Annonce
Østjylland

Skoleanalyse giver voldsom debat

I Grenaa var der demonstrationer uden for ?Grenaa Idrætscenter til fordel for Børneby Mølle og Toubroskolen. Foto: Tommy Loberg Jøns

Eksempler på beregninger af skolelukninger har fået flere skoler til at stable kampagner på benene for at redde en vigtig del af lokalområdet.

Annonce

De to borgermøder, som Norddjurs Kommune har afholdt mandag og tirsdag aften i henholdsvis Grenaa og Auning i forbindelse med det analysearbejde på skoleområdet, som netop er afsluttet, har vist, at forældre, skolebestyrelser og andre er klar til at handle hurtigt, når der blot nævnes skolelukninger eller fælles ledelse og personale.

»Allingåbro står sammen«, »Længe leve Børneby Mølle« og mange andre sloganer fyldte ved de to borgermøder, hvor styregruppen bag analysearbejdet fremlagde sit arbejde og åbnede for spørgsmål og debat.

Og debatten er voldsom.

»Har man slet ingen beregninger på at lukke en skole i Grenaa eller skære en skole i Grenaa ned i størrelse, så vi kan holde liv i de mindre skoler i de mindre byer? Det skal jo ikke være sådan, at det hele skal centreres omkring Grenaa,« lød det fra Jeppe Andersen ved spørgerunden.

Og her er forklaringen meget simpel, lød det fra kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.

»Vi har ikke lavet beregninger på en lukning af en skole i Grenaa, da vi kun har lavet beregninger på de ting, som kommunalbestyrelsen har bedt os om. Og der er ikke nogen, der har bedt os om at lave den beregning,« forklarede Jesper Kaas Schmidt, der også understregede, at de fremlagte eksempler på lukninger af skoler eller sammenlægninger af ledelse og personale ikke er andet end netop eksempler for at vise, hvad man kan bruge tallene til.

Skoleanalysen er resultatet af en beslutning i kommunalbestyrelsen, hvor man i forbindelse med budget 2016 har bedt en styregruppe om at lave beregninger, så der kan spares på specialundervisningen og »give en mere robust folkeskole til fremtiden«.

Og der er måske noget at komme efter. For tallene viser, at Norddjurs Kommune bruger cirka 50 millioner kroner mere på den almene folkeskole og specialundervisning end sammenlignelige kommuner.

Om det så skal resultere i skolelukninger er endnu for tidligt at sige noget om, da der ikke er nogle politiske beslutninger bag analyseabejdet.

Og dermed ingen holdninger fra kommunalbestyrelsen, lod borgmester Jan Petersen borgerne vide på mødet i Grenaa.

»Det er lidt trist, at vi har så mange politikere samlet, og så skal vi sidde ved cafebordene og blive enige. Det ville klæde politikerne at stå på mål for deres holdninger,« siger Frederik Nikolajsen, bestyrelsesformand i Børneby Mølle.

I analysearbejdet har man blandt andet regnet på en lukning af Mølleskolen, Ørum Skole, Toubroskolen, Allingåbroskolen og Langhøjskolen samt en del andre scenarier.

Til gengæld kom det også frem, at man ikke har regnet på, hvad det kommer til at koste, hvis man begynder at flytte på sårbare, inklusionsramte elever, der i dag har en velfungerende hverdag.

Hele analysearbejdet er i høring frem til tirsdag 17. maj, hvor borgerne kan udfordre beregningerne eller give deres mening til kende.

»Der skal helst ikke komme flere beregninger i høringssvarene, som vi skal lave, for det er der ikke tid,« sagde Jesper Kaas Schmidt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce