Annonce
Randers

Skolebørn spises af med lunken madpakke

De fleste af os - voksne - vil næppe være henvist at spise en madpakke, der har været opbevaret ved stuetemperatur i timevis. Men for skolebørn er det et vilkår. Arkivfoto

Der er intet krav om, at skolelever skal have mulighed for at opbevare deres medbragte madpakke i køleskab. Det er et problem, ikke mindst fordi skoledagene er lange, mener forældre.

Randers: Når maven begynder at rumle ved frokosttid, så kan skoleelever på Vestervangsskolen i Randers se frem til en madpakke, der har ligget i tasken i timevis.

En mor har rejst problemet overfor byrådsmedlem Kasper Fuhr Christensen (VL).

"Mine drenge går på Vestervangsskolen og går i skole fra 8-14. Det er en lang dag, som kræver en madpakke, hvad er reglen med køleskab? Skolen siger, at vi selv skal betale, men med den lange skoledag burde det da være til rådighed?", lyder hendes spørgsmål til politikerne.

Kasper Fuhr Christensen har sendt sagen videre til byrådet, der behandler den på mødet i aften.

Annonce

Vestervangsskolens principper

Fra Vestervangsskolen principper om sundhed:Mål:

Det er vigtigt, at eleverne i løbet af dagen har mulighed for at "tanke op" med næringsrigtig kost. Det har stor betydning for elevernes koncentration og indlæring.

Desuden er det vigtigt, at børnene får gode kostvaner og lærer at kende forskel på sunde og usunde madvarer og vænner sig til blandt andet at spise mere frugt og grønt og drikke vand.

Forældrene:

En god madpakke er vigtig. Børn opholder sig mange timer i skolen hver dag og det har stor betydning for indlæringen, at de får sund mad i løbet af skoledagen.

Forældrene opfordres til at bidrage med sunde madpakker og minimere søde sager også til fødselsdage og klassearrangementer som foregår på skolen.

Ingen forpligtigelser

På forhånd har skoleforvaltningen slået fast, at skolerne ikke er forpligtede til at anskaffe køleskabe til madpakkerne, og man kan heller ikke pålægge forældrene at gøre det.

Skolerne er ifølge folkeskoleloven ikke forpligtet til at stille et køleskab til rådighed til opbevaring af elevernes madpakker.

Der er ikke hjemmel i loven til at pålægge forældre en udgift til indkøb af køleskab, fordi skolegang i folkeskolen skal være gratis - også selv om skolen har vedtaget, at eventuelle køleskabe skal anskaffes af forældrene selv.

En beslutning på for eksempel et klassemøde kan således ikke forpligte den enkelte forælder til at betale.

Mange drøftelser

Skolebestyrelsen kan fastlægge principper for anskaffelse og drift af køleskabe og for opbevaring af madpakker. Skolebestyrelsen kan beslutte principper for, hvornår skolen skal indkøbe køleskabe, og hvordan udgifternes til drift og vedligeholdelse skal dækkes.

Køleskabe eller ej er et spørgsmål som jævnligt drøftes i skolebestyrelsen på Vestervangsskolen.

- Der er køleskabe på skolen til børnenes madpakker. Under skolesammenlægningen købte Vestervangsskolen nogle køleskabe til eleverne, da ikke alle køleskabe fra de andre skoler kom med, for at sikre, at der var køleskabe nok til de mange nye elever, fortæller skolebestyrelsesformand Michael landrock Kristensen. - Udfordringen har så været - og det jeg har stillet spørgsmål til i skolebestyrelsen - når et skole-indkøbt køleskab går i stykker, erstatter skolen det så eller hvordan? Men svaret fra skoleledelsen har været, at det er ikke skolens ansvar. - Konklusionen i skolebestyrelsen er derfor, at det er op til forældrene at skaffe, vedligeholde, erstatte og så videre et køleskab til eleverne, siger Michael landrock Kristensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Annonce