Annonce
Randers

Skæbnevalg for Bent H - Hvilken vej vil han gå?

Bent Hansen har været en politisk lederfigur gennem mere end et kvart århundrede. Arkivfoto: Kim Haugaard

Fortsætter han, eller takker han af? I dag giver vi et bud på, hvilke overvejelser Danmarks ukronede konge af regionerne må gøre sig i spørgsmålet om sin fremtid.

REGIONEN: Jeg tager min beslutning til nytår.

Han er blevet spurgt igen og igen, og svaret er det samme hver gang. I må vente til årsskiftet.

Kun Bent Hansen selv ved, om han tager endnu en tur i manegen, når der næste år er valg til regionsrådet.

Men i mellemtiden kan man jo komme med et kvalificeret gæt. Her på redaktionen har vi blandt andet talt med to valgforskere, og vi ser tre mulige veje, Bent Hansen kan gå. Og mellem linjerne er der noget, der tyder på, at han måske allerede for tre år siden traf sin beslutning.

Dør nummer 1: Bent hansen genopstiller ikke og slutter til politiske karriere ved valget i november 2017. Grafik Nexnex
Annonce

VEJ 1 - BENT HANSEN GENOPSTILLER IKKE

Alder er jo kun et tal. Meeen... dåbsattesten siger 1948, og dermed vil Bent Hansen være 69 år, når der næste gang er valg til regionsrådet i november 2017.

Selv kunne formanden sikkert godt ønske sig, at han var enten lidt yngre eller lidt ældre, for 69 år er et besværligt sted at skue ind i fremtiden fra.

Selv om der endnu ikke er nogen tegn på metaltræthed, så har Bent Hansen nået en alder, hvor overskuddet og helbredet risikerer at svigte. Han kan sagtens have fire gode år i sig endnu, men han kan ikke vide det.

- Alle politikere topper på et tidspunkt, og det er de godt selv klar over. Hvis Bent Hansen stopper nu, så stopper han på toppen. Omvendt kan det også være, at toppen slet ikke er nået endnu, og at han holder niveauet over de næste fire år, og så ville det jo være ærgerligt at stoppe nu, siger Ulrik Kjær, valgforsker ved Syddansk Universitet.

Hvis Bent Hansen vælger at fortsætte, kun for at blive tvunget til at kaste håndklædet i ringen midt i næste valgperiode, så står han i samme situation, som da Danmarks bedste venstrefløj gennem tiden, Lars Christiansen, til sidst blev vraget fra håndboldlandsholdet. Han evnede ikke selv at sige stop, og det endte med en ydmygende afslutning på landsholdskarrieren, som ikke var værdigt for en spiller i hans klasse.

Bent Hansen er ligeledes i særklasse på den politiske spillebane, og hvis han fortsætter, må han leve med risikoen for, at sidste sætning i hans eftermæle bliver "han skulle være stoppet noget før".

Dør nummer 2: Bent Hansen genopstiller og tager fire år til. Eller måske kun et eller to, hvorefter han så trækker sig midt i valgperioden. Grafik: Nex
Annonce

Kræften og familien

Et andet argument for at stoppe, mens legen er god, er, at Bent Hansen i 2012 blev opereret for tarmkræft. Dengang var hans første tanke, at nu måtte det være slut med politik med valget i 2013 som endestation.

Men han kom godt gennem operationen, blev erklæret rask og stillede op til endnu en valgperiode, hvor han med 104.000 personlige stemmer satte ny rekord.

Han går dog stadig til regelmæssig kontrol, og en så alvorlig sygdom er en påmindelse om, at livet har en udløbsdato. Hvis Bent Hansen vil sikre sig selv tid sammen med sine børn og børnebørn, mens han stadig er frisk og rørig, så er det nu, han skal sætte punktum for sit politiske arbejdsliv.

Selv ved han godt, at hans karriere har kostet i forhold til privatlivet. I et interview til avisen sidste år fortalte han, hvordan han på et tidspunkt havde spurgt sin voksne søn Kenneth, hvad han kunne huske fra sin barndom:

- Jeg kan huske, mor var til et møde på skolen, svarede han (sønnen), og du skulle passe mig. Jeg sad på dit ene knæ og så fjernsyn, og på det andet havde du en dagsorden liggende. Den sved... Det er jo rigtigt, at jeg er på arbejde hele tiden, lød det ærligt fra Bent Hansen i interviewet.

Redaktionens gæt: 55 procent chance for at Bent Hansen stopper ved næste valg.

Dør nummer 3. Bent Hansen overrasker alt og alle ved at trække sig tilbage som politiker allerede omkring nytår eller i starten af det nye år. Grafik: Nex
Annonce

VEJ 2 - FORMANDEN TAGER FIRE ÅR TIL

Der er det med gamle cirkusheste, at de kan være svære at drive ud af manegen.

Bent Hansen har siddet som politisk leder gennem mere end 25 år. Amtsborgmester i Viborg fra 1990-2006 og siden da regionsrådsformand og formand for Danske Regioner.

Han er en af de mest magtfulde personer inden for dansk sundhedspolitik, og selv om det på ingen måde har ført til storhedsvanvid i hans midtjyske sind, så er spørgsmålet, om han kan affinde sig med at gå fra at være konge i laksko til bedstefar i tøfler.

- Bent Hansen tilhører en gruppe af forholdsvis få, virkelig tunge politikere. Det, der kendetegner politikere i hans liga, er, at man ikke når så tung en position og sidder der så længe, medmindre man virkelig brænder for det politiske projekt. Derfor er det også den slags typer, som typisk har allersværest ved at trappe ned og lægge det fra sig. Men det er selvfølgelig meget individuelt fra person til person, og politikere som Bent Hansen er svære at spå om, for de er unikummer. Men man sidder ikke så længe i den position uden at være drevet af en helt særlig gejst, påpeger Ulrik Kjær.

Det ligger ikke til Bent Hansen at klynge sig til magten for magtens skyld, men der er en gulerod, som uden tvivl frister: Supersygehusene.

De bliver færdiggjort i løbet af de næste fire år, og det ville være en naturlig og symbolsk krone på karrieren at klippe indvielsessnoren, vurderer kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.

- Uanset hvad bliver han selvfølgelig inviteret med som æresgæst, når sygehusene skal indvies. Snoreklippet i sig selv er symbolsk, men til syvende og sidst er det jo et spørgsmål om, hvorvidt han føler, at han har fået gennemført det, han gerne ville som politiker. Hvis der er sager, som han mangler at følge til dørs, så kan det få ham til at fortsætte, siger Roger Buch.

Annonce

Partiet og taktikken

Bent Hansen er socialdemokrat, men på mange måder er han større end partiet. Beslutningen om at fortsætte eller gå er hans egen, så stærk en politiker er han.

Men han lytter selvfølgelig til sit parti, og rent taktisk er der flere strenge at spille på, pointerer Roger Buch:

- Partiet tænker selvfølgelig på arvefølgen. Hvornår er det et godt tidspunkt at lave skiftet og lade en ny tage over? Jeg vil mene, at det er nu, for lige nu er der ro. Partiet ligger godt i de landsdækkende meningsmålinger og har ikke brug for Bent Hansen til at sikre et godt valgresultatet. Omvendt kan man ud af det blå blive ramt af en krise som den, der lige har ramt Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti. Skulle sådan noget ske, så ville partiet formentlig trygle Bent Hansen om at tage det kommende valg for at hjælpe partiet, for han er uden sammenligning den mest kendte regionsrådspolitiker i landet.

Både Ulrik Kjær og Roger Buch finder det sandsynligt, at Bent Hansen ikke tager en fuld valgperiode, hvis han vælger at genopstille.

- Han ville sagtens kunne tage et valg til og så give stafetten videre efter et år eller to. Men der er flere ting i det. Dels kan du blive beskyldt for at gå i utide, og dels så svækker man den nye formands mandat, for han eller hun er jo reelt kun to'er. Så man skal også passe lidt på med at tænke alt for taktisk, siger Ulrik Kjær.

Redaktionens gæt: 35 procent chance for at Bent Hansen genopstiller.

Annonce

VEJ 3 - BENT HANSEN GÅR TIL NYTÅR

Hvis Bent Hansen er kongen i det midtjyske socialdemokrati, så er Anders Kühnau kronprinsen.

I september blev den horsensianske byråds-og regionsrådspolitiker rykket op som 1. næstformand i regionsrådet - lige under Bent Hansen. Det var en post, som SF'eren Bente Nielsen hidtil havde siddet på, men hun og Bent Hansen afslørede, at de allerede på konstitueringsnatten efter valget i 2013 havde aftalt, at hun kun fik posten til låns.

Der er ingen tvivl om, at Anders Kühnau nu er kørt i stilling som Bent Hansens arvtager. Og hvad kunne være bedre for hans valgchancer om et lille års tid, end hvis Bent Hansen trådte tilbage som regionsrådsformand til nytår og overlod formandsposten til kronprinsen? Det ville give ham et helt år i rampelyset frem mod det kommende valg og booste hans chancer for at holde fast i formandsposten.

For Roger Buch er det et klart signal om, at en udskiftning er lige om hjørnet.

- Mit umiddelbare gæt er, at Bent Hansen i hvert fald ikke tager fire år mere, når han nu har iværksat sådan en manøvre. Så skulle Anders Kühnau sidde og være kørt i stilling i fem år, og det virker som utrolig lang tid. Det ville på mange måder være oplagt at tage et skifte allerede nu til nytår. Vi har lige set Odenses borgmester gennem 19 år, Anker Boye, lave samme træk, påpeger han.

Der er dog nogle teknikaliteter, som taler mod, at Bent Hansen skulle træde tilbage til ved årsskiftet.

For det første bliver 1. næstformanden (Anders Kühnau) ikke automatisk rykket op som ny formand. I tilfælde af, at formanden trækker sig, ville partierne skulle konstituere sig helt forfra og vælge en ny formand.

Bag kulisserne kan der selvfølgelig være indgået en aftale om, at et flertal så vil pege på Anders Kühnau. Men hvis det er tilfældet, så virker det som en underlig manøvre, at han for kun tre måneder siden er blevet indsat som 1. næstformand. Det træk kunne man mere passende have lavet for et år eller længere siden.

Det til trods, så vil heller ikke Ulrik Kjær afvise, at Bent Hansen kaster en nytårsbombe.

- Det traditionelle er jo at blive siddende valgperioden ud, men det er som om, der især i den kommunale verden er kommet en ny tendens til at gå midt i en valgperiode. Senest har vi set det med Anker Boye. Hvis Bent Hansen trækker sig, så vil det give kronprinsen mulighed for at føre valgkamp på fuld knald. Men omvendt er det en lidt mærkelig måde at gå ud ad døren på. Jeg tør ikke gætte på, hvilken vej Bent Hansen vælger. Ikke engang hvis det er et gratis gæt.

Redaktionens gæt: 10 procent chance for en nytårsbombe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce