Annonce
Østjylland

Skal det her være slut? Forslag om centrale vask-selv-pladser fik bizart forløb i byrådet

Det er ikke ulovligt at vaske sin bil derhjemme i indkørslen. Men den igangværende separering af regn- og spildevand i det århusianske kloaknet rejser et naturligt spørgsmål om, hvorvidt det skal blive ved med at være tilladt i fremtiden, for spildevandet vil jo naturligt finde vej ned i regnvandskloakken. Foto: Hans Chr. Gabelgaard / Scanpix
Hvad ville du sige til at køre på genbrugsstationen for at vaske din bil?
Annonce

AARHUS: Nogle kører i vaskehal, når man ikke længere kan se nummerpladen for døde fluer.

Andre går i gang med sæbe og børste hjemme i indkørslen.

Sidstnævnte skal måske i stedet til at køre hen til lossepladsen og vaske bilen der, når de alligevel er forbi med et læs haveaffald.


Jan Ravn Christensen, vasker du selv bil derhjemme? - Nej, det gør jeg ikke.


Det mener S og SF, der sammen har stillet forslag i byrådet om at oprette vask-selv pladser i forbindelse med de kommunale genbrugsstationer.

Hvorfor? Fordi vask i indkørslen har den kedelige konsekvens, at spildevandet inklusive eventuelle tungmetaller fra bilen ender i kloakken - der med tiden kun skal være til regnvand.

Annonce

Bizart sagsforløb

Onsdag 12. august blev forslaget diskuteret i byrådet, og det endte som en lettere bizar omgang.

Det viser sig nemlig, at AffaldVarme Aarhus, der driver genbrugspladserne og er udset til at lægge jord til vaskepladserne, absolut ikke mener at have plads inden for hegnene til, at bilejere kan stå og gnubbe på lakken.

I stedet havde Teknik og Miljø inden byrådsdebatten forsøgt at finde en alternativ løsning, og embedsværket endte med at pege på en ledig erhvervsgrund over for genbrugsstationen i Malling. Der kunne man måske anlægge en vaskeplads.

Den grund var dog i mellemtiden blevet solgt, kunne rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V) oplyse.

Det gjorde måske heller ikke så meget, indskød Knud N. Mathiesen (DF), for havde man forestillet sig, at alle kommunens bilejere skulle køre til Malling og vaske bil?

Nej, det havde man ikke, konkluderede Anette Poulsen, der som ordfører på sagen for Socialdemokratiet følte, at det oprindelige forslag var endt med at være noget amputeret med udpegelsen af kun én lokation.

Hun mindede om, at sagen i sin essens handlede om at tage større hensyn til miljøet.

Annonce

Vasker du selv?

Imens debatten bølgede i den digitale byrådssal - den rigtige var lukket på grund af corona - sad undertegnede journalist på Århus Stiftstidende og overvejede, om nogen af forslagsstillerne egentlig havde tænkt på, hvorfor folk selv vasker bil derhjemme.

Jan Ravn Christensen, byrådsmedlem for SF og medstiller på forslaget, var kvik ved tasterne og svarede over mail på følgende spørgsmål:

Jan Ravn Christensen, byrådsmedlem for SF. Pressefoto

Jan Ravn Christensen, vasker du selv bil derhjemme?

- Nej, det gør jeg ikke. Jeg tror, jeg har gjort det en gang for et par år siden.

Nå, men jeg vasker selv bil derhjemme i indkørslen. Det gør jeg fordi, det er nemmere/hurtigere end at risikere at holde i kø som nummer tre ved en vaskehal. Og så er det billigere. Hvad skulle få mig til at køre hen til en offentlig/privat drevet vaskeplads og betale penge for at få lov til selv at vaske min bil der? Så ryger alle fordelene jo ved at vaske selv?

- Du skulle gøre det, fordi du tænker på miljøet, og fordi du kan vaske bilen, når du alligevel er på genbrugsstationen. Og endelig fordi du der har alle nødvendige værktøjer til rådighed. Vaskepladser bliver brugt flere andre steder i Danmark og i endnu højere grad i udlandet, så hvorfor ikke også i Aarhus, lød svaret tilbage fra Jan Ravn Christensen.

Annonce

Miljøet vandt gehør

Selv-vaskere har nok selv vaskegrejet derhjemme i forvejen. Og bilen kan nok også godt gå hen og blive beskidt, før anhængeren er fyldt.

Til gengæld har Jan Ravn Christensen fat i noget med miljøet. For der vil være en miljømæssig gevinst, hvis det kan lykkes at flytte bilvasken fra kantstenen til et sted, hvor det beskidte vand bliver opsamlet, renset og genbrugt, viser et notat fra Teknik og Miljø.

Og netop hensynet til miljøet endte med at være den samlende faktor i en byrådsdebat, der ellers strittede i mange retninger.

De fleste byrådspartier lod eksempelvis til at være varme på en ide om at lave en kampagne, der skal oplyse om det miljøskadelige ved at vaske bil i indkørslen. Det bliver en af de ting, der skal vendes, når sagen nu skal diskuteres videre i Teknisk Udvalg.

Derudover skal der også kastes lys over, hvilke erfaringer private iværksættere har med at drive manuelle vaskepladser, og hvorvidt der kan findes alternative placerer i stedet for den solgte grund i Malling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

Randers FC For abonnenter

Landsholdsaktuel og varmt navn i transfermøllen: - Det er vist ikke i mine hænder lige nu

CORONAVIRUS

Live: Kæmpe smitteudbrud på populær Aarhus-bar - Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

Danmark

Forbrugerøkonom: Tag feriepengene, hvis du skal bruge dem

Annonce