Annonce
Randers

Faldefærdig ruin blev til moderne bolig: Solveig og Kurt var med fra de første tegninger af Skjødtgården

Solveig og Kurt Mønster Nielsen er glade for at bo på Skjødtgården, og de har været med siden begyndelsen i 2005. Foto: Lone Hammer Sørensen
Ægteparret Solveig og Kurt Mønster Nielsen har være med hele vejen i det stort anlagte bevaringsprojekt, det var at få gendannet Skjødtgården fra faldefærdig ruin til moderne bolig.
Annonce

Vestrup: Det emmer af idyl, roserne står flot, vandet springer i en fontæne i midten af den pigstensbelagte gård, der er stokroser, platantræer, bindingsværk, stråtag og en smuk rød farve på den kalkede mur - alt det her kendetegner Skøjdtgården, der er hjem for 14 familier. Solveig og Kurt Mønster Nielsen på henholdsvis 78 og 82 år har været med lige fra den spæde start.

- Egentlig ville vi have flyttet ind i de gule blokke på Toldbodgade, da vores datter overtog vores ejendom kort herfra. Men så opdagede vi det her projekt, og vi var de første, der blev skrevet op, lyder det fra ægteparret, som nu har boet på Skjødtgården i 13 år.

- Vi har et hæfte om stedet, hvor vi har klippet alt ud undervejs. Vi har været med fra de første tegninger og har fulgt byggeriet hele tiden, siger Solveig Mønster Nielsen, der har fået skabt den smukkeste lille have med nøje udvalgte sten, masser af blomster, krukker, urtehave og hyggelige siddepladser.

De er forskellige, de to. Hun vil gerne gå og nusse lidt for sig selv om hus og have, mens han er den udadvendte, der går rundt og taler med folk.

Og det er netop stedets styrke. Det er ikke er kollektiv, men et bofællesskab, hvor man har folk omkring sig og altid kan få en lille snak, hvor man hjælper hinanden og hygger sig, men også kan gå ind og lukke sin dør, når man trænger til privatliv.

Fra faldefærdig ruin til smuk kulturarv. Skjødtgården er gennemgået en utrolig restaurering. Foto: Lone Hammer Sørensen
Annonce

Liv med børn og hunde

- Vi kan godt lide, at der er liv her. Lige nu er der vel omkring 10-11 børn og otte hunde, siger Solveig Mønster Nielsen, mens hendes mand indskyder, at der næsten udelukkende boede ældre folk i lejlighederne, da de flyttede ud.

- Og vi elsker, når der er unge mennesker, og der sker noget her, siger ægteparret, der har fået skabt er dejligt seniorliv på stedet.

For dem betød det noget at kunne blive i nærmiljøet. Der er ikke langt hen til ejendommen, de boede 40 år på, og som deres datter overtog. Den ældste søn bor i Albæk, tæt på, og endnu en søn bor i Ebeltoft.

- Hvad skulle vi dog have lavet i Toldbodgade? Jo, vi havde da nok bare snakket med folk, men det her er alligevel bedre, her kender vi jo folk og stedet, siger ægteparret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce