Annonce
Randers

Skulderklap til socialdemokrat i sag om forurening

Tankstationen i Drastrup er ramt af forurening. Det vidste Q8 Danmark uden at give Randers Kommune besked. Foto: Annelene Petersen

Q8 forsømte at sende rapport om forurening på tidligere benzinstation i Drastrup. Først fire år efter fik kommunen besked.

Annonce

Randers: I fire år fortiede Q8 Danmark, at en tidligere tankstation på Grenaavej i Drastrup var ramt af forurening. Selv om olieselskabet var i dialog med Randers Kommune, blev en rapport, der påviste forureningen, gemt eller glemt i skuffen, uden at kommunen fik besked.

Det var først, da det socialdemokratiske byrådsmedlem Iben Sønderup begyndte at interessere sig i sommer, at der skete noget i sagen om den forurenede grund, som har huset en tankstation fra 1973 til 2014.

- I kommunen har vi to tankstationsgrunde, der ikke ser for godt ud, blandt andet den i Drastrup. I et svar fra Region Midtjylland forlyder det, at der ligger 1096 tankstationer med mulig forurening i regionen. Q8 har ligget inde med en rapport i fire år uden at sende den frem til kommunen. Indtil da var grunden kun kortlagt som muligt forurenet. Men det viser sig, at der er ret forurenet derude. Kommunen er bare blevet holdt hen med snak. Det synes jeg er problematisk. Lad os håbe, at der kommer en løsning, men vi ved ikke, hvor den lander, sagde Iben Sønderup på byrådsmødet mandag aften.

Indsatsen udløste skulderklap fra flere byrådsmedlemmer til den socialdemokratiske næstformand i teknik- og miljøudvalget.

Annonce

"Noget værre svineri"

Kasper Fuhr fra Velfærdslisten kaldte sagen "noget værre svineri" og "en kæmpestor skandale". Han opfordrede til, at der bliver skredet hårdt ind over selskaber, der handler asocialt og udviser manglende samfundssind.

Mogens Nyholm fra Radikale Venstre roste Iben Sønderup og supplerede med, at det var udtryk for "storkapitalens arrogance", at selskabet ikke gad rydde op efter sig.

- Det ser ud af h til, men det er ikke det vigtigste, men at det siver ned i jorden, fastslog Mogens Nyholm.

Bjarne Overmark fra Beboerlisten mente, at det var vigtigt at få kortlagt, om der findes flere forurenede grunde af samme slags i Randers Kommune.

Avisen har forgæves forsøgt at indhente en kommentar hos Q8 Danmark. Da avisen var i kontakt med Q8 først i oktober, lød meldingen, at man hos selskabet var lige så overraskede over, at rapporten ikke er blevet videresendt, som Randers Kommune er.

- Vi var hele tiden af den opfattelse, at rapporten var sendt til kommunen, og derfor har vi løbende delt data fra rapporten med potentielle udviklere til grunden - ligesom vi omtalte grundens kortlægning i flere medier i løbet af sommeren, lød det i et skriftligt svar fra Klaus Peiner, der er udviklingskonsulent i Q8 Danmark.

Annonce

Til juridisk vurdering

Klaus Peiner forklarede til avisen, at det er normal procedure, at lignende rapporter sendes til kommunen, når der bliver påvist en forurening.

- I dette tilfælde er rapporten ikke nået frem, og vi kan ikke sige, hvor fejlen er sket. Vi tager selvfølgelig ansvaret, og vi fremsendte rapporten til kommunen, så snart de henvendte sig i sagen. Den er derefter også videresendt til regionen, lød det fra Q8, som forgæves har forsøgt at afhænde ejendommen til andre formål end brændstofsalg. Det manglende videresalg har betydet, at grund og bygninger forfalder.

I et notat fra Randers Kommune fra 15. oktober hedder det, at "der er fundet en mindre olieforurening omkring den midterste standerø for personbiler og en større forurening omkring dieselstanderen for lastbiler."

Sagen er nu til juridisk vurdering i Randers Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

Annonce