Annonce
Østjylland

Skolebænken skiftes ud med Christiansborg

15-årige Anna Ulrikke Gärtner og Ida Wessel Fyhn fra Søndre Skole er ved at få overblik over den enorme stak af bilag, de skal nå at sætte sig ind i inden weekendens EU-topmøde. For Anna er det første gang, turen går til Christiansborg. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

I denne weekend drager otte unge fra Mariagerfjord Ungdomsskole til Christiansborg i København for at diskutere emner som pesticidgrænser, europæisk sundhedspolitik og ikke mindst FN's verdensmål med andre unge.

Hobro: Der står EU-politik og FNs verdensmål på programmet, når otte unge mellem 15 og 18 år fra Mariagerfjord Ungdomsskole træder ind på den politiske højborg Christiansborg lørdag formiddag.

Til den tid vil de otte unge ikke længere være almindelige folkeskole- og gymnasieelever, men derimod fødevare- og landbrugsministre, uddannelses- og forskningsministre, statsledere, medlemmer af Det Europæiske Råd og spørgelystne journalister, der kræver at få svar fra de politiske beslutningstagere.

Det hele sker som en del af Ungdommens EU-topmøde, der afvikles på Christiansborg i weekenden. Her mødes politisk interesserede unge fra hele landet til et stort rollespil, der er arrangeret af FIC Ungdom og Europa-Parlamentet i Danmark.

- Formålet med arrangementet er at engagere de unge og give dem et indblik i det EU-politiske spil. Men derudover får de jo også set Christiansborg og mødt en masse andre unge, der deler deres interesse for politik, siger Charlotte Otkjær Sørensen, der er en af to ledere fra Mariagerfjord Ungdomsskole, der skal med på turen til København.

Om Ungdommens EU-topmøde

Ungdommens EU-topmøde er et stort rollespil, hvor unge mellem 15 og 30 år i to dage fordyber sig i EU-politik, oplever Christiansborg indefra, og forhandler sig frem til kreative løsninger på nogle af tidens største politiske udfordringer. Arrangementet afvikles i et samarbejde mellem Europa-Parlamentet i Danmark og Fagligt Internationalt Center Ungdom (FIC Ungdom, red.).Alle deltagere i Ungdommens EU-topmøde får tildelt en helt særlig rolle, som de skal udfylde, så længe EU-topmødet foregår. Man kan blandt andet få roller som statsleder, minister, medlem af det europæiske råd, journalist, eller tv-reporter. Fælles for dem alle er, at man skal sætte sig ind i den tildelte rolle og de opgaver og eventuelt politiske synspunkter, der følger med.

Hovedtemaet for de emner, der skal debatteres ved Ungdommens EU-topmøde 2017, er EU's bidrag til at opfylde FN's verdensmål.

Deltagerne vil blandt andet komme til at møde Folketingets formand Pia Kjærsgaard, EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager og udenrigsminister Anders Samuelsen i løbet af arrangementet.

Kilde: europarl.dk

Sofie Rørbæk Bjerregaard Hansen lytter koncentreret, da hun og og de øvrige deltagere får de sidste instrukser og gode råd inden afgangen til København. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Målet er at få mere viden

Ud af de otte topmødedeltagere fra Mariagerfjord Ungdomsskole er 15-årige Anna Ulrikke Gärtner, der til dagligt går i 9. klasse på Søndre Skole i Hobro, den eneste, der deltager i rollespillet for første gang.

Men det bekymrer ikke den unge folkeskoleelev spor.

- Jeg er sikker på, at det bliver en god oplevelse at være af sted, for jeg tror, at jeg kommer til at få meget mere viden om EU, end jeg har i forvejen. Jeg er heldig på den måde, at jeg har de andre, der har været af sted før. Jeg kan jo suge noget viden og erfaring til mig fra dem, som jeg kan bruge, mens vi er af sted, siger hun.

Anna Ulrikke Gärtner har i sin topmødedebut fået en rolle som journalist, og det passer hende helt perfekt.

- Fordi det er første gang, jeg er af sted, tror jeg ikke, at jeg har viden nok til at kunne udfylde en rolle som eksempelvis minister. Journalistrollen er en god mulighed for mig at få noget viden uden at skulle sidde midt i det hele og debattere med de andre. Jeg kan stadig lære, selvom jeg ser det hele udefra i rollen som journalist, forklarer hun.

Annonce

"Man er en del af noget større"

Sådan er det imidlertid ikke for veninden og klassekammeraten Ida Wessel Fyhn, der tager turen til Christiansborg for tredje gang.

- Jeg har været med i flere år, fordi jeg synes, det er rigtig interessant. Jeg kan godt lide det med, at man kommer hjem efter sådan en weekend og er fyldt helt op med viden og dødtræt, siger hun og fortsætter:

- Jeg ved slet ikke så meget om politik, som mange af de andre deltagere, men når man har været med et par gange, så begynder man at kunne forstå debatterne og dermed også deltage i dem i højere grad. Det kan godt være, at man kommer til at sige noget under det, der ikke er rigtigt, men det betyder ikke så meget, fordi man kan mærke, at man er en del af noget større.

Eleverne fra Mariagerfjord Ungdomsskole hører generelt til blandt de yngste deltagere i Ungdommens EU-topmøde på Christiansborg, idet mange af de øvrige deltagere er aktive ungdomspolitikere fra de etablerede partier i Danmark.

De politiske beslutninger, der i sidste ende bliver truffet ved Ungdommens EU-topmøde, bliver efterfølgende overdraget til de rigtige beslutningsdeltagere til inspiration.

Annonce
Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Politiet må ikke straffe fartsyndere i turistområde: Borgere føler sig magtesløse i spil mellem systemer

Randers For abonnenter

Marienlund skyder op med nye ejerlejligheder midt i populær bydel: Seks ud af 12 lejligheder er allerede solgt inden rejsegildet

Randers

Kære Verdo-kunde: Næste år skal du betale mere end dobbelt så meget som i år for at holde varmen i din bolig

Randers

Politiet søger vidner efter sag om blufærdighedskrænkelse: Fremmed satte sig ind på passagersædet og befamlede og kyssede 21-årig kvinde

Randers

Mand gjorde beboere utrygge i boligområde: Spyttede efterfølgende betjent i ansigtet og slog ham i hovedet med en sko

Randers FC For abonnenter

Middelfart mod Randers FC, siger du? Den har skam også sin helt egen historie

Østjylland

Kandidat til HK's ledelse krænkede medarbejder verbalt til julefrokost

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Randers

Næsten alle partier står bag: 50 millioner kroner ekstra til børneområdet hvert år

Sport For abonnenter

Udkørt Randers HK-profil utilfreds med løst krudt i skudarmen: - Det er svært, når kroppen siger fra

Randers

Camilla og Finn er sikre i deres sag: Derfor lugter det på Randers Havn

Annonce