Annonce
Randers

Sille tog en omvej i uddannelsessystemet: Nu har hun fundet sin hylde

Sille er blevet uddannet til lastbilchauffør via en lang række særligt tilrettelagte indsatser. Hun har fået elevplads hos Hørkram i Hørning. Foto: Annelene Petersen
For Sille har det været ekstra svært at finde sin vej ind på arbejdsmarkedet. Men ved hjælp af EGU og støtte fra folk omkring hende, har hun fundet sin plads bag rattet i en lastbil.
Annonce

Randers: - Jeg var simpelthen så vred og frustreret, og i en periode skar jeg også i mig selv. Når jeg tænker tilbage på den periode, er det jo helt vildt, at jeg nu står med en uddannelse som lastbilchauffør, siger 22-årige Sille Gyrup Møhlenberg og smiler.

Og hun har god grund til at smile, for om en lille måneds tid afslutter Sille nemlig en såkaldt erhvervsgrunduddannelse (forkortet EGU) og kan derefter gå ud og arbejde i transportbranchen. EGU er en toårig, individuelt sammensat uddannelse, der primært er praktik hos en arbejdsgiver med enkelte skoleophold indimellem.

Silles vej har dog ikke været uden bump og udfordringer.

- I folkeskolen gik jeg i specialklasse og kom senere på et særligt uddannelsesforløb på Center for Specialundervisning for Voksne (CSV) i Hald. På et tidspunkt vurderede både børnepsyk og socialafdelingen i Randers faktisk, at jeg nok ikke kunne bo selv og måske skulle have førtidspension. Men jeg har været heldig med at få støtte af forskellige mennesker, så jeg kunne arbejde mig i en anden retning, fortæller Sille.

Tanken om at køre lastbil har altid været hos hende.

- Min far er lastbilchauffør hos Budtransporten, og jeg har altid elsket at køre bil, så jeg var ret sikker på, at det var den vej, jeg helst ville gå, forklarer hun, og adspurgt om, hvad der har gjort forskellen for hende, nævner hun en række forskellige personer.

- Udover min familie og min kæreste har Pia fra specialklassen i Langå, Henrik fra CSV og min UU-vejleder Katty Kannegaard været dygtige til både at motivere og presse mig. Når jeg bliver forvirret eller får en psykisk nedtur, kan jeg blive meget gal og skælde ud, men de har lyttet til mig og har været med til at lave planer, som jeg har kunnet overholde.

Sille fremhæver dog især Brian Lund Jakobsen, der er distributionschef hos Hørkram Foodservice A/S. Hørkram leverer cateringvarer over hele landet. Via UU-vejleder Katty Kannegaard var Sille nemlig i 2017 begyndt på den daværende Randers Produktionshøjskole, der tog hende med på en jobmesse, hvor Brian Lund Jakobsen også deltog.

- Jeg lagde mærke til Brian, fordi han var så høj og så meget venlig ud. Så jeg gik hen og snakkede med ham, og han fortalte, at de gerne ville have flere kvindelige chauffører, så jeg kom i praktik hos Hørkram, og senere lavede vi en EGU-aftale, så jeg kunne komme i lære som lastbilchauffør.

Som en del af EGU-forløbet har Sille taget stort set alle kørekortkategorier. Hun startede med at sidde ved siden af, når de andre chauffører kørte, men har gradvist fået mere og mere ansvar, og nu kører hun en fast tur til Skagen, hvor hun leverer varer til de lokale cafeer, restauranter og hoteller. Men selvom Sille er meget glad for sit forløb hos Hørkram, har det dog ikke været uden problemer, og igen fremhæver hun opbakningen fra Brian og andre folk omkring hende.

- De har lyttet til mig, når jeg har været frustreret, og derfor er det gået så godt. Så nu håber jeg, at de vil beholde mig, for det er en behagelig arbejdsplads med gode kollegaer og en rigtig god chef.

Om erhvervsgrunduddannelse

 • EGU er en praktisk uddannelse, der kan tilpasses den enkelte unges ønsker og forudsætninger.
 • EGU varer normalt to år og består først og fremmest af praktik hos en arbejdsgiver med enkelte skoleophold indimellem.
 • Der skal udarbejdes en uddannelsesplan, hvori der står, hvor uddannelsen skal foregå, og hvad den skal indeholde.
 • Uddannelsen foregår inden for et EUD-fagområde, som eleven ønsker at arbejde med.
 • Praktikken foregår enten i en eller i flere virksomheder. Den kan også foregå som værkstedspraktik på en teknisk skole, en produktionsskole eller lignende, hvis det i perioder ikke er muligt at skaffe en praktikplads i en virksomhed.
 • Skoleperioderne varer mellem 20 og 40 uger.

Ungdommens Uddannelseshus Randers (UUR)

 • UUR er første indgang til den kommunale ungeindsats i Randers Kommune.
 • UUR skal medvirke til, at alle unge under 25 år får den nødvendige støtte til at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse eller opnå fast tilknytning til arbejdsmarkedet.
 • Unge i alderen 15-25 år (eller forældre til unge under 18 år) kan derfor henvende sig til UUR og få hjælp til spørgsmål omkring den bedste vej til uddannelse og beskæftigelse.
 • UUR består af Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) og Uddannelseshuset. UU’s primære mål er at vejlede alle unge fra 15-29 år i forhold til uddannelse og beskæftigelse, og Uddannelseshuset hjælper unge i alderen 18-29 år, der er på uddannelseshjælp.
 • Alle medarbejderne på UUR tilbyder at rådgive unge, så de kan orientere sig i forhold til de forskellige tilbud og indsatser, der findes til unge i Randers Kommune.
Sille har snart paletten fuld af kørekort, og hun håber på, at hun kan finde sig et fast arbejde hos Hørkram, hvor hun nu er i praktik. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce