Annonce
Randers

Skonnerten Bonavista er i byen: Alle legebørn, store som små, nu er Legeskibet her

Små, men ihærdige letmatroser er fætrene her. Ashvin Suthakaran og Rishan Sujitharan i fuld sving. Foto: Johnny Pedersen
Der var lang kø til at komme ombord på det gode skib Bonavista, da torsdag rundede frokosttid. De store og de små viste for alvor, at leg ikke kun er for de yngste, og der blev gået til den både ombord og i det store legeområde på havnen.

Randers: Den sortmalede skonnert Bonavista trak torsdag folk på Dronningekajen, og selv om der var mange raske drenge og piger, så var der også voksne og ældre, der gik en gratis tur ombord på Nationalmuseets båd for at se nærmere på det fine træskib.

- Det er en del af det, at Nationalmuseet gerne vil have skibet ud i landets havne for at formidle kendskabet til de gamle træskibe og traditionerne. Og det er en del af Legeskibets virke, at vi vil revitalisere de blå rum, inddrage kaj til leg og i det hele taget få folks øjne op for, at de bor i en havneby. Vi går ind for åbne arealer, så havne er tilgængelige, lyder det fra projektleder og legeofficer Mathilde Brandstrup.

Hun fortsætter.

Annonce

- Danmark er et land med meget kyst i forhold til indbyggertallet, og vi er 4,5 millioner mennesker her, der bor tæt på en havn. Danmark er en stolt søfartsnation, og det må vi ikke glemme, siger hun.

Hun og mandskabet har sejlet hele natten fra Bogense og er trætte i dag, hvor Legeskibet skal tage imod de første gæster.

Projektleder og legeofficer Mathilde Brandstrup fortælle, at det tit sker, at køen er lang, inden Legeskibet åbner. Foto: Johnny Pedersen

Legeskibet er stævnet ud på sommertogt og besøger i alt seks byer, hvor Randers er den sidste.

På skibet kan man prøve at hive en spand vand op, skure dækket eller styre det store skibsrat.

Men samtidig er det også en arbejdsplads for mandskabet, hvor de også bor den tid, de ligger til kaj.

Fint besøg på Dronningekajen. Foto: Johnny Pedersen

På land var der stillet et helt slaraffenland op med masser af træspil, stylter og en klatrecontainer for de små.

Leg på tværs

- Vi vil gerne vise, hvad leg kan på tværs af generationer. Det er meget sjældent, at forældre bare står og ser på, de er med, siger Mathilde Brandstrup.

Legeskibet

Legeskibets sommertogt sker i samarbejde med DR under temaet ”Sammen i bevægelse”, som er et samarbejde mellem DR, Dansk Skoleidræt, Dansk Firmaidrætsforbund, Danmarks Idrætsforbund og DGI.

Ideen med Legeskibet er udviklet af Gerlev Idrætshøjskole og Gerlev Center for Leg og Bevægelse med støtte fra Lauritzen Fonden.

Legeskibet er nu en del af projektindsatsen, Levende Legekultur, som har til formål at styrke legekulturen i Danmark.

Leg er ikke kun for børn, men for alle, og det er ganske gratis at deltage.

Legeskibet store bevægelsesinstallation består af to røde containere – den ene indrettet som klatrecontainer og den anden fyldt til randen med legeudstyr, parkourstativ, spil og bevægelsesglæde. Herunder 12 specielle bordspil af forskellig art, som kan spilles af både børn og voksne.

Legematroserne, som bemander Legeskibets installation, vil desuden instruere i fælleslege og sømandsdans.

Legematroserne er alle uddannet fra Gerlev Center for Leg og Bevægelse, der har mere end 40 års erfaring med formidling af leg og bevægelsesglæde.

To fætre, Ashvin Suthakaran og Rishan Sujitharan, er på skibet med deres fædre. Drengene skurer dækket energisk, og de har glædet sig meget til at komme ned og se legeskibet og prøve de forskellige ting, lyder det fra fædrene. Senere møder vi i øvrigt fædrene i ivrig leg med ved et af træspillene, hvor en snurretop skal skydes ud og ramme kegler på en bane.

Masser af spil tiltrak også den voksne generation. Foto: Johnny Pedersen

Ved siden af er to voksne i færd med at lammetæve hinanden i et bordspil, hvor en træskive skal skydes gennem et hul via en elastik.

Der er rigtig mange i sving, og der leges for fulde drøn.

Annonce

80-årig skipper på besøg

En af dem, der havde lidt besvær med bentøjet efter en operation, og hvor lejderen var en udfordring, var 80-årige Bertil Rostved, der støttede sig til sin 74-årige kone, Kirsten Rostved.

Ægteparret Kirsten og Bertil Rostved fra Randers var nysgerrige og ville gerne se nærmere på skonnerten. Bertil Rostved har selv sejlet med træskibe, og han syntes, at Bonavista var holdt rigtig fint. Foto: Johnny Pedersen

- Jeg er her for at se skibet. Jeg har selv sejlet med træskibe og ville gerne se det her. Og det er meget flot og velholdt, lød det fra Bertil Rostved, der i sin tid tog en uddannelse som sætteskipper. Han sejlede indtil 1968 og ville ikke lade en chance for at komme ombord gå fra sig.

Lege skulle ægteparret dog ikke, lød det grinende.

En anden af dem, vi støder på, er John Skovfoged, der har sit barnebarn Selina på syv år med. Hun er fra Bornholm, så hun er vant til at se både, mens morfar er vokset op i Grenaa, hvor skibe var noget, man kiggede på i hans barndom.

- Og der er bare noget over sådan et træskib, siger John Skovfoged, der er en, der har let ved at komme i snak med børn, fordi han er tatoveret overalt.

Morfar John Skovfoged med sit barnebarn Selina. Han har let ved at komme i kontakt med børn, der spørger til hans mange tatoveringer. Foto: Johnny Pedersen

- Og mens mange voksne peger fingre og taler om mig bag min ryg, så er børn jo så umiddelbare, at de spørger mig, siger John Skovfoged, der arbejder hos en tatovør, og derfor har tatoveringerne nærmest som frynsegode.

Lørdag er sidste legedag i Randers, så sejler Bonavista hjem fra sommertogt, hvor byerne Holbæk, Helsingør, Nykøbing Falster, Skælskør, Bogense og Randers er besøgt. Bonavista skal til Svendborg, hvor den skal sejle Fyn rundt.

Det store skibsrat lokkede små og store til. Foto: Johnny Pedersen
Ashvin Suthakaran var sammen med sin fætter, Rishan Sujitharan, ferme til at skure dækket. De havde glædet sig, som, nå, ja, små børn til at opleve Legeskibet, fortæller drengenes fædre. Foto: Johnny Pedersen
Tungen lige i munden og stor koncentration. Foto: Johnny Pedersen
Dronningekajen er de nærmeste dage forvandlet til et slaraffenland for legebørn. Foto: Johnny Pedersen
Klatrecontaineren er godt bemandet. Foto: Johnny Pedersen
Det store skibsrat på skonnerten var et hit hos store og små. Foto: Johnny Pedersen
Mange bedsteforældre så et snit til at komme ombord på en båd sammen med børnebørnene. Foto: Johnny Pedersen
Stor interesse for at komme ombord på træskibet Bonavista. Foto: Johnny Pedersen
Det gode skib er ikke kun Legeskib, men også arbejdsplads og hjem for mandskabet. Foto: Johnny Pedersen
Nationalmuseets skonnert Bonavista ligger i Randers Havn til lørdag. Foto: Johnny Pedersen
En del af legeskibets funktion er også at videreformidle historien om skonnerten Bonavista. Foto: Johnny Pedersen
Annonce
Randers For abonnenter

Parkeringskaos tvinger Nynne til at parkere ulovligt: Hun bor i det område, hvor der udskrives suverænt flest p-bøder i Randers

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Mikkel klagede over 112: Vagtcentralen vil lære af episode i det randrusianske natteliv

Randers For abonnenter

Jon budgetterede med bøder, indtil han fik nok: Se kortet over hvor der er størst risiko for at få en parkeringsbøde i Randers

Randers

Tilbage i Café Blicher: Mogens overtog sin "egen"café efter 18 års fravær

Østjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Randers FC For abonnenter

Mindst 60 millioner kroner på spil, når Randers FC på mandag er i bowlen: Sådan kan det ende i en drømmelodtrækning

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Byvandring, havnerundfart og kunst i august

Randers

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fra Stevnstrup fanget i haglstorm på autobahn

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Randers

Fuskede bilforhandlere med priserne på importerede biler? Nu skal sagkyndige hjælpe retten med at beregne værdien af 205 biler

Leder For abonnenter

Komplet hul i hovedet: Er der en voksen hjemme, der kan vække en minister, der synes at snorksove?

Podcast

Torben byggede en friskole og dræbte Ørum Skole

Annonce