Annonce
Randers

Skaterne i Randers drømmer om at få en central betonbane

Af byens forskellige skatemuligheder bruger Jakob Amorsen Weiss Clausen på 17 år primært det midlertidige skatespot på Jens Otto Krags Plads. Det gør han, selvom han i 2016 fik en alvorlig armskade, fordi der var hul i en af ramperne. Foto: Annelene Petersen
De nuværende forhold fungerer ikke godt nok, mener nogle af de mest aktive unge skatere i Randers. De drømmer om betonskatebane, der skal samle både nybegyndere og erfarne.

Randers: Det var den første lørdag i Randers Festuge. De tre venner Oliver Schwarz Eggers på 18 år, Søren Nikolas Petersen 18 år og Jakob Amorsen Weiss Clausen på 17 år stod klar klokken 8.00 på Jens Otto Krags Plads. Ikke for at forlænge morgenbranderten med en øl fra Netto. Nej, de ville bruge deres krop og træne tricks på deres skateboards.

Men kort tid inden var de efterhånden nærmest permanente træ- og metalramper på pladsen blevet fjernet på grund af et arrangement. Igen. Eller sådan føles det i hvert fald, når man skater flere timer om dagen de fleste dage i ugen.

Frustrationen fik Søren Nikolas Petersen til at sætte sig til tastaturet i Facebook Randers-gruppen og igen råbe op om behovet for permanente ramper i Randers. Helst nogen af beton. Et opslag som på kort tid havde knap 300 kommentarer. Ikke alle af dem lige venlige.

En hel del af kommentarerne gav udtryk for, at skaterne var utaknemmelige og bare skulle bruge de anlæg, der er.

Det er os, der får problemer med naboerne, når vi larmer. Men vi har ikke andre steder at skate.

Oliver Schwarz Eggers.

Ikke et rart sted at være

Men de tre unge fyre er ikke enige. Det bedste skateanlæg i Randers, som ligger i Jennumparken, er ikke et rart sted at være udenfor fritidsklubbens åbningstid, mener de. Og det er først der, Oliver Schwarz Eggers og Jakob Amorsen Weiss Clausen, som begge går i skole, har tid til at skate.

Anlægget på Glarbjergvej er lavet forkert, så det er livsfarligt, og Ungdomshusets nye bane har ikke plads til meget mere end to skatere ad gangen, lyder argumenterne.

Så er der kun banen på Jens Otto Krags Plads tilbage. Den er slidt, og den larmer. Og ind imellem er den pludselig væk.

- Det er os, der får problemer med naboerne, når vi larmer. Men vi har ikke andre steder at skate, forklarer Oliver Schwarz Eggers.

Den er også for svær for begyndere, er de tre skatere enige om. Det er også en af grundene til, at de gerne vil have en betonbane at skate på.

- Den nye generation skal også have en chance, siger Søren Nikolas Petersen.

"Ungelivet forsvinder ud af byen"

De tre unge fyre skyder på, at der er omkring 40 aktive skatere i Randers. Men mange af dem er på vej væk.

- Ungelivet forsvinder ud af byen med dem. Vi har et kæmpe skatermiljø her i byen, men folk flytter væk, når de bliver gode, konstaterer Oliver Schwarz Eggers, og går sammen med de andre to igang med at regne ud, hvem der er flyttet til Aalborg eller Aarhus.

Søren og Oliver er klar til selv at skride til handling for at få kommunen til at hjælpe med en skatebane. Allerede samme dag, som de postede på Facebook, var de ude at samle underskrifter i Randers by.

De har tænkt sig at tale med en politiker snart, og Oliver planlægger at ringe til fonde for at høre, hvad der kan lade sig gøre. De har også været igang med at undersøge, hvilken skatebane der kan leve op til deres krav. De vurderer, at en god betonbane med muligheder for både begyndere og øvede vil koste omkring tre millioner kroner.

Søren Nikolas Petersen er dog lidt bekymret, når det kommer til kommunen. Han har to gange før for flere år siden været med til at tale med politikerne om problemet. Den ene gang var der ikke penge, og den anden gang blev de mødt af stor begejstring, uden at det dog blev til mere.

Betonskatebaner eller ej i Danmarks 20 største byer

Danmarks 20 største byer i størrelsesrækkefølge. Et X indikerer en betonskatepark. Et %, at der ingen er.

1. København X

2. Aarhus X

3. Odense X

4. Aalborg X

5. Esbjerg X

6. Randers %

7. Kolding X

8. Horsens X

9. Vejle %

10. Roskilde X

11. Hørsholm %

12. Helsingør X

13. Herning X

14. Næstved %

15. Silkeborg X

16. Fredericia X

17. Viborg X

18. Køge X

19. Holstebro X

20. Taastrup %

Kilder: Statistikbanken samt Facebookgruppen "Skateboarding Danmark"

Tronholmen ville være oplagt

- Hvis vi får en betonskatepark, kunne det være noget af det fedeste, udbryder han alligevel med lys i øjnene.

Oliver Schwarz Eggers tilføjer:

- Det er altså bare vigtigt, at kommunen spørger nogen, der har forstand på det, så de ikke laver samme fejl som ved Glarbjergvej igen.

Det er også svært for de tre fyre at forstå, at kommunen hellere vil bygge en parkourbane end et sted at skate. Men de synes, at den ligger et godt sted. Og nu, den er der, vil det være oplagt at lægge en ny skatepark ved siden af på Tronholmen.

- Enten der eller ved busterminalen ved den gamle tank. Der er der mere plads, end man skulle tro, siger Jakob Amorsen Weiss Clausen.

Den skal i hvert fald gerne ligge centralt, hvis de unge mennesker kan bestemme, og så er de sikre på, at den kan skabe liv i Midtbyen.

- Teenagere får jo deres forældre til at køre dem hen til de fede anlæg, og så kan forældrene jo så lige shoppe imens, forklarer Jakob.

Søren kunne godt tænke sig at lære fra sig til yngre børn, hvis der kommer en betonskatepark. De tre unge mænd giver allerede nu deres gamle slidte boards væk til børn, de møder ved ramperne, som ikke har ordentligt udstyr.

- En ordentlig skatepark er jo også en god måde at undgå, at vi ender med at lave slid og hærværk på steder, hvor vi helst ikke må være, konstaterer Jakob tørt.

Jakob Amorsen Weiss Clausen på 17 år går på teknisk skole. Han skal være maler. Oliver Schwarz Eggers på 18 år går på PTU, mens 18-årige Søren Nikolas Petersen skal i mesterlære som entreprenør. På gode dage skater de sammen eller hver for sig i op til fem timer. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce