Annonce
Randers

Sjældne køer til byens baghave

Syv køer af den Westergaard?ske linie af sortbroget jysk malkerace ankom til Djursland natten til fredag i god behold.

Intet mindre end en dansk kulturarv er vendt hjem, og kurator Ole Sommer Bach, Randers Regnskov, er ellevild over, at det er lykkedes.

Det er syv styk køer af racen sortbroget jysk malkekvæg, der er tale om, og de skal til maj lukkes ud i Randers' baghave, Vorup Enge.

»Jeg hørte for ti år siden for første gang om kvæget, og var allerede den gang ude på at få dem til Randers. Men det var tiden ikke moden til, så de røg til Holland. Men tiden er moden nu, og de ankom natten til fredag efter en sikker og god rejse,« siger Ole Sommer Bach.

Annonce

For seks år siden blev den danske biodiversitet fattigere, da de sidste 17 køer af den såkaldte Westergaard linje af sortbroget jysk malkekvæg, blev solgt til en hollandsk fond, der ønskede at anvende racen i naturpleje. Fonden købte køerne og transporterede dem til Holland, hvor de siden har levet i »exil«.

»Det har været et kapløb med tiden, siden vi fik besked fra Holland om, at de ikke længere havde mulighed for at bevare de sidste cirka 25 køer af stammen, der er tilbage på verdensplan. Vi har derfor arbejdet ihærdigt for at få en gruppe tilbage til Danmark. Det er nu lykkedes ved hjælp af et bredt og solidt netværk,« siger Ole Sommer Bach.

Netværket tæller blandt andre private avlere, Statens udvalg for husdyrgenetiske ressourcer, Dansk Landbrugsmuseum og avlsforeningen for Dansk Holstein, der alle på forskellig vis har bidraget til, at det kunne lade sig gøre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce