Annonce
Randers

Skal byrådet have nyt navn? To partier er klar til at ændre titlen på Randers Byråd

Forhåbentlig bliver politikerne i Randers snart i stand til atter at samles til møde på det gamle rådhus, når corona-restriktionerne kan lempes endnu mere. Måske bliver det under et nyt navn. På byrådsmødet tirsdag, der holdes på Teams, skal politikerne blandt andet tage stilling til, om man skal kalde sig noget andet end Randers Byråd. Arkivfoto: Annelene Petersen
Randers Kommune er meget mere end selve byen. Det bør afspejle sig i navnet på kommunens øverste organ, byrådet. Det bør ændres, mener SF og radikale, der stiller forslag om det på det kommende byrådsmøde. Andre partier er ikke begejstrede for ideen.

Randers: Randers Kommune blev dannet i 2007, og består af Randers, Nørhald og Purhus kommuner, samt dele af de tidligere Langå og Mariager kommuner.

Navnet på den nye storkommune blev Randers Kommune. Men nu er det på tide at skifte det ud, mener to politikere, nemlig radikale Mogens Nyholm og Rosa Lykke Yde, SF.

For Randers er jo meget mere end byen. En tredjedel af borgerne bor udenfor bygrænsen.

Annonce

Fra årsskiftet 2022 - samme tidspunkt som de nyvalgte politikere tiltræder - skal navnet være Randers Kommunalbestyrelse, mener de to politikere.

Fra en svunden tid

- Navnet Randers Byråd hører en svunden tid til, da Randers Kommune nærmest kun var Randers By. Derfor var det naturligt historisk set at kalde bystyret, som det jo var, for Randers Byråd, siger Mogens Nyholm i en pressemeddelelse.


For mig, og for mange af os, der bor i landdistrikterne, er navnet Randers Byråd forkert.

Rosa Lykke Yde


- Efter storkommunens dannelse bor en tredjedel af kommunens borgere uden for Randers by. Følgelig synes jeg, og Radikale Venstre, at det er naturligt, at vi fra år 2022, ændrer navnet til Randers Kommunalbestyrelse. Det giver et vigtigt signal om, at den politiske bestyrelse er for alle Randers Kommunes borgere, siger han.

Annonce

Navnet er forkert

- Jeg bor i Fårup uden for Randers. For mig og for mange af os, der bor i landdistrikterne, er navnet Randers Byråd forkert. Vi har ikke bystyre, som før den seneste kommunalreform, siger Rosa Lykke Yde i pressemeddelelsen.

- Randers Kommune er meget mere end Randers by. Vi har de facto en kommunalbestyrelse for hele Randers Kommune. Både for Randers by, de andre byer og landdistrikterne.

- Det i sig selv retfærdiggør navneændringen. Jeg håber, et flertal vil være med til, at de lokalpolitikere, der vælges ved kommunevalget til november, ikke indtræder i Randers Byråd, men i Randers Kommunalbestyrelse, understreger hun.

Annonce

Klar til drøftelse

Steen Bundgaard, der er gruppeformand for Socialdemokratiet, er klar til at drøfte forslaget, selv om han ikke umiddelbart tror, det giver mening.

- Jeg har jo selv siddet i en kommunalbestyrelse, siger han med henvisning til, at han var medlem af Purhus Kommunalbestyrelse før kommunesammenlægningen.

- Alle ved, hvad et byråd er, men det er måske ikke alle, der ved, hvad en kommunalbestyrelse er. Uanset navnet, så ændrer det ikke på det arbejde, der udføres, siger Steen Bundgaard.

Annonce

Vigtigere ting

Venstres gruppeformand Christian Brøns påpeger, at partiet ikke har en lingvistisk politik i forhold til, om det skal hedde byråd eller kommunalbestyrelse, og det er ikke noget, der er blevet drøftet indtil nu.

- Der er emner, der står højere på prioriteringslisten, siger han.

Frank Nørgaard (DF) påpeger, at han allerede i forbindelse med kommunesammenlægningen foreslog, at man skulle ændre navn til kommunalbestyrelse.

- Dengang vandt det ikke gehør, siger han.

- Vi vil ikke på forhånd tage afstand fra forslaget. Jeg tror ikke, det får større betydning at ændre navnet, men det kan måske give en større sammenhængskraft, påpeger Frank Nørgaard.

Annonce
Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Se de flotte dronebilleder af vores by: Jul over Randers

Randers For abonnenter

10 Randers-virksomheder har fået mange millioner kroner i lønkompensation: - Det har betydet alt for vores forretning

Randers FC

Karakterer fra pokalskuffelse: Bedste mand blev skiftet ud i pausen

Randers FC For abonnenter

Enorm skuffelse efter elendigt udgangspunkt: - Vi kaster det ud af vinduet de første 25 minutter

Flertal vil afsætte én milliard til trængte sygehuse

Leder For abonnenter

Det nytter ikke bare at skære - Randers HK skal ud at have fat i de store kanoner

Randers

Snart er der igen gang i de spektakulære auktioner: Campen Auktioner er blevet moderniseret og står rustet til en lysere fremtid

Randers FC

Liveblog og videoanalyse: Randers FC's pokalforsvar hænger i en tynd tråd efter uskarp omgang

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Randers For abonnenter

Få det fulde overblik: Sådan er knap 250 millioner lønkompensationskroner blevet fordelt mellem 556 virksomheder i Randers

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Annonce