Annonce
Østjylland

Skolebyggeri får lokal idrætsforening til at ryste opgivende på hovedet: Snakker de slet ikke sammen inde ved kommunen?

Onsdag 9. juni var omkring 320 borgere i Solbjerg samlet på skolens idrætsbaner for at demonstrere mod, at Aarhus Kommune har valgt ikke at prioritere byen i forbindelse med uddeling af midler til idrætsprojekter. Der var ellers en gylden mulighed for at samtænke idrættens behov med en planlagt udbygning af byens skole, mener formanden i idrætsforeningen, Kristine Hornum. Foto: Peter Beier
Stort tillykke til skolen - men hvorfor slår kommunen ikke to fluer med ét smæk og tænker behovet for idrætsfaciliteter med, når man nu alligevel skal i gang med en udbygning af Solbjergskolen, spørger formandsskabet i Solbjerg IF?

SOLBJERG: Onsdag 9. juni besluttede Aarhus Byråd at godkende en opgradering af Solbjergskolen til samlet 81 millioner kroner.

Det er et løft, der er til at få øje på.

Kristine Hornum og Dennis Rohde har dog svært ved at se forbi de forspildte muligheder.

Annonce

For når man nu alligevel skal i jorden og udvide skolen, hvorfor tænker kommunen så ikke byens enorme behov for nye idrætsfaciliteter ind i arbejdet?


Jeg kan desværre godt genkende, at kommunen kan være et flerhovedet uhyre at komme i clinch med

Hans Skou, byrådsmedlem for Venstre


- Planen er blandt andet, at skolen skal have fire nye faglokaler. Hvad med at placere en hal i grundplan og så lægge lokalerne ovenpå? Der er mange oplagte muligheder for, hvordan man kunne slå to fluer med ét smæk og formentlig få det billigere, end hvis det skal bygges hver for sig, mener Dennis Rohde, der er næstformand i den lokale idrætsforening, Solbjerg IF.

- Men den helt store udfordring med det århusianske magistratstyre er, at de enkelte forvaltninger simpelthen ikke taler sammen. Det er siloer. Ingen tænker, at her kunne det give mening at lave et fælles projekt mellem Børn og Unge og Sport og Fritid, tilføjer Dennis Rohde.

Pres på rammerne

Den planlagte skoleudvidelse kommer, fordi antallet af borgere er kraftigt voksende i Solbjerg - i løbet af det seneste årti er indbyggertallet steget med 45 procent.

Den lokale idrætsforening bruger skolens faciliteter, efter klokken har ringet ud om eftermiddagen, og med 1.500 medlemmer døjer Solbjerg IF med de samme kapacitetsudfordringer som eleverne inde i klasselokalerne.

Kristine Hornum, formand for Solbjerg IF. Privatfoto

- Vi ønsker virkelig Solbjergskolen tillykke med udvidelsen. Det er jo vores egne børn, der går der, så det er vi kun glade for. Men jeg er ærgerlig over, at vi som den største brugergruppe af skolens faciliteter uden for skoletiden, ikke er blevet inviteret med ind i styregruppen for projektet. Vi har spurgt, men fik nej med den begrundelse, at det ikke er et projekt, der handler om idrætsfaciliteter, fortæller Kristine Hornum, der er formand for Solbjerg IF.

Men hvorfor skulle det ikke også kunne handle om det, indskyder Dennis Rohde?

- Man står med to projekter på samme matrikel, men min oplevelse er, at de forskellige magistratsafdelinger ikke ved, hvad de andre laver. Som idrætsforening henvender vi os naturligvis til Sport og Fritid. Så spørger de, om vi har talt med Børn og Unge? eller Sundhed og Omsorg?

Hal og boldbaner ligger i tilknytning til skolen i Solbjerg, så i Dennis Rohdes optik hænger de to uløseligt sammen. Hans oplevelse er dog, at man i Børn og Unge udelukkende har blik for, om skolens idrætsfaciliteter er tilstrækkelige i forhold til eleverne i skoletiden - og slet ikke forholder sig til, om der er også er plads til eleverne og deres forældre i fritiden. Foto: Flemming Krogh

- Jamen undskyld, er det ikke jeres opgave at kommunikere sammen internt? Hvorfor er det os som frivillig forening, der skal forsøge at finde rundt i kommunens bureaukratiske kludetæppe, spørger Dennis Rohde?

Annonce

Et flerhovedet uhyre

Hans Skou, byrådsmedlem for Venstre, har fulgt sagen tæt og er tilbøjelig til at give idrætsforeningen ret i dens kritik.

Han har tidligere bedt om at få sagen sendt til drøftelse i Børn og Ungeudvalget, fordi han savnede svar på, om det lokale idrætsliv i Solbjerg blev tænkt med ind.

- Der er to monsterbehov i Solbjerg. Det ene er behovet for en skole, som kan følge med elevpresset. Det andet er behovet for idrætsfaciliteter.

