Annonce
Randers

Skoleleder: Eleverne har brugt næsten halvdelen af deres svømmetimer i en bus i stedet for i vandet - men nu er der pludselig heller ikke noget at køre efter

Der bliver trængsel i de tilbageværende, stadig åbne svømmehaller i Randers. Tegning: Jens Nex
En kommunal svømmehal, der er ubrugelig på ubestemt tid, har længe været et dagligt irritationsmoment - ikke mindst på skolen, der lægger matrikel til hallen. Men også i de foreninger, der har været faste brugere af hallen, har det givet udfordringer, og nu er situationen yderligere forværret.

Randers: - I de seneste tre år har vores 4., 5. og 6. klasser, når de har haft deres to ugentlige svømmetimer, brugt næsten lige så lang tid i en bus som i vandet. Det er selvsagt ikke optimalt for en idrætsprofil-skole som vores, siger skoleder på Nørrevangsskolen i Randers, Martin Hyldgaard.

Som tidligere omtalt har skolens svømmehal været lukket siden sommeren 2019 af sikkerhedsmæssige grunde. En voldgiftssag mellem Randers Kommune og entreprenøren bag en tagdækningsentreprise har efterfølgende trukket lukningen i langdrag, og den udbedring af en vandskade i tagkonstruktionen, som skal laves, før hallen kan åbnes igen, er beregnet til at koste 12 millioner kroner.

Bus til Tirdalen

Indtil for nylig har Nørrevangsskolens 4.-6. klasses elever i stedet fået deres svømmeundervisning i svømmehallen på Tirsdalens Skole, men siden marts har det heller ikke længere været muligt. Da lukkede kommunen nemlig også denne hal, fordi fliser i bassinet begyndte er begyndt at falde af.

- Det betyder, at vi nu ikke kan tilbyde eleverne svømmeundervisning, hvorfor svømningen i øjeblikket helt er droppet og erstattet af andre idrætsaktiviteter, siger Martin Hyldgaard.

Lukningen af svømmehallerne er langt fra kun problematisk for de to skoler, der lægger matrikler til dem. Uden for skoletiden benyttes hallerne nemlig af en række foreninger, blandt andre svømmeklubben Swim Team Neptun og Randers gymnastiske Forening, RgF.

Hos Neptun fortæller formand Kim Hornbæk, at klubben, da Nørrevangsskolens svømmehal lukkede for tre år siden, kun brugte denne i begrænset omfang.

Formanden for svømmeklubben Swim Team Neptun, Kim Hornbæk, peger blandt andet på, at Randers i forvejen halter bagefter andre kommuner, når det gælder svømmeaktive borgere. Arkivfoto: Frank Pedersen

- Et halvt års tid forinden havde man reduceret noget i åbningstiderne, fordi der manglede penge til rengøringen, så allerede da fandt vi alternativer til Nørrevangsskolen - primært i Water & Wellness, siger han.

Annonce

Seneste lukning udfordrer

- Men efter Tirsdalens svømmehal lukkede i marts, har vi da været noget udfordret. Her har vi haft svømmehold både tirsdag og torsdag, og vi har ikke kunnet finde andre steder til disse hold, siger Kim Hornbæk og fortsætter:

- Vi kan med andre ord ikke levere den vare, medlemmerne har betalt for, hvorfor vi naturligvis har måttet betale kontingent tilbage. Og naturligvis er det i det hele taget ikke befordrende for medlemstilgangen.

Kim Hornbæk peger videre på, at Neptun er den eneste klub i byen med konkurrencesvømning, som alt andet lige kræver, at svømmerne får rigeligt med tid til træning i vand.

- Og med svigtende medlemstal kan vi også få problemer med at betale løn til vores cheftræner, siger han.

Både Kim Hornbæk og forretningsfører hos RgF, Torben "Totte" Kjeldsen, peger endvidere på, at svømmehalskapaciteten i Randers ikke er imponerende, og at det afspejler sig i antallet af borgere, der dyrker svømning. I Randers svømmer ifølge Kim Hornbæk cirka to procent af borgerne, mens det i andre kommuner er fire-syv procent.

- Hvis man pludselig lukkede en tredjedel af alle idrætshaller eller fodboldbaner, så skulle du høre ramaskrig, siger forretningsfører i RgF, Torben "Totte" Kjeldsen. Arkivfoto: Ole Jakobsen

- Vi var udfordret i forvejen, men med lukningen af hallen på Tirsdalens Skole er det bestemt ikke blevet mindre. Da Nørrevangsskolens svømmehal lukkede, måtte vi flytte 23 hold. Det lykkedes nogenlunde, men nu bliver der for alvor kamp om haltiderne, forudser Torben Kjeldsen.

Annonce

Mindre hyggeligt

Onsdag 11. maj er der møde mellem foreningerne og kommunen om, hvordan haltiderne skal fordeles i den kommende tid.

- Vi har altid haft en fin dialog foreningerne imellem, og alle har været gode til at tage hensyn til hinandens ønsker og behov. Men man kan godt forestille sig, at det kommende fordelingsmøde bliver lidt mindre hyggeligt end ellers, lyder det fra Torben Kjeldsen, som bakker 100 procent op om byrådsmedlem Mogens Nyholm (R), der i tirsdagsudgaven af denne avis mente, at der trods prisen ikke var noget alternativ en snarlig renovering af svømmehallen på Nørrevangsskolen.

Vi var udfordret i forvejen, men med lukningen af hallen på Tirsdalens Skole er det bestemt ikke blevet mindre. Da Nørrevangsskolens svømmehal lukkede, måtte vi flytte 23 hold. Det lykkedes nogenlunde, men nu bliver der for alvor kamp om haltiderne.

Torben "Totte" Kjeldsen, forretningsfører i RgF

- 12 millioner kroner kan lyde af meget, men er jo ingenting i forhold til prisen på en helt ny svømmehal. Med fraværet af både Nørrevangsskolens og Tirsdalens svømmehal er vi blevet berøvet en tredjedel af svømmefaciliteterne. Hvis man pludselig fjernede hver tredje idrætshal eller hver tredje fodboldbane, så skulle du bare høre ramaskrig, siger Torben Kjeldsen.

Annonce

Overblik i næste uge

Hvorfor fliserne falder af i bassinet på Tirsdalens Skole, og hvor omfattende en renovering, der skal til for at genåbne hallen her, har sektionsleder i Randers Kommunes Bygnings- og Fællesadministration Inge Saugbjerg endnu ikke overblik over.

- Men der arbejdes på det, og jeg regner med at have svar tirsdag eller onsdag i den kommende uge, siger hun.

Annonce
Randers For abonnenter

Se 17 fotos: Kristina har solgt sin instagramvilla på to måneder - til næsthøjeste kvadratmeterpris i Randers siden 2012

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kunde fandt stort stykke metal i mad fra Mo'Rice: - Det var lidt træls

Randers FC For abonnenter

De står på affyringsrampen af en grund: Se avisens rangliste over Randers FC-spillerne i foråret

Randers

To tomler opad: Staten pumper millionbeløb i ny cykelsti i det centrale Randers

Randers

Skænderi om jakke endte med, at ordensmagten blev tilkaldt: 25-årig mand blev anholdt af politiet

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Randers

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Randers For abonnenter

36 spritnye lejligheder på vej 100 meter fra Gudenå - her er både fitnesscenter og restaurant i bygningen

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Randers

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

Østjylland

Her åbner Maxi Zoo: - Placeringen er perfekt, og vores kunder kan gå lige ud til bilen med hundefoder

Annonce