Annonce
Randers

Skal byrådet have nyt navn? To partier er klar til at ændre titlen på Randers Byråd

Forhåbentlig bliver politikerne i Randers snart i stand til atter at samles til møde på det gamle rådhus, når corona-restriktionerne kan lempes endnu mere. Måske bliver det under et nyt navn. På byrådsmødet tirsdag, der holdes på Teams, skal politikerne blandt andet tage stilling til, om man skal kalde sig noget andet end Randers Byråd. Arkivfoto: Annelene Petersen
Randers Kommune er meget mere end selve byen. Det bør afspejle sig i navnet på kommunens øverste organ, byrådet. Det bør ændres, mener SF og radikale, der stiller forslag om det på det kommende byrådsmøde. Andre partier er ikke begejstrede for ideen.

Randers: Randers Kommune blev dannet i 2007, og består af Randers, Nørhald og Purhus kommuner, samt dele af de tidligere Langå og Mariager kommuner.

Navnet på den nye storkommune blev Randers Kommune. Men nu er det på tide at skifte det ud, mener to politikere, nemlig radikale Mogens Nyholm og Rosa Lykke Yde, SF.

For Randers er jo meget mere end byen. En tredjedel af borgerne bor udenfor bygrænsen.

Annonce

Fra årsskiftet 2022 - samme tidspunkt som de nyvalgte politikere tiltræder - skal navnet være Randers Kommunalbestyrelse, mener de to politikere.

Fra en svunden tid

- Navnet Randers Byråd hører en svunden tid til, da Randers Kommune nærmest kun var Randers By. Derfor var det naturligt historisk set at kalde bystyret, som det jo var, for Randers Byråd, siger Mogens Nyholm i en pressemeddelelse.


For mig, og for mange af os, der bor i landdistrikterne, er navnet Randers Byråd forkert.

Rosa Lykke Yde


- Efter storkommunens dannelse bor en tredjedel af kommunens borgere uden for Randers by. Følgelig synes jeg, og Radikale Venstre, at det er naturligt, at vi fra år 2022, ændrer navnet til Randers Kommunalbestyrelse. Det giver et vigtigt signal om, at den politiske bestyrelse er for alle Randers Kommunes borgere, siger han.

Annonce

Navnet er forkert

- Jeg bor i Fårup uden for Randers. For mig og for mange af os, der bor i landdistrikterne, er navnet Randers Byråd forkert. Vi har ikke bystyre, som før den seneste kommunalreform, siger Rosa Lykke Yde i pressemeddelelsen.

- Randers Kommune er meget mere end Randers by. Vi har de facto en kommunalbestyrelse for hele Randers Kommune. Både for Randers by, de andre byer og landdistrikterne.

- Det i sig selv retfærdiggør navneændringen. Jeg håber, et flertal vil være med til, at de lokalpolitikere, der vælges ved kommunevalget til november, ikke indtræder i Randers Byråd, men i Randers Kommunalbestyrelse, understreger hun.

Annonce

Klar til drøftelse

Steen Bundgaard, der er gruppeformand for Socialdemokratiet, er klar til at drøfte forslaget, selv om han ikke umiddelbart tror, det giver mening.

- Jeg har jo selv siddet i en kommunalbestyrelse, siger han med henvisning til, at han var medlem af Purhus Kommunalbestyrelse før kommunesammenlægningen.

- Alle ved, hvad et byråd er, men det er måske ikke alle, der ved, hvad en kommunalbestyrelse er. Uanset navnet, så ændrer det ikke på det arbejde, der udføres, siger Steen Bundgaard.

Annonce

Vigtigere ting

Venstres gruppeformand Christian Brøns påpeger, at partiet ikke har en lingvistisk politik i forhold til, om det skal hedde byråd eller kommunalbestyrelse, og det er ikke noget, der er blevet drøftet indtil nu.

- Der er emner, der står højere på prioriteringslisten, siger han.

Frank Nørgaard (DF) påpeger, at han allerede i forbindelse med kommunesammenlægningen foreslog, at man skulle ændre navn til kommunalbestyrelse.

- Dengang vandt det ikke gehør, siger han.

- Vi vil ikke på forhånd tage afstand fra forslaget. Jeg tror ikke, det får større betydning at ændre navnet, men det kan måske give en større sammenhængskraft, påpeger Frank Nørgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Mange drømme blev knust, da Dorthe Bjørn fik sklerose - men sygdommen har ikke forhindret hende i at tage aktivt del i livet

Randers FC

To år mere i lyseblåt: Rutineret forsvarsspiller underskriver ny aftale med Randers FC

Annonce