Annonce
Debat

Skal de midtjyske gymnasier uddanne fremtidens grønne faglærte?

Læserbrev: Gymnasiet eller erhvervsskolerne? Det er det mest almindelige valg, de midtjyske unge står overfor, når det er tid til at forlade folkeskolen. Langt de fleste (godt 70 procent) vælger gymnasiet. Ja, i Midtjylland var det i 2021 faktisk næsten 11.000 unge, som valgte denne vej – hvilket var stort set det samme antal som året før. Det betyder, at vi står med en akut mangel på nye faglærte.

For nylig foreslog Dansk Industri, Dansk Metal og Danske Gymnasier så, at man da bare kunne smelte gymnasier og erhvervsskoler sammen ved at etablere nye såkaldte ”praksisfaglige studieretninger” i de almene gymnasier.

Men er det den vej, vi vil? Og fører det til flere faglærte? Jeg tror det ikke.

Annonce

Problemet med forslaget er, at man arbejder ud fra forudsætningen om, at alle unge kan skæres over én læst. Sådan er virkeligheden bare ikke.

Derfor er det vigtigt at holde fast i erhvervsskolerne som et alsidigt samlingspunkt for unge med vidt forskellige interesser og forudsætninger. Vi har i dag 105 erhvervsuddannelser med over 300 specialer. Mange med mulighed for at tage dem som eux, hvor man kombinerer det gymnasiale med erhvervsuddannelsen. Derudover har vi en htx med 18 studieretninger inden for det tekniske område og en hhx med 13 studieretninger på det merkantile felt.

Det nytter naturligvis ikke ret meget, hvis de unge, måske som udslag af gymnasial vanetænkning, fravælger erhvervsuddannelserne.

Men i stedet for at kaste håndklædet i ringen og lægge erhvervsuddannelserne ind som en form for ”underafdeling” af gymnasierne bør man sætte markant ind på at styrke den praksisfaglige undervisning i grundskolen og samspillet mellem grundskoler, erhvervsskoler og arbejdsmarkedet.

Samtidig er det på tide at gøre op med mange års udsultning af erhvervsuddannelserne og -skolerne og i stedet begynde at investere i dem for at sikre, at de er tidssvarende og på forkant med den teknologiske udvikling. På den måde kan vi forhåbentligt også få fjernet det dårlige ry, uddannelserne har, som ”nødløsninger” for unge, der ikke er dygtige nok til gymnasierne.

Unges uddannelsesmuligheder bør i det hele taget ikke være en spareøvelse men derimod en investering i fremtiden. Samtidig er det værd at huske på, at det for samfundet er en ualmindeligt dyr vej at uddanne faglærte ved først at udstyre dem med en almengymnasial uddannelse. I stedet burde man undersøge, hvordan man kan skabe turboforløb i erhvervsuddannelserne for de unge, som allerede har taget en treårig gymnasial uddannelse.

Derfor håber vi, at politikerne – både på Christiansborg og ude i de enkelte midtjyske kommuner – kan se fornuften i at have en klart og ligeværdigt alternativ til gymnasiet i form af erhvervsskolerne. En holdning, vi i øvrigt deler med bl.a. flere fagforbund og Dansk Erhverv.

I dag er de reelle mønsterbrydere dem, som trodser vennernes strøm mod det almene gymnasium og vælger en erhvervsrettet ungdomsuddannelse. Med forslaget fra Dansk Industri, Dansk Metal og Danske Gymnasier risikerer man, at de stærkeste unge på erhvervsuddannelserne følger vennerne over i gymnasiet. En lemmingeeffekt, der i hvert fald ikke vil skaffe os de dygtige faglærte, vi har så stort behov for.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pernilles midtbybutik havde en fantastisk åbning: Nu bliver det den femte interiørbutik til at lukke siden nytår

Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Erhverv

Ingen revolution i Verdos top i denne omgang: Repræsentantskabet valgte at beholde næsten hele den gamle bestyrelse

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Annonce