Annonce
Randers

Skovbegravelsesplads på vej i Randers

Allan Rask, teknisk forvaltning i Randers Kommune, har stået for forundersøgelsen af den kommende begravelsesplads i Lykkeshøj. Arkivfoto: Lars Rasborg

Randers Kommune får en skovbegravelsesplads ved Lykkeshøj. Der er stigende interesse for at blive begravet i uindviet jord.

Randers: På byrådsmødet i dag beslutter politikerne, at Randers Kommune skal have en begravelsesplads i uindviet jord. Den placeres i en skov ved Lykkeshøj.

Begravelsespladsen har været på vej i et stykke tid. Baggrunden er, at flere og flere borgere efterspørger alternative begravelsesformer.

Den kommende begravelsesplads er blandt andet et tilbud til borgere, der ikke er medlemmer af et etableret trossamfund.Skovbegravelsespladsen bliver placeret på uindviet jord, og borgerne får derved mulighed for at blive nedsat i et skovområde, hvor der drives normal skovdrift. Urnen skal graves mindst en halv meter ned i jorden.

Man kan ikke sætte sten, blomster eller andre gravminder ved urnen, og pårørende kan heller ikke deltage, når urnen graves ned i skovbunden. Det bliver ikke synligt, at der er etableret en gravplads på stedet. Hvis pårørende efterfølgende vil besøge stedet for at mindes deres afdøde slægning eller ven, kan det ske ved en spadseretur i skoven.Selve begravelsesområdet er på to hektar med mulighed for på sigt at udvide pladsen betydeligt, da hele arealet er omkring 10 hektar. Arealet er valgt ud fra, at der er de bedste veje og adgangsforhold til stykket samt at bilister kan køre i en sløjfe ind og ud uden at bakke.

Da byrådet sidste år besluttede at arbejde på at få etableret en skovbegravelsesplads var flere områder i spil, men valget faldt altså på skovstykket i Paderup, der er kommunalt.Det er Randers Kommunes Kirkegårdskontor, som administrerer begravelsespladsen, hvor alle har mulighed for at købe en plads. Antallet af forventede urnenedsættelser pr. år er fastsat ud fra erfaringer fra en lignende skovbegravelsesplads i Odense Kommune, hvor antallet anslås til at være omkring 30 nedsættelser pr. år.

Byrådet skal godkende et sæt vedtægter for skovbegravelsespladsen, der så skal godkendes i Kirkeministeriet. Derefter kan begravelsespladsen tages i brug.

Der vil blive sat skilte op, så man kan finde begravelsespladsen i skoven.

Mange andre kommuner har etableret begravelsespladser i naturen.

Fakta

Skovbegravelsespladsen (gravpladsen) i Lykkeshøj Skov ejes af Randers Kommune.Kommunalbestyrelsen i Randers Kommune bestyrer gravpladsen. Gravpladsen administreres af Randers Kommunes kirkegårdskontor.

Driften af gravpladsen er under tilsyn af Randers Kommune, Miljø og Teknik. Den daglige drift og vedligehold varetages af Randers Kommune, Miljø og Teknik.

Alle, der ønsker det, kan erhverve en gravplads på gravpladsen.

Gravpladsen udgør et areal på 2600 m2 beliggende i Lykkeshøj Skov, Randers Kommune med mulighed for udvidelse, såfremt der opstår behov derfor.

Gravpladsen er uindviet jord, hvor urner fra alle trosretninger kan blive nedsat.

Der er offentlig adgang til gravpladsen. Der skal tilstræbes sømmelig opførsel ved færdsel på gravpladsen. Randers Kommune, Kirkegårdskontoret fører protokol og kort over begravelsespladsen samt tilsyn i forbindelse med urnenedsættelser.

Skovbegravelsespladsen bliver placeret i en hjørne af Lykkeshøj Skov i Paderup. Illustration: Randers Kommune
Annonce
Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Corona bragte virksomheds nybyggeri i fare - hjælp fra myndighederne fik projektet på sporet i tide

Randers FC For abonnenter

Thomasberg er tilfreds med indsats og pointhøst, men ser spillere, der kan brænde mere igennem: - Han er mere underholdende end Sisto

Randers FC

Live: Kan Randers FC holde flyvende fynboer stangen?

Randers

Se video og billeder: Wrestler på 48 år er stadig aktiv - Kim 'Chaos' kan slet ikke lade være med at dele øretæver ud

Randers

Heldig randrusianer kom lige forbi og købte en Lottokupon: Snuppede 19 millioner kroner lørdag aften

Randers FC For abonnenter

Højt tempo og urolig fodboldkamp: Flere talenter satte sig igennem i sæsonens første sejr

Leder For abonnenter

Hop nu bare i vandet, piger: Drengene er ikke farlige

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Kommune-kiks dumper nybyggede Thors Tårn i handicapvenlighed: - Det er ikke kun en faglig fejl, men også en afvigelse fra vores normale procedure

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Randers

Tidsplan skubbet endnu engang: Arenaen får nyt, bulefrit gulv til sommer

Randers For abonnenter

Efter sag om facebook-opslag om mandestrip: Randers Kommune meldt til Arbejdstilsynet for dårligt psykisk arbejdsmiljø

Østjylland

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Annonce