Annonce
Randers

Silje på syv knækkede koden til hjertelungeredning: - Alle kan redde liv, hvis de ved hvordan

Hjertestarterdag på Randers Bibliotek, hvor Hjertestarternu lærer alle, hvordan man bruger en hjertestarter og laver hjertelungeredning. Foto: Anne Myrup Pedersen
Randers: Onsdag var det international hjertestarterdag. Derfor havde Hjertestartnu taget to dukker og en hjertestarter med på Randers Bibliotek for at demonstrere og lære de fremmødte, hvordan man redder liv både med og uden en hjertestarter.

Randers: 30 tryk og to pust. Det er, hvad der skal til, for at redde liv. Men det kan godt være besværligt, når man ikke er så gammel og ikke har så mange muskler endnu.

- Det er dog altid bedre at gøre noget end intet, understreger Yvonne Sørensen, der er salgschef i Hjertestartnu.

Chancen for at overleve hjertestop forøges nemlig med 50-70%, når der bliver givet hjertelungeredning (HLR) og brugt en hjertestarter.

Hjertestartnu tager ofte ud på skoler og i børnehaver for at give lektioner i hjertelungeredning, og hvordan man håndterer en hjertestarter. De laver desuden indsamlingsprojekter for at få flere hjertestartere op at hænge rundt omkring i Danmark. Jo flere, der er, og jo lettere tilgængelige de er, jo bedre. I forbindelse med Hjertestarterdagen onsdag var Hjertestartnu derfor taget på biblioteket for at udbrede kendskabet til de elektroniske livreddere.

Både ældre og børn var mødt op på Randers Bibliotek for at få en lektion i, hvordan man redder liv. Mens de ældre var meget overraskede over, hvor nemt det var at bruge en hjertestarter, var de unge lidt frustrerede over, hvor svært det var at give hjertelungeredning. En tommelfingerregel siger, at børn fra 12-års alderen kan redde liv med hjertemassage. Mange af børnene, der var mødt op, var ikke fyldt 12 endnu, men prøvede alligevel ihærdigt at få dukken til at sige det eftertragtede klik.

Annonce
Man skal trykke hårdt, når man ikke har så mange muskler endnu. Foto: Anne Myrup Pedersen

Knækkede koden

Silje på syv knækkede koden til sidst:

- Man skal bare trykke det rigtige sted.

- Hvis ikke, de er stærke nok til at give hjertemassage kan de løbe efter en hjertestarter, ringe 112 eller hjælpe på en anden måde, forklarer Yvonne Sørensen,

- De små kan mere, end vi ofte tror.

For mange af de fremmødte børn var det første gang de stiftede bekendtskab med både hjertestarter og dukker, men de fleste var meget nysgerrige og ivrige efter at afprøve det.

Med sig kunne børnene tage et bevis og desuden deltage i konkurrencen om en billet til Randers Regnskov, hvis bare de kunne svare rigtig på, hvor mange pust og hvor mange tryk, der skal bruges, når man skal redde liv.

30 tryk og to pust.

Som mor og sygeplejerske er det vigtigt, at ens børn ved, hvordan hjertestartere virker. Foto: Anne Myrup Pedersen
Ældre såvel som børn med forældre var mødt op for at få et lille kursus. Foto: Anne Myrup Pedersen
Børnenes forældre fik også opfrisket, hvordan det nu lige er, man giver hjertelungeredning. Foto: Anne Myrup Pedersen
Det kræver øvelse at gøre det helt rigtigt for at få dukken til at sige klik. Foto: Anne Myrup Pedersen
Mange af børnene havde en succesoplevelse trods deres alder.Foto: Anne Myrup Pedersen
30 tryk og to pust - gerne kombineret med en hjertestarter. Sådan redder du bedst liv. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce