Annonce
Østjylland

Skulle levere grøn strøm til 33.000 husstande: Minister klipper ledningen til kæmpe solcelleanlæg i sidste øjeblik

Det er blandt andet på denne mark bag Klavs von Lowzow, at der er planer om solceller. Foto: Thomas Gam Nielsen, TV2 ØSTJYLLAND/Ritzau
Opførelsen af en ny solcellepark på Djursland skulle lige til at gå i gang, da indenrigs- og boligministeren satte hele projektet i bero.

Estruplund: Transformatorstationen er udvidet, og naboerne er hørt, så tusindvis af forbrugere på Djursland snart kunne få grøn strøm i stikkontakten fra et spritnyt solcelleanlæg.

Alligevel ærgrer Klavs von Lowzow fra herregården Estruplund sig lige nu.

Anlægget, der kan bidrage til at gøre Danmark uafhængigt af gas, kul og olie, skulle opføres på hans jord, men i 11. time trak myndighederne i bremsen.

Annonce

- Projektet har været undervejs siden 2019. Vi har været igennem fire høringer og først to timer før lukketid, indsender ministeren en indsigelse, som sætter processen i stå, forklarer han til TV2 Østjylland.

Brevet er dateret til 21. januar 2021, og afsenderen er indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S). Brevet indeholder et veto mod solcellerne, og det er sendt på vegne af både Plan- og Byggestyrelsen og Miljøstyrelsen.

Indsigelsen har to hovedargumenter. Dels ligger dele af solcelleanlægget tættere end tre kilometer fra kysten, og inden for en grænse som kaldes kystnærhedszonen.

Derudover bliver der skrevet, "at et større solcelleanlæg vil forringe områdets naturmæssige og kulturhistoriske landskabsværdi."

Indsigelserne har nu udskudt opstarten på solcellerne på ubestemt tid lige nu.

Strøm til 33.000

I alt ville de 134 hektar med solceller kunne levere strøm til 33.000 husstande om året. Området er solrigt, og fordi det er relativt kystnært, er det ifølge Klavs von Lowzow et godt sted at placere solcellerne.

- Udover de mange solskinstimer, så blæser det også mere her, og det er godt i forhold til at afkøle solcellerne løbende, siger han til TV2 Østjylland.

Projektet er et af fem større solcelleanlæg, som Norddjurs Kommune behandler lige nu. Mange af de andre steder har der været massiv lokal modstand, men ikke ved Estruplund, forklarer udvalgsformand for teknik- og miljø.

- Der har været et par høringssvar, men intet i forhold til, hvad man ser andre steder, så det er blevet taget rigtig positivt imod lokalt, siger Jens Meilvang fra Liberal Alliance.

Annonce

Skal op i gear

Den seneste uge har budskabet fra regeringen været, at den grønne omstilling skal op i gear. Blandt andet lød det fra miljøminister Lea Wermelin (S), at den vedvarende energi skulle ud overhalingsbanen:

- Vi er også nødt til at forholde os til, at der er alt for mange eksempler på, at sagsbehandling og stive procedurer, som forsinker de grønne løsninger, sagde miljøminister Lea Wermelin blandt andet.

For lokalpolitikeren Jens Meilvang er indsigelsen mod Estruplund Solcellepark lige præcis et eksempel på stive procedure.

- Det klinger lidt hult, og jeg håber, at de vil se på sagen igen med den nye udmelding, for jeg tror ikke, at man finder nogen steder mere oplagt til solceller end ved Estruplund, siger han.

Lea Wermelin har ikke ønsket at stille op til interview i sagen. Den lokale socialdemokrat, folketingsmedlem Leif Lahn Jensen, har dog besøgt arealerne, og han vil nu gå til sine partikollegaer i regeringen.

- Jeg forstår egentlig ikke indsigelserne, siger Lief Lahn Jensen og uddyber:

- Derfor vil jeg gerne have dem forklaret, og jeg vil tage en snak med minister Kaare Dybvad om hvilke muligheder der er for at komme i gang, gerne så hurtigt som muligt.
Han understreger også, at vi er i ny situation efter Ruslands invasion Ukraine - en handling som understreger nødvendigheden af, at Danmark bliver selvforsynende på energiområdet.

- Jeg er lydhør overfor de argumenter, som jeg blev mødt med, da jeg besøgte stedet. Umiddelbart kan det godt virke som om, at det er lige til højrebenet at komme i gang, men lovgivningen på området skal selvfølgelig ikke overtrædes, siger Leif Lahn Jensen.

Annonce
Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Kunne ikke fordrage den slags musik som barn: Nu scorer han endnu en pris

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

Randers

Cyklistformand: Dejligt med ny cykelrampe, men hvorfor skal anlægget endnu engang tage mest hensyn til bilisterne?

Randers For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Randers Kommune: Tre lejligheder er blevet solgt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Randers

Nyt kropas byder på særlig overraskelse og lille gimmick: Hvidsten Kro er kommet i fint selskab

Randers FC For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men dukker de også op i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er?

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Annonce