Annonce
Debat

Skatteydernes hjælp ender hos skatteunddragere

Svindel: Mens tusindvis af lønmodtagere frygter for deres job og fremtid, og de europæiske regeringer udbetaler milliarder af skattebetaleres penge for at redde økonomierne, er der stadig virksomheder i fjerne skattely, der modtager hjælpepakker.

Vi har i Danmark, med udgangspunkt i EU’s sortliste over skattely, opsat regler om, at disse ikke skal kunne få del af regeringens hjælpepakker. Og på blandt andet dansk opfordring har Frankrig og Belgien vedtaget regler, der ligner vores. Forleden smækkede Storbritannien kassen i for den britiske milliardær Richard Branson, der har sendt en lang række medarbejdere hjem uden løn og selv haft adresse i skattely de sidste 14 år.

Men for virksomheder som Lagkagehuset, Sportmaster og andre kan det alligevel lade sig gøre at få adgang til de statslige hjælpepakker ved snedige finter og kreative selskabskonstruktioner, hvor overskuddet alligevel lander et andet sted med stort set 0 procent betalt i skat.

Det skyldes for det første, at vores fælles skattelyliste ikke er ambitiøs nok. Selvom intentionerne er gode, tillader den mangelfulde liste, at virksomheder, der i praksis skatteunddrager ved at flytte deres overskud rundt til for eksempel EU's eget skattely Luxembourg, stadig kan modtage hjælpepakker.

For det andet er der ikke nok konsekvenser for virksomhederne. Vi har kun reelle sanktionsmuligheder, hvis vi opererer med en fælles udvidet liste for skattely, som den gigantiske handelsblok, vi nu engang er.

For det tredje skal vi have bedre kontrol, så man ikke som dansk virksomhed kan gemme sig bag en lang række holdingselskaber, der viser sig at ende i et skattelyland.

Samarbejdet i EU under coronakrisen har dog vist, at vi godt kan inspirere og indføre samlede initiativer, og det gør mig håbefuld.

I EU har jeg allerede foreslået at få udvidet sortlisten og at lægge 50 procent straftold på handel med skattelylandene på listen. Det er nemlig en fælles beslutning. For kun i fællesskab kan vi bekæmpe skattely i en globaliseret verden, hvor virksomheder arbejder på tværs af grænserne.

Niels Fuglsang
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce