Annonce
Kultur

Skovfest på trods: Småfest er Smukfests coronavenlige lillesøster

Så er Småfest i gang i Skovlunden, hvor der er inviteret 1000 gæster over seks koncertdage. Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix
Ordsproget 'lidt, men godt' er meget rammende for Småfest, som arrangørerne bag Smukfest har skabt som et alternativ til den traditionsrige festival i bøgeskoven. Men selv om skalaen for festen er meget mindre, bliver der ikke gået på kompromis med stemningen og kreativiteten.

SKANDERBORG: En laaaang række af lyskæder i trækronerne langs skovstien indikerer, at man er på rette vej. Snart brydes skovens dybe stille ro af løsrevne toner fra en scene i det fjerne.

Joo, den er god nok. Der er igen musik i Dyrehaven, selv om den store Bøgescene ikke så langt herfra ligger øde hen.

Det er andet år i træk, at corona har dømt Smukfest ude. Helt ude er den nu ikke, men i coronavenlighedens tegn har Smukfest skiftet navn til Småfest og er rykket ind i den noget mindre Skovlunden.

Annonce

Lidt har også ret, som man siger, så i stedet for helt at droppe musikken i den smukke skov, har folkene bag den populære festival valgt at afholde seks enkeltstående dage med koncerter for 1000 gæster per dag, da det er det antal, myndighederne tillader.

Alle sejl er sat til på Småfest. - Selv om det kun er for 1000 gæster, skal de have en oplevelse, de aldrig glemmer, siger Søren Eskildsen, talsmand for Smukfest. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

- Vi må samle op til 5000 mennesker i sektioner af 1000, men vi har valgt kun at lave én sektion, for når vi laver festival, laver vi fællesskab. Man går ikke på Smukfest for at komme i bur og være adskilte, men for at være sammen og dyrke fællesskabet, siger Søren Eskildsen, talsmand på Smukfest.

Han satser på, at gæsterne vil kunne genkende Smukfest-udtrykket og se, at der er kælet for detaljerne.

- Vi har puttet alle de kræfter i, vi plejer, for at gøre det så godt og lækkert som muligt. Selv om det kun er for 1000 gæster, skal de have en oplevelse, de aldrig glemmer, siger han her inden festen for alvor går i gang.

Kæmpe forløsning

Det er første gang i to år, at der er fest i skoven.

- Det er en kæmpe forløsning. Det er godt at mærke, hvor meget energi der er opbygget, og der er store forventninger fra alle til, at man får en uovertruffen fest, siger Søren Eskildsen og tilføjer, at musikerne også har glædet sig til at komme ud at spille.

Småfest er alternativet til Smukfest, der for andet år i træk ikke kan løbe af stablen, som den plejer. Som et plaster på såret er der arrangeret seks enkeltstående dage med koncerter for 1000 gæster ad gangen i Skovlunden, hvor der plejer at være festivalcamping. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

- Vi har formået at lave aftale med mange store navne og har mødt en enorm stor opbakning. Der er mange gode relationer og en forståelse for, at vi alle skal bidrage til at hjælpe hinanden godt over på den anden side af corona, så vi også i 2022 kommer stærkt tilbage og får festen og fællesskabet ind i samfundet igen, siger Søren Eskildsen uden at lægge skjul på, at det var en klar skuffelse, at der ikke var politisk opbakning til, at forsamlingsforbuddet blev ophævet på årets festivaler.

- Vi står i en situation, hvor man godt må forsamles til uregulerede menneskemængder, som vi så til EM, men at komme ind på et gennemreguleret arrangement med erfarne arrangører, der kan tjekke coronapas og stå for hygiejnemæssige tiltag, det er farligt, siger han.

Antidagligdag er på programmet til Småfest, som er Smukfest i mindre målestok. Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

- Men når det så er sagt, står vi nu og har lavet Småfest og glæder os helt vildt til at holde noget, der er fedt. Dette er på ingen måde en tam afløser, vi er stolte over det, vi præsenterer og glæder os til at møde responsen fra gæsterne, siger Søren Eskildsen med et smil.

Annonce

Bukseløs gensynsglæde

Bag ham begynder gæsterne så småt at komme ind på pladsen, hvor den obligatoriske "løber" af træflis er rullet ud. Genkendelige elementer som et anti-dagligdagsur og en gigantisk diskokugle er med til at give en stemning af Smukfest.

Der lyder et glædesudbrud fra to kvinder, da festivalens maskot, Walter, breder armene ud til et kram. Gensynsglæden er til at tage og føle på, da de synker ind i favnen på den bukseløse skovtrold.

Stor gensynsglæde på Småfest, hvor Nathalie Meldgaard (tv.) og Jane Hansen (th.) krammede Festi-Walter ved indgangen til Skovlunden. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

- Det er en kæmpe glæde og meget befriende igen at kunne komme til Smukfest. Det kan vi leve på hele vinteren, siger Jane Hansen efter krammet.

- Jeg bor her i byen, og vi har savnet festivalen. Derfor er vi så glade for, at der er noget, der bliver til noget, siger veninden Nathalie Meldgaard.

De havde egentlig skudt en hvid pil efter at deltage, men da nogle venner endte med at tage ud at rejse i stedet, overtog de gladeligt deres billetter.

- Vores selfie med Walter er til dem, så de kan se, hvad de går glip af, griner de to veninder, der har savnet oplevelsen i Bøgeskoven.

- Stemningen, løssluppenheden og glæden. Det, at alle kommer for at have det rart - dét har jeg savnet, siger Nathalie Meldgaard.

- Og de der juicesjusser, indsparker Jane Hansen smilende, mens hun peger over på en bod med vodka og friskpresset appelsinjuice, som også er en vaskeægte Smukfest-institution.

Annonce

Hyggelig stemning

Både nye og gamle festivalgængere er ved at indfinde sig i Skovlunden, der er indrettet som et koncentrat af Smukfest med hyggelige barer og spisesteder i selskab med en stor scene.

En af de erfarne er Dorthe Krag, der har været med på Smukfest siden begyndelsen. Men for hende, som alle andre, er konceptet Småfest noget helt nyt.

Scarlet Pleasure var det helt store trækplaster for Anja Koudal Nielsen (tv.) og veninden Dorthe Krag med deres døtre Mie Krag og Ida Koudal Nielsen (th.) Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

- Det er et hyggeligt setup og virker helt som en mini-udgave af Smukfest. Det er godt, de gør det, siger hun anerkendende, mens veninden Anja Koudal Nielsen nikker.

- Ja, det virker som et superfedt koncept. Min datter ville gerne prøve at være på festival, og der er det her jo også en rigtig god måde at starte på, tilføjer hun.

Da de begge har hver sin teenagedatter med, er denne koncertdag nøje udvalgt, fordi Scarlet Pleasure er på programmet.

Derudover venter der denne aften også koncerter med Lord Siva, Fyr & Flamme og Jung, inden Småfest takker af for i aften og gør klar til at byde 1000 nye gæster velkommen i Skovlunden lørdag.

Småfest

Småfest er Smukfests bud på et coronavenligt alternativ til den vanlige festival i Skanderborg.

Der er plads til 1000 gæster i Skovlunden per dag.

Der er Småfest igen lørdag samt onsdag, torsdag, fredag og lørdag i næste uge, hvor nye bands er på programmet hver dag.

Alle dage er udsolgt.

Scarlet Pleasure trak gæsterne op til scenen og der blev danset og filmet til mindebogen på de første rækker. Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix
Antidagligdagsuret har selvfølgelig også fundet vej til Småfest. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Den obligatoriske løber af barkflis er rullet ud i Skovlunden. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Annonce
Analyse For abonnenter

Troværdigheden på spil: Derfor er Kjærsgaard nødt til gå fra K nu og sige farvel til politisk indflydelse

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Konservative i stormvejr: Derfor smækker Christina Kjærsgaard med døren - og derfor bliver Bo Ratz hos partiet

Sport For abonnenter

Utallige jobtitler, adrenalinsus og rødglødende telefoner: Mike Nielsen har aldrig et roligt øjeblik i verdens bedste job

Randers

Julepresset mor i Assentoft fik randrusianerne til lommerne: Når mange donerer, føler man sig mindre alene

Randers

Ny café på central plads i Randers åbner snart: Her bliver søndagsåbent og nye varianter af både kaffe og sandwich

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Regeringen arbejder hen mod pressemøde om corona-tiltag onsdag

Randers

Butikstyve forsøgte at stikke af fra politiet: Stjal varer i flere butikker

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Annonce