- Borgerne i Solbjerg ser naturligvis tingene i en helhed, og jeg kan desværre godt genkende, at kommunen kan være et flerhovedet uhyre at komme i clinch med. Vi har nogle søjler i kommunen, som stadig ikke er brudt ned, og det her er et eksempel, vi er nødt til at lære af, vurderer Hans Skou.

Annonce

Rådmand afviser

Rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), er ikke enig i, at der har manglet samtænkning på tværs af magistratsafdelinger i det konkrete tilfælde.

- I denne sag handler problemstillingen i mine øjne om, at der ikke er midler nok til idrætsfaciliteter. Ikke om, hvorvidt magistratstyret er i stand til at samarbejde internt. Kultur og Borgerservice er faktisk en del af projektet, fordi Solbjergs bibliotek også er omfattet af planerne for skolen. Så der bliver samarbejdet, siger Thomas Medom.

Men har I også undersøgt mulighederne for at tænke idrætsfaciliteter ind i det konkrete projekt?

- Lige meget hvor godt samarbejdet havde været, havde det ikke tryllet flere penge frem. Jeg synes, man skal passe på med at reducere manglen på idrætsmidler til et spørgsmål om samarbejde mellem magistratsafdelingerne, siger Thomas Medom.

Det ville i så fald være Kultur og Borgerservice under rådmand Rabih Azad-Ahmed (R), der skulle finde penge til idrætsdelen. Har han været inviteret med til at forsøge?

- Jamen, pengene er der jo ikke, så... På den måde kan man godt sige, at den mulighed har været undersøgt, siger Thomas Medom.

Annonce

Panden mod en mur

Tilbage i Solbjerg er idrætsforeningen nu blevet inviteret med til bordet fremadrettet, og det er Kristine Hornum taknemmelig for.

- Absolut. Vi har i den grad ja-hatten på og glæder os til at deltage. Det er bare ærgerligt, at vi først kommer med så sent i processen. Jeg frygter, at løbet er kørt i forhold til at diskutere mange af de idéer, vi gerne ville have smidt på bordet.

Hun har både små og store forslag. Blandt de sidstnævnte er en tanke om at skabe et decideret kulturcenter, hvor bibliotek, skole og idrætsliv går op i en højere enhed, som det eksempelvis er sket i Beder-Malling med Egelund Idrætscenter.

Solbjergskolen udvides til en firesporet skole

Solbjergskolen skal udvides og moderniseres, så den fremtidig kan tage imod op til fire nye 0. klasser hvert år.

Konkret skal der etableres:

  • 10 nye fælleslokaler til undervisning og pasning med supplerende fælles læringsareal.
  • Fire faglokaler (ét billedkunstlokale, to natur- og teknologilokaler samt ét lokale til musik og bevægelse).
  • Ombygning af eksisterende faglokaler til håndværk og designlokale.
  • Supplerende arealer på grund af højere elevtal til elevgarderober og elevtoiletter, medarbejderfaciliteter og forberedelsespladser.
  • Modernisering og renovering af eksisterende lokaler både teknisk og pædagogisk for at skabe tidssvarende læringsmiljøer og forbedret indeklima.
  • Anlægssum i alt: 81 millioner kroner.

Hans Skou fra Venstre føler sig betrygget i, at Solbjerg IF nu bliver en del af de videre drøftelser om udbygningen af Solbjergskolen.

- Jeg er overbevist om, at man nu gør alt, hvad man kan for at inddrage Solbjerg IF, men omvendt har jeg også forståelse for, at det må føles som en våd klud i ansigtet, når de både bliver forbigået i uddelingen af idrætsmidler og heller ikke oplever sig inddraget i planerne om skolen. Når du gang på gang løber panden mod en mur, er det svært at holde gejsten oppe hos frivillige ildsjæle, siger Hans Skou.

Stiften ville også gerne have talt med rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmed (R), men det er ikke lykkedes at træffe ham for en kommentar inden deadline.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten her

Randers FC For abonnenter

AGF var statister i ny randrusiansk triumf: Dét sagde Randers FC-lejren efter sejren over rivalerne

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Analyse: Derfor får Dansk Folkeparti to mandater i det nye byråd

Randers For abonnenter

Daniel og Mads springer ud i et verdenseventyr - det har kostet blod, sved, tårer og masser af mad

Østjylland

DF-politiker dømt for racistisk opslag på Facebook

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra det østjyske derby: Let på hatten, Kronjylland!

Randers FC

Se videoanalysen og højdepunkterne: Randers FC er kongerne af Østjylland

Randers For abonnenter

Renés lystfiskermekka var allerede en succes, men corona-pandemien gav fra dag ét væksten et yderligere boost

Randers

Borger-opfordring til at der skal gå sport i det: Handl i Randers midtby, så den ikke går til grunde

Erhverv

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Randers

Antik og lopper i lange baner for første gang i den nye hal: Arena Randers bugnede af varer og folk

Randers For abonnenter

Fra kaptajn i skyerne til træ-transport i asfalthøjde: Da pilotjobbet røg, var Kresten ikke for fin til at slæbe kloakrør

Randers

Få overblikket og bliv klædt på til byrådsvalget: Hvem vil gøre Randers grønnest?

Annonce