Annonce
Kultur

Sidste udkald: Populær krigs-udstilling i Randers synger på sidste vers

De tre henrettelsespæle fra Ryvangen sætter et effektivt og følelesmættet punktum for særudstillingen "Modstand" på Museum Østjylland. Arkivfoto: Matrhias Fredslund Hansen
Museum Østjyllands særudstilling "Modstand" synger på sidste vers. Men det har været en udstilling, der har sendt folk på museum. For interessen for modstandsfolk, 2. Verdenskrig og Hvidstengruppen er stadig meget stor.
Annonce

Randers: Interessen for særudstillingen "Modstand" og de tilknyttede foredrag på Museum Østjylland har været noget af en bestseller.

Gang på gang har museet måtte melde alt udsolgt, når udstillingens tilrettelægger Niels-Birger Danielsen har vist rundt mellem våben, henrettelsespæle og modstandsfolk og har delt sin store viden om den østjyske modstandsbevægelse.

Men med udgangen af denne uge er det slut, og museumschef Jørgen Smidt-Jensen kan se tilbage på en udstilling, hvor rigtig mange mennesker har lagt vejen forbi museet i løbet af sommeren.

- Det er en udstilling, der taler til alle generationer. Vi har været totalt booket af skoler, så vi næsten ikke har haft plads til alle. Og alle de særomvisninger, Niels-Birger Danielsen har lavet, har også været booket, så vi flere gange har måttet arrangere ekstra omvisninger for at tilgodese efterspørgslen. Vi kom op på 20, og det er rigtig mange for vores museum,, siger museumschefen, der pointerer, at 20. oktober er sidste dag for at se udstillingen om den jyske modstandsbevægelse. Og der er ikke mulighed for at forlænge den.

- Frihedsmuseet, som venligst har udlånt henrettelsespælene til os, skal have dem tilbage, fordi museet skal bruge dem i deres udstilling. Desuden har vi her på museet vores planlagte juleudstilling, der banker på, siger Smidt-Jensen.

Niels-Birger Danielsen er aktuel med bind nummer tre i serien på fire om "Modstand". Arkivfoto: Polfoto
Annonce

Koblingen til Hvidsten

Han siger også, at interessen for 2. Verdenskrig er usvækket.

- Perioden interesserer rigtig mange menneske. Og vores gæster kommer ikke bare fra Randers, men fra hele landet. Her er det naturligvis også Hvidstengruppen, der trækker, siger han.

Udstillingen er ikke kun en fakta-udstilling til læring og dannelse. Det er også en udstilling, der taler til følelserne. De kommer i spil, når man kommer frem til sidste afsnit, hvor de tre henrettelsespæle fra Ryvangen slår stemningen an, sekunderet af afskedsbreve, som Hvidstengruppens medlemmer skrev til deres kære, kort før de blev henrettet.

Besøgstallet slutter på knap 15.000 og de mange foredrag om emner, der relaterer sig til udstillingen, har været særdeles godt besøgt, lige som museumsbutikken har langet adskillige bøger om "Modstand" over disken.

Annonce

Bog-reception på museet

Det er journalisten og historikeren Niels-Birger Danielsen, der har været med til at sætte udstillingen op, lige som han har stået i spidsen for de mange omvisninger i særudstillingen.

Her har han fortalt om Hvidstengruppen, våbendepoter, sprængstofforsyninger og meget andet fra 2. verdenskrig, mens han har vist rundt. Det har været historierne om, hvordan modstandsfolkene fik våben og sprængstof fra nedkastningsstedet ved Mustard Point nord for Randers fordelt til sabotager rundt i Østjylland.

- Randers havde i en periode en helt central position for store dele af den danske modstandsbevægelse. Det betød også, at mange mennesker i Randers-området betalte en høj pris for de idealer, de troede på. Medlemmer af Hvidstengruppen og en del andre måtte lade livet, mens andre tilbragte år af deres liv i tysk fangenskab og fik ar på sjælen for livet, siger Niels-Birger Danielsen, der siger farvel med flere omvisninger i denne her uge.

Torsdag 17. oktober klokken 17 er der bogreception i anledning af Danielsens tredje bind i serien "Modstand".

Bind 3 af det store værk om den danske modstandsbevægelse begynder i efteråret 1943, hvor sabotagen herhjemme antager mere militante former. Med Gestapos ankomst til landet i september 1943 følger også tortur mod tilfangetagne frihedskæmpere. Kampen mod stikkerne – Gestapos danske håndlangere – tager til i denne periode, og med likvideringerne begynder et kontroversielt kapitel, der den dag i dag er belastende for efterkommere af både likvideringsmænd og ofre. Tyskerne iværksætter clearingdrab som repressalie mod likvideringerne, og Werner Best forsøger i april 1944 at stoppe sabotagen ved at erklære en gidselpolitik. Fængslede sabotører vil blive stillet for krigsret og henrettet, hver gang en større sabotageaktion finder sted. Sabotagen standser ikke, men inden for få måneder bliver over 30 modstandsfolk henrettet i Ryvangen.

Bind 3 slutter med Folkestrejken i København i juni/juli 1944, der med 100 dræbte civile københavnere bliver den største af alle konfrontationer med besættelsesmagten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Fem ting vi lærte mod FC København: Afgørende angribere, stærk trup og fortsat tendens

Annonce