragna. Foto: Lone Hammer Sørensen
Avisens udsendte fik fire ture med den lille færge, mens interviewet foregik. Det blev bemærket af SUP-boardere, der holdt til på bænkene ved cafeen, og de gættede på, at journalisten ville sejle med frem og tilbage hele dagen. Foto: Lone Hammer Sørensen
Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Randers FC For abonnenter

Live: Back brager Randers FC i front i pokalopgør

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

2000 kunder i Randers uden internet: Teknikere leder stadig efter kabelfejlen

Navne For abonnenter

Når pungen og maven er tom, går man i foodbank i Sct. Clemens Kirke - her kommer alle typer af mennesker efter mad

Østjylland

Se billeder og video fra branden i Pindstrup: Pumper næsten 4000 liter søvand op i minuttet for at slukke kæmpebrand

Alarm 112

Luk døre og vinduer: Politiet opfordrer borgere til at passe på giftig røg fra storbrand - kommer til at brænde i flere dage

Østjylland

Grenaa på listen: Regeringen vil bruge fire milliarder på nærhospitaler

Randers For abonnenter

Drømmer du om en dukkert i det fri? Stor badesø i Randers kan blive en realitet om få år

Randers

Skolebørn tegner for verdens flygtninge

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Lokal Storegade-kendis lejer endnu en adresse i gaden: Nyt diskotek åbner om få dage - med fri drinksbar

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Sport

Bitsch har truffet atypisk beslutning i Randers HK: - Ingen tvivl om, at det er til alles bedste

Randers For abonnenter

Nye planer kan måske redde p-pladser i Trangstræde og bevare busterminalen: Her er status på planerne for populær parkeringsplads

Randers

Østbro-kandidater på hjemmebane i Harridslev: Tre mandater vil være en succes

Annonce