Annonce
Debat

Skal dåbsattesten afgøre kreditten?

Bolig: Mange problemer for ældre boligejere kunne afhjælpes, hvis banker og kreditforeninger åbnede mere op for långivning af friværdien i de ældres boliger.

Dåbsattesten er desværre i mange tilfælde blevet afgørende for kreditgivning til trods for, at der ofte er rigeligt med sikkerhed i ejendommene. Ikke alene er det diskriminerende, men også nedværdigende for ældre medborgere at skulle stå med hatten i hånden for at kunne låne penge, fordi de kun har deres folkepension at leve af.

Et samfund, hvor man siger længst muligt i eget hjem og samtidig afskærer ældre boligejere fra mulighederne for at kunne blive boende i deres bolig længst muligt, er et samfund, der er ældrefjendske, uanset at man siger det modsatte. Mange ældre boligejere elsker deres ejerbolig og mange også den have, der har været en vigtig del af deres liv, og hvor mange af dem har givet afkald på andre goder for at få deres egen bolig og være herre i eget hus.

Udgifter til vedligeholdelse kommer løbende samtidig med, at haven måske vokser til, fordi der ikke er råd til havehjælp.

Alternativet for disse boligejere er at søge en bolig i et almennyttigt boligselskab, hvor der ydes boligstøtte til huslejen, og hvor det er boligselskabet, der vedligeholder boligen, udenoms arealer og sørger for snerydning. Men man skal være skrevet op på boligselskabernes lister som boligsøgende og som hovedregel i mange år for at komme i betragtning til en bolig, der passer til økonomien, indkomst og boligudgifter. Det belaster samfundsøkonomien og skaber en urimelig skævvridning.

Og der er slet ikke bygget ældreboliger nok. Mange kunne blive i egen ejerbolig, hvis de kunne bruge af friværdien de sidste leveår til at få renoveret boligen, så den blev mere ældrevenlig, få ændret toilet og bad, fjernet dørtrin og meget mere. Og evt. få omlagt haven, så den blev lettere at holde. De ældre boligejere kan ofte betale selv, hvis de kan belåne husets friværdi, men dåbsattesten er ofte afgørende for god långivning, som unge mennesker kan få lån i boligen.

Mange ældre har ikke meget at takke samfundet for, når de får svært ved at klare dig selv og har behov for forskellig hjælp. 60 procent af den danske befolkning bor i ejerbolig, og de fleste har igennem et langt liv været arbejdsomme og har selv sørget for en bolig. Nu står de som ældre med et stort problem, har fået det svært og må hutle sig igennem den sidste del af deres tilværelse.

Den demografiske udvikling viser, at der de kommende år bliver flere og flere ældre, der får behov for hjælp, men hvor mange gerne vil gøre det yderste for at kunne blive boende i egen bolig så længe som muligt. Det er deres hjem, og herfra skabes deres livskvalitet Problemet er stort, for mange siger: Hvad skal vi gøre? Hvad er udsigten til en værdig alderdom med mindst mulig indblanding fra det offentliges side. De vil gerne kunne klare sig selv så længe som muligt og helst blive i eget hjem.

Vi må se differentieret og opfindsomt på, hvordan vi udvikler mulighederne for de ældre til at få en værdig alderdom. Så vidt vi ved, har den store private landsorganisation, Ældre Sagen, som vi også er medlemmer af, ikke gjort noget ved denne problematik, som melder sig mere og mere i takt med, at der bliver flere ældre i ejerboliger.

Flemming Westergaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Randers FC For abonnenter

Analyse: Derfor har Thomasberg fået noget at tænke over

Annonce