Annonce
forside

SIND-formand om psykiatriløfter: Jeg tror faktisk de mener det

Knud Kristensen er formand for SIND, landsforeningen for psykisk syge. Han tillader sig at være forsigtig optimist på psykiatriens vegne, for han har aldrig tidligere oplevet så kraftigt politisk fokus på psykiatrien som i den igangværende valgkamp. Arkivfoto

Politikerne lover bedre tider for psykiatrien, og patientforeningsformand Knud Kristensen, har en forsigtig tro på, at løfterne rent faktisk bliver til noget.

Annonce

- Ved du hvad? Jeg tror faktisk, de mener det denne gang.

Knud Kristensen er formand for SIND - landsforeningen for psykisk sundhed, og for en gangs skyld har han grund til håb i stedet for fortvivlelse.

Han kan nemlig ikke mindes en valgkamp, hvor psykiatrien i den grad har været emnet, som det er i den igangværende regionsvalgkamp.

Stort set alle partier har det som mærkesag at tage afgørende livtag med den udpinte psykiatri, hvor patienter bliver udskrevet uden at være færdigbehandlede.

Hvor både personale og patienter er utrygge ved at være på afdelingerne.

Og hvor patienter bogstavelig talt tager livet af sig selv, fordi de falder gennem sprækkerne i systemet og lige ned i gabet på deres dæmoner.

- Psykiatrien er altid et varmt emne, når der er valgkamp, men der er en suverænt, anderledes stemning denne gang. Jeg var til to vælgermøder forleden, hvor begge de to formandskandidater, Carsten Kissmeyer (V) og Anders Kühnau (S), var meget klare i mælet på, at de vil tage fat i psykiatrien efter valget. Så uanset hvem, der bliver formand, tror jeg, at vi kommer til at se ændringer, siger Knud Kristensen.

Annonce

Flere senge vil løse meget

Blandt andet har han bidt mærke i, at den socialdemokratiske formandskandidat, Anders Kühnau, har fremlagt en konkret 10-punktsplan for forbedringer i psykiatrien, som blandt andet indebærer 17 flere sengepladser.

Og fredag trumfede SF ved at forlange 100 flere sengepladser og mere personale til en samlet pris på 300-400 millioner kroner om året. Det er dog en plan, som kræver, at Folketinget åbner op for pengeposen, indrømmer SF.

Uanset hvordan pengene bliver fundet, så er der grundlæggende brug for flere senge for at bringe psykiatrien på ret køl, fastslår Knud Kristensen. Som det er i dag, bliver psykisk syge nemlig lempet ud, før de reelt er parate.

- I dag udskriver man patienter, før de er færdigbehandlede. Man tager de mindst dårlige, så der kan blive plads til de syge, der står i kø uden for døren. Flere senge vil tage det værste af presset på den front. Jeg er født skeptiker, så selv om det lyder lovende, så vil jeg vente og se efter valget. Og jeg garanterer for, at jeg har taget notater, og at jeg vil minde politikerne om deres løfter, hvis de skulle gå hen og glemme dem, siger Knud Kristensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC For abonnenter

Profiler manglede på træningsbanen: Avisens bud på Randers FC's 11 startere på Fyn

Randers FC

Kampen minut for minut: Randers FC kæmpede forgæves for udligning i de sidste minutter

Annonce