Annonce
Randers

Sidste minksæson nogensinde: Daka i tænkeboks for at finde nye anvendelsesmuligheder for hal til mink-opbevaring

Daka ved Assentoft spillede en stor rolle sidst i 2020, da tusinder af døde mink skulle håndteres. Nu har virksomheden haft sin sidste minksæson nogensinde. Foto: Annelene Petersen
Efter en uhørt travl periode med håndtering af mink sænkede julefreden sig hos Daka i Assentoft. Indtil videre er medarbejderne ikke blevet ramt af corona-smitte.

Assentoft: Hos Daka i Assentoft var man i november 2020 klar til en travl periode, for hvert efterår tager virksomheden mod et stort antal mink-kroppe, efter at de er blevet pelset. I 2019 opførte virksomheden en helt ny lagerhal til opbevaring af mink, fordi sæsonen er kort, og mange dyr skal destrueres på kort tid.

I november sidste år var det alligevel nødvendigt at ansætte flere folk, fordi der pudselig kom meget store mængder døde mink, der samtidig skulle håndteres med stor omhu, fordi de var smittede med corona.

- Vi modtog både mink, der var pelset på almindelig vis, og mink fra sygdomsramte og sygdomsmistænkte besætninger, fortæller Per Dunkelskov Thomsen, der er kommunikationsdirektør hos Daka.

Annonce

De mink, der ikke var pelset, var en udfordring, fordi de fyldte mere og var sværere at håndtere end pelsede minkkroppe.

- Personalet havde beskyttelsesdragter på, som gjorde arbejdet mere besværligt, og der var flere rutiner omkring rengøring og desinfektion af containere og lastbiler, påpeger Per Dunkelskov Thomsen.

En væsentlig rolle

- Det har fyldt hos medarbejderne, at de har skullet håndtere en smitsom sygdom, og det ansvar der følger med. Medarbejderne har været meget bevidste om, at de har løst en helt særlig opgave, og har sat sikkerheden før alt andet, siger fabrikschef Martin Botolf Sejer i en pressemeddelelse.

Daka spillede også en væsentlig rolle i at transportere aflivede mink væk fra minkbesætningerne inden for en ekstremt kort periode.


Vi har jo en rolle i forhold til beredskab, og derfor er det vigtigt, at vi kan opretholde produktionen.

Per Dunkelskov Thomsen


- Vi vurderer, at omkring to tredjedele af alle mink, inklusive afpelsede mink fra raske besætninger, blev transporteret til fabrikken i Assentoft og forarbejdet og udnyttet til biodiesel, biobrændsel og gødning, siger Per Dunkelskov Thomsen.

På en normal sæson pelses 12 millioner mink i Danmark.

Annonce

Dyr måtte aflives

Enkelte gange var det nødvendigt at aflive mink, der ikke var døde ved ankomsten.

- Vi måtte skyde syv mink, siger Per Dunkelskov Thomsen. Da det af og til sker, at et dyr ikke er dødt ved ankomsten, findes der på virksomheden et beredskab af medarbejdere, der har tilladelse til af aflive dyr.

- Der er en salonriffel til rådighed, siger Per Dunkelskov Thomsen.

Per Dunkelskov Thomsen, der er kommunikationsdirektør hos Daka, oplyser at der ikke har været medarbejdere hos Daka i Assentoft, der er blevet smittet med corona. Foto: Daka

De cirka 80 medarbejdere er blevet testet en gang om ugen, men ingen er konstaterede smittede med corona.

- Vi har jo en rolle i forhold til beredskab, og derfor er det vigtigt, at vi kan opretholde produktionen, siger Per Dunkelskov Thomsen med henvisning til, at virksomheden løbende har testet medarbejderne. De er desuden delt op i grupper, som ikke møder hinanden, for yderligere at minimere risikoen for smitte,

Lige før jul, den 20. december, blev minkhallen tømt for de sidste dyr, og der blev sat punktum for et år, hvor virksomheden havde sin sidste minksæson, da der snart ikke er flere dyr tilbage i landet.

Annonce

Hal med nye anvendelsesmuligheder

Det betyder, at det kommende efterår bliver anderledes end ellers, da virksomheden vil være i drift færre weekender fra uge 45-52 i 2021.

Håndteringen af mink har hidtil udgjort ti procent af årsproduktionen på virksomheden i Assentoft, og en ny hal til netop opbevaring af mink blev taget i brug i 2019. Hvad hallen nu skal bruges til, er ikke afgjort.

- Det står åbent. Måske kan vi bruge den ekstra plads til vores færdigvarer. Vi planlægger ikke nye aktiviteter, siger Per Dunkelskov Thomsen. Han påpeger, at en eventuel ny anvendelse vil blive afklaret i tæt dialog med Miljøstyrelsen.

Daka ved Assentoft modtog i slutningen af 2020 tusinder af mink til destruktion. Men i modsætning til tidligere år, var mange af minkene ikke pelset, og det gav særlige udfordringer med håndteringen. Arkivfoto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Annonce
Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Politiet må ikke straffe fartsyndere i turistområde: Borgere føler sig magtesløse i spil mellem systemer

Randers For abonnenter

Marienlund skyder op med nye ejerlejligheder midt i populær bydel: Seks ud af 12 lejligheder er allerede solgt inden rejsegildet

Randers

Kære Verdo-kunde: Næste år skal du betale mere end dobbelt så meget som i år for at holde varmen i din bolig

Randers

Politiet søger vidner efter sag om blufærdighedskrænkelse: Fremmed satte sig ind på passagersædet og befamlede og kyssede 21-årig kvinde

Randers

Mand gjorde beboere utrygge i boligområde: Spyttede efterfølgende betjent i ansigtet og slog ham i hovedet med en sko

Randers FC For abonnenter

Det er muligt, tv ikke ville sende, men i Randers elsker vi pokalen af en grund

Debat

Debat: Forbruget af antipsykotisk medicin skal ned

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Randers

Camilla og Finn er sikre i deres sag: Derfor lugter det på Randers Havn

Randers

Næsten alle partier står bag: 50 millioner kroner ekstra til børneområdet hvert år

Sport For abonnenter

Udkørt Randers HK-profil utilfreds med løst krudt i skudarmen: - Det er svært, når kroppen siger fra

Østjylland

Kandidat til HK's ledelse krænkede medarbejder verbalt til julefrokost

Annonce