Annonce
112

Gevinst i mulden ved Harlev: Ældgamle mønter gravet op af amatørarkæologer

Fem af de i alt 103 mønter fra middelalderen, som amatørarkæologer har fundet ved Harlev. er fundet ved Harlev. Foto: Rogvi N. Johansen, Moesgaard Museum
En møntskat bestående af 103 såkaldte borgerkrigsmønter er fundet i forbindelse med en udgravning ved Harlev.
Annonce

HARLEV: To amatørarkæologer fik sig nok lidt af en overraskelse, da de afsøgte en mark ved Harlev vest for Aarhus med deres metaldetektor.

Flere gamle mønter dukkede op, og det fik amatørarkæologerne til at kontakte Moesgaard Museum, der lavede en udgravning på stedet. Her fandt de endnu flere af de såkaldte borgerkrigsmønter, der er betegnelsen for danske mønter fra perioden 1241 til 1375. På grund af politisk ustabilitet og landets dårlige økonomi dengang blev mønternes sølvindhold gradvist mindre og mindre, så de til sidst næsten kun bestod af kobber. Tiden var præget af uro og oprør, og kongemagten stod svagt, fortæller Jens Jeppesen, der er museumsinspektør og har været med til at udgrave møntskatten.

Situationen kulminerede under Christoffer 2., som var konge 1319-32, hvor stort set hele landet efterhånden var pantsat til nordtyske fyrster.

- Det var usikre tider, og der kunne således være god grund til, at folk gemte deres værdier bort. Så måske skal man skal se møntskatten fra Harlev i det lys, siger Jens Jeppesen og fortsætter:

- Den mest kendte begivenhed fra denne urolige tid er utvivlsomt mordet på kong Erik Klipping i Finderup Lade ved Viborg. Det skete i 1286. En af de nyfundne mønter kan vi allerede nu henføre til Erik Klippings efterfølger på tronen, Erik Menved.

Erik Menved blev regent som tolvårig i 1286 og sad på tronen frem til sin død i 1319.

I alt blev der fundet 103 mønter, men de øvrige mønter er endnu ikke nærmere bestemt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Ingen enighed efter timelange forhandlinger om næste fase af genåbning

Randers For abonnenter

Her er dokumentationen: TV2 inviterede til skjulte optagelser, men kommunen takkede nej

Annonce